Προβληματισμοί και επιφυλάξεις για το σύστημα και τη διαδικασία αποσπάσεων λειτουργών της δημόσιας υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα εκφράστηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, τόσο από Βουλευτές, όσο και από εκπροσώπους συντεχνιών.

Η Επιτροπή κλήθηκε να εξετάσει προτεινόμενες τροποποιήσεις στη νομοθεσία, που αποσκοπούν στην άρση των περιορισμών ανανέωσης της περιόδου αποσπασμένης υπηρεσίας υπαλλήλων οργανισμών δημοσίου δικαίου.

Όπως εξήγησε στην Επιτροπή η Διευθύντρια Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, Έλενα Οικονομίδου – Αζίνα, η πρόταση για άρση περιορισμού στις αποσπάσεις υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τόσο μόνιμων όσο και αορίστου χρόνου, έρχεται μετά την ψήφιση αντίστοιχης τροποποίησης στον νόμο που αφορά τους υπαλλήλους της δημόσιας υπηρεσίας.

Σημείωσε ότι με την τροποποίηση αυτή, το διάστημα της απόσπασης, το οποίο τώρα εκτείνεται σε περίοδο τριών ετών, με περιθώριο επέκτασης για ακόμα τρία έτη, θα μπορεί να επεκτείνεται απεριόριστες φορές.

Σημείωσε ότι πρώτιστος στόχος της ρύθμισης αυτής είναι να διευκολυνθεί η κινητικότητα των υπαλλήλων για την κάλυψη αναγκών, τόσο στη δημόσια υπηρεσία, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη στην Επιτροπή, η κ. Αζίνα σημείωσε ότι η απόσπαση υπαλλήλου μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, είτε με απευθείας εντοπισμό ατόμων που είναι κατάλληλα για την πλήρωση μίας θέσης, είτε με μηχανισμό εσωτερικής αγοράς εργασίας και δημοσιοποίηση της ανάγκης που υπάρχει.

Υπέρ της τροποποίησης που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών, τοποθετήθηκαν οι συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΑΣΔΥΚ, ΣΕΚ και ΙΣΟΤΗΤΑ. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της ΑΣΔΥΚ σημείωσε την έλλειψη θεσμοθετημένης διαδικασίας για απόσπαση υπαλλήλων έπειτα από δικό τους αίτημα, ενώ ο εκπρόσωπος της συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ επεσήμανε ότι θα πρέπει να ρωτηθεί ο υπάλληλος σε κάθε περίπτωση απόσπασης και να συναινέσει για την εφαρμογή της.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Αντρέας Ηλία, εξέφρασε ανησυχία για τη στελέχωση των Επαρχιακών Συμβουλίων (ΕΟΑ), σημειώνοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και όχι σε ένα χρόνο. Επιπρόσθετα, επεσήμανε ότι χρειάζεται προσοχή ο χειρισμός των εργαζομένων που αποσπώνται, ώστε να μην αλλάζει το καθεστώς του εργαζόμενου, με τρόπο που να επηρεάζει τις δομές του οργανισμού εισδοχής.

Προβληματισμούς για την τροποποίηση εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ, Νίκος Γρηγορίου, αναφέροντας ενώπιον της Επιτροπής ότι «ο νόμος όπως είναι κατατεθειμένος, δίνει τη δυνατότητα για ασυδοσία», ενώ δήλωσε «απερίφραστα» ότι «ο νόμος έχει χρησιμοποιηθεί για εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων και για ρουσφέτια».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η νομοθεσία χρήζει βελτίωσης, ώστε καμία διαδικασία να μη φεύγει από τους σκοπούς που πρέπει να εξυπηρετήσει το νομοσχέδιο και υπογράμμισε την ανάγκη να μην τυγχάνει αυθαιρεσίας η τεκμηρίωση του οργανισμού από τον οποίο φεύγει ο εργαζόμενος. «Πόσο ορθολογικό είναι τη μία ημέρα να επιτρέπεις την απόσπαση και τη δεύτερη μέρα να ζητάς από τη Βουλή πρώτο διορισμό στη θέση αυτή;», σημείωσε ο κ. Γρηγορίου.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα αποσταλούν στην Επιτροπή τεκμηριωμένες απόψεις για τα προβλήματα που έχει εντοπίσει η ΠΕΟ, ώστε να προβληματιστεί η Βουλή.

Προβληματισμό για τη μακροχρόνια κάλυψη οργανικών αναγκών στη δημόσια υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με απόσπαση υπαλλήλων εξέφρασαν και μέλη της Επιτροπής Οικονομικών.