Θα επιδιώξει να έχουν συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό η ΠΑΣΥΔΥ τις επόμενες μέρες, για να συζητήσουν τα προβλήματα που προκύπτουν από το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Στο Δημόσιο επικρατεί αναβρασμός, τόσο για τις χαμηλές βαθμολογίες που περιλαμβάνονται στις αξιολογήσεις που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι από τους αξιολογητές, όσο και για παραβιάσεις του νομικού πλαισίου. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις λαμβάνουν καθημερινά καταγγελίες από επηρεαζόμενους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν, έλαβαν βαθμολογίες κάτω του μετρίου.

Μάλιστα, το θέμα θα μεταφερθεί προς συζήτηση στη Βουλή, καθώς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών αποφάσισαν να συζητήσουν αυτεπάγγελτα, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρύση Παντελίδη.

Δέκτες καταγγελιών έγιναν και βουλευτές, οι οποίοι κατά τη συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή θα απαιτήσουν απαντήσεις από την Εκτελεστική Εξουσία κατά πόσο προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός δήλωσε στο Τρίτο πως παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις, καθώς, όπως είπε, συμφωνήθηκε ένα σύστημα με αρκετά ζητήματα και στρεβλώσεις. «Βέβαια οι στρεβλώσεις στη Δημόσια Υπηρεσία είναι πολύ μεγάλες και ξεκινούν από την πρόσληψη, την τοποθέτηση και ανάπτυξη προσωπικού».

Μιλώντας στο ΡΙΚ ανέφερε πως πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα, επισημαίνοντας πως θα γίνει συνολική αξιολόγηση για να υπάρξουν διορθώσεις στη Δημόσια Υπηρεσία. «Γίνονται μελέτες, έχει ανατεθεί στο ΔΝΤ ο εξορθολογισμός του κρατικού μισθολογίου, γιατί φαίνεται διαχρονικά ότι έχουν παγιωθεί κάποια δεδομένα και δεν μπορεί να ανταποκριθεί η Δημόσια Υπηρεσία» πρόσθεσε.

Πάντως, η πλειοψηφία των εργαζομένων που έλαβαν τις αξιολογήσεις τους δεν έμειναν ικανοποιημένοι και ήδη κάποιοι από αυτούς έχουν υποβάλει ενστάσεις, ενώ θα ακολουθήσουν πολλές άλλες προς την Επιτροπή Ενστάσεων. Όπως υποστηρίζουν οι επηρεαζόμενοι, ελάχιστοι εργαζόμενοι έλαβαν βαθμολογίες 9 και 10.

Στην έκδοση της Κυριακής, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου, είχε καταγγείλει μέσω του «Φ» πως τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων που τους γνωστοποιήθηκαν κατέδειξαν πως οι εργαζόμενοι δεν αξιολογήθηκαν αντικειμενικά και βάσει της απόδοσης τους, αλλά με στόχο να ανατραπούν οι εντυπώσεις από το προηγούμενο σύστημα αξιολόγησης. Ουσιαστικά, είπε, από την αρχή πρόθεση των αξιολογητών ήταν οι χαμηλές βαθμολογίες, για να αποφευχθεί η ισοπεδωτική αξιολόγηση με το προηγούμενο σύστημα, με το οποίο σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι αξιολογούνταν ως εξαίρετοι.