Σε τριμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας στο Υπουργείο Ενέργειας, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παπαναστασίου, μαζί με αντιπροσωπίες του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ελλάδος) και του μεγάλου επενδυτικού ταμείου TAQA, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, θα επιχειρήσουν να βάλουν σε τάξη όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για τη συμμετοχή τους στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης, η οποία σε μεταγενέστερο στάδιο ίσως καλύψει και το δίκτυο του Ισραήλ.

Ο ΑΔΜΗΕ, που είναι ο νέος φορέας υλοποίησης της διασύνδεσης, σε αντικατάσταση της EuroAsia Interconnector, επείγεται για οριστικοποίηση της απόφασης της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ειδικού σκοπού Great Sea Interconnector, η οποία θα αναλάβει την εκτέλεση του έργου. Από τον ΑΔΜΗΕ αλλά και από την ελληνική Κυβέρνηση ασκούνται πιέσεις ώστε η τελική επενδυτική απόφαση της Κύπρου να ληφθεί το ταχύτερο δυνατό (εντός Απριλίου το αργότερο) και να προωθηθεί η συμπλήρωση του μεγαλύτερου μέρους της μετοχικής βάσης του Great Sea Interconnector, δεδομένου ότι η αρχική πρόθεση των δύο μερών ήταν η εξασφάλιση του ελέγχου της εταιρείας από τον ΑΔΜΗΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι οικονομικές υποχρεώσεις του ΑΔΜΗΕ σε σχέση με τη διασύνδεση είναι πολλές και πιεστικές και έχουν αναλυθεί προς την κυπριακή Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών σε πρόσφατη συνάντηση του προέδρου του ΑΔΜΗΕ Μάνου Μανουσάκη με τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό.

Οι πληροφορίες του philenews αναφέρουν πως μέχρι και τον Μάιο ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να πληρώσει περίπου 100 εκατ. στον κατασκευαστή του καλωδίου (Νexans) και στην εταιρεία που θα κατασκευάσει τον μετατροπέα τάσης (Siemens), ενώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα απαιτηθούν περίπου άλλα τόσα εκατομμύρια ευρώ.

Στην επένδυση επιθυμεί να συμμετάσχει και το επενδυτικό ταμείο TAQA, εξού και η συμμετοχή του σήμερα στην τριμερή συνάντηση. Το TAQA πραγματοποιεί ήδη μελέτη βιωσιμότητας του έργου, την οποία συμφωνήθηκε να αξιοποιήσει και η Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν είναι όμως γνωστό πότε θα είναι έτοιμη αυτή η μελέτη, την ίδια ώρα που η ελληνική πλευρά πιέζει ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να λάβει την τελική της απόφαση για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector (με περίπου 100 εκατ. ευρώ) εντός προσεχούς Απριλίου το αργότερο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διαβεβαιώσει την ελληνική Κυβέρνηση και τον ΑΔΜΗΕ για την ετοιμότητα και επιθυμία της να συμμετάσχει στην επένδυση, ωστόσο διεκδικεί χρόνο για την ολοκλήρωση μελετών που έκρινε αναγκαίες το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Φεβρουάριο.