Δεν έχει τέλος η διάβρωση της παραλίας στην περιοχή Μαζωτού- Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας, όπως προκύπτει από απάντηση του υπουργού Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη σε ερώτηση του βουλευτή Λάρνακας του ΔΗΚΟ κ. Χρίστου Ορφανίδη.

Συγκεκριμένα, στην απάντηση Βαφεάδη αναφέρεται πως στην περιοχή Αγίου Θεοδώρου έχουν εκτελεστεί σε έξι διαφορετικές χρονικές περιόδους και σε τρεις διαφορετικές περιοχές έργα προστασίας των ακτών από ακραία κυματικά φαινόμενα.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Μεταφορών, τα έργα αυτά συνιστώνται σε απευθείας θωράκιση των υπό διάβρωση παράκτιων πρανών.

Στην απάντηση του κ. Βαφεάδη αναφέρεται επίσης, πως οι κοινότητες Μαζωτού και Αγίου Θεοδώρου εμπίπτουν εντός των ορίων του έργου “Μελέτη Βελτίωσης και Προστασίας του παραλιακού μετώπου από το ακρωτήριο Δόλος μέχρι τις εκβολές του ποταμού Τρέμιθου” το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της υποβολής της “Έκθεσης Γενικού Σχεδίου Επιλεγμένης/Εγκεκριμένης Λύσης” για την οποία έχει γίνει δημόσια παρουσίαση στις 23 Φεβρουαρίου 2024, στα γραφεία των κοινοτικών συμβουλίων Ζυγίου και Μαζωτού.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η προτεινόμενη λύση προβλέπει την κατασκευή οκτώ παράλληλων κυματοθραυστών στα όρια του παραλιακού μετώπου της κοινότητας Μαζωτού και την κατασκευή εννιά παράλληλων κυματοθραυστών στα όρια του παραλιακού μετώπου της κοινότητας Αγίου Θεοδώρου.

Ο κ. Βαφεάδης διευκρινίζει, πως για τα πιο πάνω έργα, στο παρόν στάδιο της μελέτης, δεν προβλέπεται η ετοιμασία λεπτομερών κατασκευαστικών σχεδίων.

Ακολούθως, θα ετοιμαστεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) η οποία θα κατατεθεί στην Περιβαλλοντική Αρχή για εξέταση. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης της ΣΜΠΕ, νοουμένου ότι τα έργα θα τύχουν της σχετικής έγκρισης, θα ετοιμαστούν τα τελικά λεπτομερή κατασκευαστικά σχέδια των έργων για τα οποία θα υποβληθεί στην Περιβαλλοντική Αρχή η ΜΕΕΠ (Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον).»

Ο κ. Ορφανίδης ζητούσε από τον υπουργό ενημέρωση ως προς το «ποια κατασκευαστικά έργα προστασίας και βελτίωσης παραλιών έχουν υλοποιηθεί για προστασία των ακτών από ακραία κυματικά φαινόμενα στις περιοχές Μαζωτού και Αγίου Θεοδώρου της επαρχίας Λάρνακας και, εφόσον έχουν ετοιμαστεί λεπτομερείς μελέτες, τι προβλέπουν αυτές.»