ΤΟ «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» όπως συνηθίζεται να αναφέρεται όταν μια δολοφονία, μια απόπειρα, ένα έγκλημα εν γένει, συνδέεται με τον υπόκοσμο. Προχθές διεπράχθη απόπειρα δολοφονίας. Με πιστόλι και από πολύ κοντινή απόσταση, αποπειράθηκαν να σκοτώσουν 34χρονο, μέρα- μεσημέρι σ’ ένα πολυσύχναστο δρόμο, στην περιοχή της Λακατάμειας.

Αυτό το γεγονός, η ώρα, που έγινε και ο χώρος, δείχνει εν πολλοίς την αποθράσυνση των κακοποιών που δεν υπολογίζουν αθώους, προκειμένου να εκτελέσουν τον σκοπό τους. Όπως αναφέρθηκε ο στόχος, το θύμα της απόπειρας είναι πρόσωπο γνωστό στις Αρχές λόγω της διασύνδεσής του με άλλο επίσης γνωστό πρόσωπο της νύχτας.

ΟΙ πληροφορίες παρουσιάζουν το όλο σκηνικό, την προχθεσινή ενέργεια να συνδέεται με άλλες πρόσφατες δολοφονίες. Δηλαδή, να έχει σχέση με το οργανωμένο έγκλημα και με τις πρακτικές τους. Ενέργειες  που κάποτε θεωρούνταν ως σκηνές από έργο του κινηματογράφου με μπόλικο έγκλημα και αίμα, τώρα τις παρακολουθούμε στην πραγματικότητα. Συντελούνται δίπλα μας. Οι διαφορές ξεκαθαρίζονται διά της βίας. Με δολοφονίες.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε μια δραστική διαφοροποίηση του εγκλήματος στη χώρα μας. Έχει διαφοροποιηθεί επικίνδυνα και οι άνθρωποι του υπόκοσμου δεν έχουν καμία αναστολή στις μεθόδους που υιοθετούν. Αυτό οφείλουμε να το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας. Και ως κοινωνία, πολίτες αλλά και το κράτος για να μπορέσουμε συλλογικά να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Πλέον  βιώνουμε εγκληματικότητα, η οποία ήταν ξένη προς την κυπριακή πραγματικότητα. Αυτή η αλλαγή δημιουργεί νέα δεδομένα και καθιστά αναγκαία την υιοθέτηση άλλων μορφών δράσης και αντίδρασης.

ΟΙ ΔΙΩΚΤΙΚΕΣ Αρχές πρόσφατα εξήγγειλαν αυξημένα μέτρα και νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του εγκλήματος. Αυξημένα περίπολα, αξιοποίηση του προσωπικού για να ενισχυθούν οι προσπάθειες αποτροπής, αποτέλεσαν τα βασικά εργαλεία, που επιστρατεύτηκαν. Προφανώς και αυτό που έγινε προχθές επιβεβαιώνει την αδυναμία του συστήματος να ελέγξει και να αποτρέψει τέτοιες ενέργειες. Από την άλλη επιβεβαιώνει μια πραγματικότητα: Το οργανωμένο έγκλημα είναι εδώ!

ΕΙΜΑΣΤΕ της θέσης ότι η αντιμετώπιση του εγκλήματος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και με τη συνδρομή των πολιτών και της κοινωνίας. Η αντιμετώπιση εγκληματικότητας είναι υπόθεση όλων μας. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι και ο καθένας ξεχωριστά. Αλλά τον πρώτο λόγο και το πρώτο ρόλο έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Την ευθύνη έχουν οι Διωκτικές Αρχές.