Λίγο πριν το καλοκαίρι θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις για αλλαγές στην παροχή του επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας και, πιο αναλυτικά, για κατάργηση της υφιστάμενης πρόνοιας της νομοθεσίας που αφαιρεί την παροχή του επιδόματος σε περίπτωση συμβίωσης με άλλο άτομο.

Το θέμα συζητήθηκε την Τρίτη στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, όπου εξετάστηκε ξανά η σχετική πρόταση του ΑΚΕΛ αλλά και η πρόθεση της Κυβέρνησης για κατάθεση νομοσχεδίου προς την ίδια κατεύθυνση. Πρόθεση που εκφράστηκε από τον ΠτΔ στις αρχές του μήνα και επιβεβαιώθηκε στη Βουλή από εκπρόσωπό της αλλά και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου για τα πεπραγμένα του υφυπουργείου της και για τις δρομολογούμενες δράσεις και πολιτικές για το 2024.

Όπως είπε τη Τρίτη η κ. Ευαγγέλου, το υφυπουρ γείο, ικανοποιώντας ένα από τα κύρια αιτήματα των μονογονεϊκών οικογενειών, προωθεί την τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να μην λαμβάνεται υπόψη η συμβίωση για σκοπούς παροχής επιδόματος μονογονιού. Το εν λόγω νομοσχέδιο, που θα ρυθμίζει το θέμα του επιδόματος μονογονιών, αναμένει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας μέχρι το τέλος Μαΐου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Καυκαλιάς, σημειώνοντας παράλληλα ότι το θέμα θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής στις αρχές Ιουνίου.

«Η Επιτροπή, στις αρχές του Ιούνη, θα έχει στην ημερήσια διάταξη το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και την πρόταση νόμου (σ.σ. του ΑΚΕΛ), με ζητούμενο το νομοσχέδιο ή η πρόταση νόμου ή και τα δύο να οδηγηθούν στην Ολομέλεια πριν το τέλος του Ιούνη για τελική ρύθμιση αυτού του ζητήματος», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας ο κ. Καυκαλιάς. Σε ερώτηση αν διαφοροποιείται το νομοσχέδιο από την πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε ότι δεν είναι γνωστό ακόμα το ακριβές περιεχόμενο του νομοσχεδίου και πρόσθεσε ότι, επειδή τώρα ξεκινά η διαβούλευση, είναι ωφέλιμο να δοθεί χώρος και χρόνος για να εξελιχθεί αυτή, σημειώνοντας ότι ο χρόνος που θα δοθεί είναι συγκεκριμένος, αφού το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί πριν το τέλος του ερχόμενου Μαΐου.

Ο κ. Καυκαλιάς υποστήριξε, εξάλλου, ότι «το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει τερματισμό του επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας σε περίπτωση συμβίωσης, παραβιάζει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού και για αυτό πρέπει να αλλάξει», προσθέτοντας ότι «η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ ακριβώς σκοπεύει στο να αρθεί αυτή η αναχρονιστική πρόνοια». Βάσει της υφιστάμενης νομοθετικής ρύθμισης που προκαλεί αντιδράσεις και καταγγελίες για αναχρονισμό αλλά και συστάσεις για αλλαγές της νομοθεσίας από ανεξάρτητους θεσμούς όπως από την Επίτροπο Διοικήσεως  το επίδομα Μονογονεϊκής Οικογένειας, που παραχωρείται επιπρόσθετα του Επιδόματος Τέκνου, σε μηνιαία βάση και στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων – με όριο τις 49 χιλ. σε εισόδημα, τερματίζεται σε περίπτωση συμβίωσης του δικαιούχου με άλλο άτομο.