Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ Επανάσταση του 1821 αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα, σημαντικότερα παγκόσμια γεγονότα του 19ου αιώνα. Αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες ιστορικές στιγμές του Ελληνισμού, που καθόρισε την μετέπειτα πορεία του Έθνους. Η επανάσταση του γένους κατά του τουρκικού ζυγού, αποτέλεσε μονόδρομο για το λαό της Ελλάδος, που επέλεξε να αποτινάξει την κατοχή.

ΕΝΑΣ λαός δεν μπορεί να ζει στη σκλαβιά και στην εξάρτηση από τρίτους. Εάν τότε η κατοχή, η σκλαβιά δεν μπορούσε να γίνει ανεκτή, σήμερα περισσότερο θα πρέπει να υπάρχουν αγώνες αποτίναξης. Αυτό, άλλωστε, είναι και το μεγάλο μήνυμα της επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821. Για να μπορεί κάποιος να το αντιληφθεί πρέπει να μελετήσει τα δεδομένα. Ξεκίνησε ένας αγώνας η επιτυχία του οποίου δεν ήταν δεδομένος. Όσοι τρίτοι παρακολουθούσαν τι γινόταν στην Ελλάδα, δύσκολα προέβλεπαν ότι η Επανάσταση θα πετύχαινε. Κι όμως, κατάφεραν με τα λιανοντούφεκα να εκδιώξουν τους Τούρκους κατακτητές.

ΣΥΝΗΘΙΖΕΤΑΙ σε κάθε επέτειο να γίνεται μια αποτίμηση. Πέραν από τον πανηγυρικό χαρακτήρα, τις εκδηλώσεις που επιβάλλεται να γίνονται, θα πρέπει να γίνεται και μια ιστορική, πολιτική αποτίμηση του γεγονότος. Γιατί πολλά είναι τα μηνύματα που εκπέμπουν τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα.

ΣΗΜΕΡΑ καλούμαστε να σταθούμε άξιοι συνεχιστές αυτής της εθνικής κληρονομιάς και να αγωνιστούμε ενωμένοι απέναντι στις συνέπειες της συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία. Και αυτό δεν διατυπώνεται απλά επειδή θα πρέπει να συνδέσουμε την επέτειο με το σημερινό γίγνεσθαι. Δεν διατυπώνεται τυπικά. Είναι πολύ ουσιαστική η πιο πάνω αναφορά. Γιατί τα μαθήματα είναι σημαντικά.

ΓΙΑ να επιτευχθούν σήμερα οι στόχοι και οι επιδιώξεις, θα πρέπει μεταξύ άλλων, να παραμερίσουμε τα μικρά που μας χωρίζουν και να ενώσουμε γέφυρες εθνικής συνεννόησης. Να ενώσουμε δυνάμεις πανεθνικά. Γιατί αφορά τον Ελληνισμό στο σύνολό του. Η υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας δεν γίνεται με διακηρύξεις αλλά με πράξεις. Με τη διαμόρφωση μιας κοινής ολοκληρωμένης στρατηγικής.

ΤΟ μήνυμα της 25ης Μαρτίου 1821, ήταν σαφέστατο. Τότε, οι Έλληνες ξεκίνησαν τον αγώνα τους με στόχο την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Οι πιθανότητες να πετύχουν ήταν ελάχιστες. Κι όμως, κατάφεραν και ανέτρεψαν τα ισοζύγια δυνάμεων και κατάφεραν, με αποφασιστικότητα και σθένος να απελευθερώσουν το Έθνος. Αυτό είναι και το μεγάλο δίδαγμα της επετείου. Με αποφασιστικότητα και πίστη μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι. Φτάνει να υπάρχει όραμα και αποφασιστικότητα.