Θεσμοθετείται ο Εθνικός Συντονιστικός Φορέας για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από απάτες και από άλλες παρατυπίες, με το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη συνεργασία του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για την καταπολέμησή της απάτης κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ , με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Εκπρόσωπος του Γενικού Λογιστηρίου, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο στην Επιτροπή Οικονομικών, είπε πως το κείμενο ρυθμίζει τη συνεργασία μεταξύ του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για την καταπολέμηση της απάτης κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ με την OLAF και η παροχής στους υπαλλήλους της υπηρεσίας της αναγκαίας υποστήριξης για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Είπε, επίσης, ότι θα συμβάλει στη λήψη των κατάλληλων προληπτικών ή άλλων αναγκαίων μέτρων σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, κυρίως για τη διαφύλαξη αποδεικτικών στοιχείων. Επιπρόσθετα, το νομοσχέδιο ρυθμίζει την πρόσβαση σε πληροφορίες που τηρούνται στην Κεντρική Τράπεζα σε περιπτώσεις διερεύνησης που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες τα Φορέα ή και της  OLAF.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα διεξάγονται επιτόπιοι έλεγχοι σε υποστατικά από κοινού από την OLAF και παράλληλα καθιερώνεται ως ποινικό αδίκημα η μη παροχής, καταστροφής ή παραποίησης στοιχείων τα οποία ζητούν από την OLAF. Δηλαδή, θα λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για την αναφορά παρατυπιών συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων απάτης κατά των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Εθνικός Συντονιστικός Φορέας για την Καταπολέμηση της Απάτης, αποτελείται από τον Γενικό Λογιστή ή εκπρόσωπο του, ως πρόεδρος, τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, τον Αρχηγό της Αστυνομία, τον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών, τον Έφορο Φορολογίας, τον Διευθυντή Τελωνείων ή εκπροσώπους τους. Σύμφωνα με το νομοσχέδιον ο Γενικός Ελεγκτής και η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου ή εκπρόσωποι τους θα παρακάθονται στις συνεδρίες του Φορέα ως ανεξάρτητοι παρατηρητές.

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανάφερε πως όταν η Δημοκρατία εντάχθηκε στην ΕΕ δημιουργήθηκε ο Φορέας, επισημαίνοντας πως ο OLAF είναι ανεξάρτητη υπηρεσία της ΕΕ, η οποία ελέγχει τα κράτη μέλη  καθώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Υπέρ του νομοσχεδίου τάσσονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.