Αρχίζουν σήμερα οι προφορικές συνεντεύξεις των υποψηφίων για την πλήρωση της θέση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, η οποία είναι κενή από τον περασμένο Ιούλιο μετά τη λήξη της θητείας του προηγουμένου Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» σήμερα και αύριο θα προσέλθουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης συνολικά έντεκα υποψήφιοι, οι οποίοι πληρούν τα προσόντα που προέβλεπε η πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Συνολικά είχαν υποβληθεί 22 αιτήσεις, ωστόσο, κλήθηκαν σε συνέντευξη μόνο 11, καθώς οι υπόλοιποι δεν πληρούσαν τα προσόντα. Η υποβολή των αιτήσεων άρχισε στις 22 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε την 1η Μαρτίου.

Όπως πληροφορείται ο «Φ» στόχος είναι να ολοκληρωθούν μέχρι την Πέμπτη οι προφορικές συνεντεύξεις και ακολούθως το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο θα υποβάλει στον Υπουργό Οικονομικών το όνομα του υποψηφίου που θα επιλέξει, ο οποίος με τη σειρά του θα το προωθήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Η θητεία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου είναι πενταετής και υπάρχει η δυνατότητα για να ανανεωθεί για άλλη μια θητεία. Η θέση είναι πλήρους απασχόλησης και το πρόσωπο που θα κατέχει τη θέση δεν επιτρέπεται να ασκεί οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια ισχύος του διορισμού του.

Είναι η δεύτερη φορά που προκηρύσσεται η θέση και οι υποψήφιοι περνούν από προφορική συνέντευξη, καθώς η προηγουμένη διαδικασία είχε ακυρωθεί, λόγω κυρίως της αλλαγής του νόμου με το οποίο διευρύνθηκαν οι αρμοδιότητες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Μετά την ενίσχυση του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις, με τo δικαίωμα προσφυγής δανειοληπτών στην Ειδική Δικαιοδοσία, πριν από μερικές εβδομάδες δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας πέντε οδηγίες που αφορούν τον Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης. Επίσης είχαν δημοσιευθεί και τα έντυπα τα οποία συμπληρώνουν οι δικαιούχοι για να υποβάλλουν παράπονο στον Φορέα.

Συγκεκριμένα, η αλλαγή των πέντε οδηγιών έγινε λόγω της τροποποίησης του νόμου. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, περισσότεροι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα να αποταθούν στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, με σκοπό την αναδιάρθρωση του δανείου τους. Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι η θέση του Επιτρόπου είναι κενή τους τελευταίους εννέα μήνες, το Γραφείο του Επιτρόπου λειτουργεί κανονικά υπό τη Βοηθό Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, Βαλεντίνα Γεωργιάδου.