Μέσω της παραχώρησης επιπρόσθετων επιδομάτων (από τον Απρίλιο μέχρι το τέλος Ιούνιου) σε μερίδα πολιτών που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες θα επιχειρήσει το κράτος να εξισορροπήσει τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχουν οι πολίτες από τον τερματισμό του οριζόντιου μέτρου της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Οριστικά πλέον, από την 1η Απριλίου, η τιμή των καυσίμων κίνησης θα αυξηθεί κατά 8.33 σεντ και του πετρελαίου κίνησης κατά 6.39 σεντ το λίτρο.

Χθες, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πέντε μέτρα, ύψους €35 εκατ., από τα οποία τα δύο αποτελούν συνέχεια από προηγούμενα πακέτα σήριξης κατά της ακρίβειας.

Συγκεκριμένα:

> Συνολικά 5.562 μονογονεϊκές οικογένειες θα λάβουν εφάπαξ στήριξη ύψους €2.1 εκατ. Το μέτρο αφορά μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι €19.500 και με ανώτατο ύψος καταθέσεων €10 χιλ. Η εφάπαξ στήριξη θα είναι €100 το μήνα (για τρεις μήνες) για το πρώτο τέκνο και το ποσό θα αυξάνεται κατά €50 για κάθε πρόσθετο τέκνο, με μέγιστο ποσό τα €250. Για πέραν των τεσσάρων εξαρτώμενων τέκνων θα παραχωρείται επιπρόσθετο ποσό €100.

> Εφάπαξ στήριξη σε 10.233 οικογένειες (για Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο), στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων, με ποσό €1.5 εκατ. το μήνα και σύνολο €4.5 εκατ. Το μέτρο θα απευθύνεται σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι €25 χιλ. και ανώτατο ύψος καταθέσεων €15 χιλ. Θα παραχωρείται εφάπαξ στήριξη €100 για το πρώτο παιδί, το οποίο θα αυξάνεται κατά €50 για κάθε επιπρόσθετο τέκνο, με μέγιστο τα €250. Πέραν των τεσσάρων εξαρτώμενων τέκνων θα δίνεται επιπρόσθετο ποσό €100.

> Εφάπαξ στήριξη σε 18 χιλ. νοικοκυριά, που λαμβάνουν ΕΕΕ και επίδομα τέκνου. Θα λάβουν έκτακτη στήριξη €100 για Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Το συνολικό κόστος θα είναι €5.4 εκατ.

>  Παραχώρηση εφάπαξ στήριξης €100 το μήνα (για Απρίλιο μέχρι και Ιούνιο) σε 4.200 λήπτες επιδόματος διακίνησης από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης ΑΜεΑ, με συνολικό κόστος €1.3 εκατ.

> Παραχώρηση σε 28 χιλ. χαμηλοσυνταξιούχους, που δεν είναι λήπτες ΕΕΕ, εφάπαξ ποσού, με συνολικό κόστος €8.4 εκατ. Κάθε (δικαιούχος) χαμηλοσυνταξιούχος θα λαμβάνει €100 το μήνα (για Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο).

Τα μέτρα που παρατείνονται

Παράλληλα, παρατείνονται δυο μέτρα που είναι ήδη σε ισχύ:

> Παράταση της κλιμακωτής επιδότησης της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους τιμολογούμενους μήνες Μάιο και Ιούνιο, για τους λογαριασμούς με καταμέτρηση μέχρι την 30η Ιουνίου του 2024. Το κόστος της συνέχισης του μέτρου υπολογίζεται στα €8 εκατ. Η επιδότηση της αύξησης για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα είναι 100%, ενώ για τους υπόλοιπους θα υπολογίζεται βάσει της κατανάλωσης ρεύματος.

>  Παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου του μηδενικού ΦΠΑ σε βασικά είδη, με κόστος €6 εκατ. Το μέτρο του μηδενικού ΦΠΑ σε ψωμί, γάλα, αυγά, παιδικές τροφές, προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή και προστασία, παιδικές πάνες, πάνες ενηλίκων και τη ζάχαρη εκπνέει τέλος Απριλίου. Το μέτρο για το κρέας και τα λαχανικά λήγει τέλος Μαΐου.

Το Υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι θα επανεξετάσει τις εξελίξεις στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων και ανάλογα θα επαναφέρει το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Συνολικά, η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων έχει εγκρίνει μέτρα κατά της ακρίβειας συνολικού ύψους €291 εκατ. Το πρώτο πακέτο μέτρων τον περασμένο Οκτώβριο ήταν €196 εκατ., το δεύτερο πακέτο τον Φεβρουάριο ήταν €60 εκατ. και το χθεσινό είναι ύψους €35 εκατ.

Δεν ικανοποιήθηκαν οι «μεγάλοι» και οι συντεχνίες ΠΕΟ – ΣΕΚ

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ με ανακοινώσεις τους μετά τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων του Υπουργικού χαρακτήρισαν τα μέτρα ανεπαρκή και επισήμαναν αρνητικές συνέπειες που θα προκληθούν από την επαναφορά του φόρου κατανάλωσης καυσίμων.

Ο ΔΗΣΥ υποστήριξε πως από τα μέτρα μένουν εκτός κάποιες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών, όπως οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Σύμφωνα με τον Ονούφριο Κουλλά, η επαναφορά της φορολογίας στα καύσιμα θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις αγαθών. «Υπογραμμίζουμε πως στις παρούσες συνθήκες, που είναι ταυτόχρονα μια περίοδος ιδιαίτερα υψηλών επιτοκίων, η Κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί πως από αυτά πλήττονται αναλογικά περισσότερο η μεσαία τάξη και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ υποστήριξε πως τα μέτρα δεν είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τo κύμα ακρίβειας και ότι «η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη αποδεικνύεται ξανά κατώτερη των περιστάσεων». Σε ανακοίνωσή του επισήμανε ότι «ο τερματισμός της επιδότησης στα καύσιμα είναι βεβιασμένος και ακατανόητος» και «αφήνει απροστάτευτους τους καταναλωτές, σε μια περίοδο που έπονται νέες αυξήσεις καθώς και οι λεγόμενες πράσινες φορολογίες». Υπέδειξε ακόμα ότι η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με τον αποκλεισμό της μεσαίας τάξης και των χαμηλόμισθων εργαζομένων.

Το ΔΗΚΟ, απαντώντας στο ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι «δεν ανέμενε κάτι διαφορετικό από τη λαϊκίστικη προσέγγιση, η οποία αγνοεί παντελώς τις υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι της ΕΕ και τις δημοσιονομικές παραμέτρους». Χαρακτήρισε «λαϊκίστικη» και την ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, επικαλούμενο παλαιότερες δηλώσεις του τέως υπουργού Οικονομικών Κων. Πετρίδη, που είχε χαρακτηρίσει σωστή την κατάργηση του οριζόντιου μέτρου της μείωσης του φόρου στα καύσιμα.

Και οι συντεχνίες

ΠΕΟ και ΣΕΚ κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος. Η ΠΕΟ επισήμανε πως «τα μέτρα αποκλείουν μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, τα νεαρά χαμηλόμισθα ζευγάρια που δεν λαμβάνουν κανένα κοινωνικό επίδομα». Η ΠΕΟ διατύπωσε τη θέση ότι τα εξαγγελθέντα μέτρα «επιβεβαιώνουν ότι η Κυβέρνηση προσεγγίζει την κοινωνική πολιτική με αντίληψη κρατικής  φιλανθρωπίας».

Τα πέντε μέτρα δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, ανέφερε η ΣΕΚ, εκφράζοντας απαρέσκεια. Αναφέρει ειδικότερα ότι το μέτρο για παράταση της επιδότησης του ρεύματος για τους μήνες Μάιο – Ιούνιο είναι προσέγγιση που «δεν θα έχει ουσιαστικό όφελος στους καταναλωτές» αφού τη συγκεκριμένη περίοδο η κατανάλωση είναι περιορισμένη και διατυπώνει τη θέση ότι θα ήταν πιο χρήσιμο η επιδότηση να ισχύσει και για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πρόεδρος για κοινωνικά παντοπωλεία

«Η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης σε σχέση με τα μέτρα. Συμπλήρωσε ότι «τα μέτρα είναι μέσα στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης που αυτή η Κυβέρνηση πολύ υπεύθυνα από την αρχή ακολουθεί: επιδοματική πολιτική μέσα από τα μέτρα, αύξηση των μισθών μέσα από συγκεκριμένες αποφάσεις και αντιμετώπιση του κόστους της ενέργειας μέσα από σχέδια, γιατί από εκεί προκύπτει και η αύξηση των τιμών».

«Ανέξοδες, ωραίες δηλώσεις και πολιτικές, που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία, αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει», είπε.