Ποσό €91 εκατ. που μετέφεραν στην Κύπρο τους τελευταίους 15 μήνες (από τις αρχές του 2023 μέχρι σήμερα) ταξιδιώτες από το εξωτερικό, είναι προϊόν ενεργειών ξεπλύματος και δεν υπάρχει για την ώρα κάποια επίσημη –τουλάχιστον- εξήγηση για το πώς επενδύθηκαν ώστε να «καθαρίσουν».

Αυτό προκύπτει από αλλεπάλληλα ερωτήματα και διαπιστώσεις που έκανε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, προς προσκεκλημένους κατά τη σημερινή συνεδρίαση όπου εξετάστηκε το θέμα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο κ. Δημητρίου αντιπαρέβαλε επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στην συνεδρίαση από τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικων, Γιώργο Παντελή, με τα όσα ανέφερε ο συνονόματός του υπαρχηγός της Αστυνομίας, Δημήτρης Δημητρίου και κατέληξε πως προκύπτει ότι ποσό 91 εκατ. ευρώ ελέγχεται για παράνομες δραστηριότητες, αλλά για την ώρα κανείς δεν μπορεί να αναφέρει κατά πόσον δαπανήθηκε σε αγορές ακινήτων ή για άλλες αγορές, ώστε να «καθαρίσουν».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, μάλιστα, προσπαθούσε με συνεχή ερωτήματα στους προσκεκλημένους (ανάμεσα τους βρίσκονταν οι προϊστάμενες του Τμήματος Τελωνείων και της ΜΟΚΑΣ, Θεοδώρα Δημητρίου και Μαρία Κυρμίζη Αντωνίου, αντίστοιχα), χωρίς ωστόσο να δοθούν ξεκάθαρες εξηγήσεις. Όλα σταματούσαν στο γεγονός ότι ο υπαρχηγός της Αστυνομίας, δεν μπορούσε –για ευνόητους λόγους- να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για εξετάσεις του αστυνομικού Σώματος στο πλαίσιο ευρύτερης διερεύνησης. Ο τελευταίος αρκέστηκε να αναφέρει ότι προσφάτως έχουν διερευνηθεί από την Αστυνομία κι έχουν καταχωρισθεί σε Κακουργιοδικεία τέσσερις υποθέσεις για ξέπλυμα χρήματος κι αφορούν 10 εκατομμύρια ευρώ.

Γενικότερα, οι προσκεκλημένοι στη συνεδρίαση έδωσαν απαντήσεις για τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε υποθέσεις ξεπλύματος, αλλά από αντιδράσεις όπως αυτή της βουλευτού, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, φάνηκε πως δεν έπεισαν. Η τελευταία έθεσε θέμα πρωτοβουλίας/προθυμίας εμπλεκομένων  να διερευνήσουν υποθέσεις μεγάλων χρηματικών ποσών στην Κύπρου. Η κ. Χαραλαμπίδου μίλησε, ακόμη, για Ρώσους ολιγάρχες που είχαν σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα στην Κύπρο, εισέφεραν χρήματα για φιλανθρωπίες και διοργάνωναν συναυλίες στο νησί μας, χωρίς ποτέ να ελεγχθεί η προέλευση των χρημάτων τους. Με βάση τα όσα ειπώθηκαν στην επιτροπή, φαίνεται να προκύπτει και θέμα ελέγχου για εισροή χρηματικών ποσών με ιδιωτικές πτήσεις, αλλά και μέσω μαρίνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Παντελή, από 2021 μέχρι τον Μάρτιο του 2024 έγιναν 1.077 δηλώσεις μετρητών που μπήκαν στο νησί μας από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, που αντιστοιχούν σε €119 εκατ. Είπε ότι τους τελευταίους 15 μήνες έχουν περάσει €105 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 101,6 εκατομμύρια ευρώ για 436 δηλώσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση από την Αστυνομία και τη ΜΟΚΑΣ. Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, τα μεγάλα ποσά που καταγράφονται στις καταστάσεις, είναι από τον Αύγουστο του 2023 και μετά. Η κ. Κυρμίζη ανέφερε ότι από το 2022 μέχρι σήμερα έχουν διαβιβαστεί από το Τμήμα Τελωνείων στην μονάδα της οποίας προΐσταται 54 αναφορές για μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών σε μετρητά. Πρόσθεσε ότι για 17 περιπτώσεις προσώπων ηγέρθησαν υποψίες μετά από χρηματοοικονομική ανάλυση και προωθήθηκαν για ποινική διερεύνηση στην Αστυνομία. Πρόσθεσε ότι η ΜΟΚΑΣ σε 10 περιπτώσεις έδωσε πληροφορίες στο εξωτερικό. Κατέληξε λέγοντας ότι σε σχέση με τις τελευταίες υποθέσεις η μονάδα της συνεργάζεται με την Αστυνομία παρέχοντας πληροφόρηση.