Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου ότι εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την επιβολή πλαφόν στην πώληση εμφιαλωμένου νερού σε κάποια σημεία πώλησης.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, η ανάγκη για καθορισμό πλαφόν εντοπίστηκε καθώς σε κάποια σημεία πώλησης όπου δεν υπάρχουν ανταγωνισμός στην πώληση νερού και κάποιων άλλων προϊόντων παρατηρήθηκαν αδικαιολόγητα ψηλές τιμές.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όπως το επεξεργάστηκε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, πλαφόν θα επιβάλλεται στο εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml, στο εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 750 ml, εντός και εκτός ψυγείου, καθώς και στο πόσιμο νερό που πωλείται σε ποτήρι.

Πλαφόν θα επιβάλλεται στις τιμές του νερού και στις περιπτώσεις που οι καταναλωτές αυτοεξυπηρετούνται, δηλαδή παίρνουν από κάποιο κατάστημα και αγοράζουν το νερό χωρίς να κάθονται στον χώρο εστίασης για να τους προσφερθούν υπηρεσίες σερβιρίσματος. Ο υπουργός Εμπορίου θα μπορεί να εκδίδει διάταγμα, με το οποίο θα καθορίζονται τα προϊόντα στα οποία θα επιβάλλεται πλαφόν, καθώς και τα σημεία πώλησης που θα εφαρμόζεται το μέτρο.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι ανώτατες τιμές για το νερό θα ισχύουν στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στους αθλητικούς χώρους (γήπεδα και στάδια), στις κλειστές παραλίες (απομακρυσμένες), στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία. Να σημειωθεί πως μέσω διατάγματος θα αναθεωρούνται οι ανώτατες τιμές πώλησης και τα σημεία πώλησης. Το νομοσχέδιο προβλέπει και την επιβολή διοικητικών προστίμων σε όσους παραβιάζουν τον νόμο.