Οι κεντρικοί τραπεζίτες μιλούν μερικές φορές για το επάγγελμά τους ως τέχνη – ίσως για να το κάνουν να φαίνεται πιο ζωντανό και λαμπρό. Αλλά υπάρχει πραγματική τέχνη στα ιδρύματά τους: οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες συλλέγουν πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και άλλα έργα τέχνης, μερικές μάλιστα χτίζουν εντυπωσιακές συλλογές κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Και ενώ αυτά τα έργα τέχνης ήταν παραδοσιακά προσβάσιμα μόνο στα κτίρια των τραπεζών ή σε κοντινά μουσεία, ορισμένες κεντρικές τράπεζες μεταφέρουν τώρα τα εκθέματά τους στο διαδίκτυο για να τα γνωρίσουν όλοι, αναφέρεται στο blog της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ έχει υιοθετήσει μια αναμφισβήτητα πολυεθνική προσέγγιση για τη συλλογή έργων τέχνης. Μέχρι στιγμής, η συλλογή της ΕΚΤ περιέχει 896 κομμάτια, πολλά από αυτά από νέους, ανερχόμενους Ευρωπαίους καλλιτέχνες. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των κομματιών προέρχεται από τη μακρόχρονη παράδοση φιλοξενίας εκθέσεων που αναδεικνύουν τη σύγχρονη τέχνη από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Κάθε χρόνο, η ΕΚΤ, σε συνεργασία με αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα, εκθέτει έργα τέχνης από μια χώρα της ΕΕ στο ιστορικό τμήμα της έδρας της στη Φρανκφούρτη.

Δυστυχώς, η παροχή πρόσβασης σε αυτά τα έργα τέχνης δεν είναι απλή υπόθεση. Για λόγους ασφαλείας, οι επισκέπτες πρέπει να εγγραφούν σε περιηγήσεις για να εισέλθουν στα κτίρια της ΕΚΤ και ακόμη και τότε μπορούν να εισέλθουν μόνο σε ορισμένες περιοχές. Η ΕΚΤ αναφέρει «δημιουργήσαμε την εφαρμογή ECB Art App για να κάνουμε τη συλλογή μας πιο εύκολα προσβάσιμη στο κοινό. Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν και στις δύο θεματικές συλλογές, για παράδειγμα σχετικά με τη βιωσιμότητα και την ευρωπαϊκή ταυτότητα, ή να απολαύσουν μερικές από τις πρόσφατες εκθέσεις μας για συγκεκριμένες χώρες».

Στην ενότητα για την Κύπρο, υπάρχει η συλλογή των έργων τέχνης της Κεντρικής και όπως σημειώνεται τα έργα της συλλογής της KTK συνθέτουν ένα σημαντικό εικαστικό πορτραίτο του τόπου μας, προβάλλοντας τη πορεία των δημιουργών μέχρι τις πιο πρόσφατες τους εικαστικές αναζητήσεις και φανερώνοντας τις επιδράσεις στο έργο τους από το εικαστικό γίγνεσθαι των χωρών στις οποίες σπούδασαν. Αυτό υπήρξε πάντοτε συχνό φαινόμενο αφού η έλλειψη Ακαδημίας Καλών Τεχνών στη Κύπρο, κάτι βέβαια που ισχύει μέχρι σήμερα, είχε ως αποτέλεσμα οι Κύπριοι να σπουδάζουν σε πολλές χώρες του κόσμου φέρνοντας αναπόφευκτα με την επιστροφή τους επιδράσεις από τα διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα του εξωτερικού, ιδιαίτερα, τα τελευταία χρόνια, από την Ευρώπη.