Η νέα συμφωνία για την ΑΤΑ, που ενίσχυσε χιλιάδες μισθωτούς, η αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού και η έγκαιρη καταβολή των συντάξεων ήταν μεταξύ των όσων κατέγραψε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου ως θετικό απολογισμό του έργου του υπουργείου για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του Ν. Χριστοδουλίδη.

Για τις συντάξεις ανέφερε πως τον Ιανουάριο ολοκληρώθηκε η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για την έγκαιρη καταβολή τους, που προνοεί ότι όλοι οι νέοι συνταξιούχοι του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων λαμβάνουν την πληρωμή για τη θεσμοθετημένη σύνταξη εντός ενός μηνός από την ημερομηνία συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, με τους επηρεαζόμενους να ανέρχονται σε περίπου 6,000 ετησίως.  Αναφέρθηκε στην επιτάχυνση της καταβολής του ανεργιακού επιδόματος, σημειώνοντας πως ήδη πέραν του 80% των ανέργων λαμβάνουν την πρώτη πληρωμή για το ανεργιακό επίδομα μέσα σε ενάμιση μήνα από την πρώτη ανανέωση της εγγραφής τους στο μητρώο ανέργων. Ανέφερε επίσης πως με τη λειτιουργία του τηλεφωνικού κέντρου 1450 οι αναπάντητες κλήσεις στο υπουργείο είναι πλέον παρελθόν αλλά και πως για τη φετινή χρονιά θα καταβληθεί προσπάθεια για επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων και για άλλες παροχές του ΥΚΑ.

Στο πλαίσιο του προγραμματισμού του Υπουργείου Εργασίας και της υλοποίησης του προεκλογικού προγράμματος του Νίκου Χριστοδουλίδη επιβεβαιώθηκε χθες η προθεση για αλλαγές όσον αφορά τη γονική άδεια. Για το συνταξιοδοτικό, ο υπουργός επανέλαβε την πρόθεση για συνολική μεταρρύθμιση μέχρι το τέλος του 2025 αλλά και τη διόρθωση, στο μεσοδιάστημα, επί μέρους ζητημάτων, υπενθυμίζοντας την πρόταση που παρουσίασε για στοχευμένη αλλαγή της αναλογιστικής μείωσης του 12%, θέμα για το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει σύντομα να αναμένονται εξελίξεις.

Στον προγραμματισμό του υπουργείου για καλύτερη ρύθμιση της αγοράς εργασίας, ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε και στην εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς και ανταπόκριση στις πρόνοιες για την αναβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου για την καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, εντάσσοντας στο όλο ζήτημα και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για ανάνέωση των συμβάσεων σε μεγάλους κλάδους -ξενοδοχεία και οικοδομές- αναφέροντας πως ο ίδιος αισιοδοξεί για θετικά αποτελέσματα, επιβεβαιώντας μάλλον τη μεσολαβητική προσπάθεια που φέρεται να ανέλαβε.