Στην πεντάδα των κρατών της Ευρωζώνης με τον χαμηλότερο πληθωρισμό τον Μάρτιο βρίσκεται η Κύπρος, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοίνωσε χθες η Eurostat.

Ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στην Κύπρο έπεσε στο 1,6% σε ετήσια βάση (σε σύγκριση, δηλαδή, με τον Μάρτιο του 2023, που ήταν 6,1%), έναντι 2,1% τον Φεβρουάριο.

Ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Μάρτιο ήταν πιο κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ο οποίος επιβράδυνε στο 2,4% ετησίως, από το 2,6% του Φεβρουαρίου, την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε ότι θα διατηρούνταν αμετάβλητος. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα στοιχεία Μαρτίου που ανακοίνωσε χθες η Eurostat περιλαμβάνουν ακόμη τη μείωση του φόρου κατανάλωσης καυσίμων στην Κύπρο, ο οποίος τερματίστηκε την 1η Απριλίου 2024.

Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει τον δείκτη τιμών καταναλωτή η Στατιστική Υπηρεσία και ως είθισται θα υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ο χαμηλότερος πληθωρισμός τον Μάρτιο καταγράφηκε στη Λιθουανία 0,3%, στη Φιλανδία 0,7% σε ετήσια βάση, στη Λετονία 1%, στην Ιταλία 1,3% και στην Κύπρο 1,6%. Τον ψηλότερο πληθωρισμό τον Μάρτιο είχαν η Κροατία 4,9%, η Εσθονία 4,1% σε ετήσια βάση, η Αυστρία 4,2%, το Βέλγιο 3,8%, Σλοβενία και Ελλάδα 3,4%. Μεγαλύτερη πτώση από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε στο 2,3% τον Μάρτιο από 2,7% τον Φεβρουάριο.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 2,4%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε 0,6% υψηλότερα.

Την ίδια ώρα, υποχώρησε κάτω από το 3% ο πληθωρισμός στη Γαλλία, για πρώτη φορά εδώ και 2,5 χρόνια. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή έτρεξε με 2,4%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, από 3,2% τον Φεβρουάριο.

Εξετάζοντας, τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (4,0%, σταθερός σε σχέση με τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,7%, έναντι 3,9% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,1%, έναντι 1,6% τον Φεβρουάριο) και την ενέργεια (-1,8%, έναντι -3,7% τον Φεβρουάριο).

Στην Κύπρο, οι υπηρεσίες έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης τον Μάρτιο (4,2,%, σταθερός σε σχέση με τον Φεβρουάριο), στα τρόφιμα ο πληθωρισμός είναι 1,8% σε σχέση με 2,2% τον Φεβρουάριο και στην ενέργεια -3,9% σε σχέση με -2.3% τον Φεβρουάριο.

Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζει στις 11 Απριλίου και αναμένεται να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για πέμπτη διαδοχική φορά, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να έχει υποδείξει τον Ιούνιο ως πιθανό μήνα για αφετηρία ως προς την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.