Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας στην Ελλάδα, την περασμένη Πέμπτη, μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να συγκρίνουν σε πραγματικό χρόνο τις διάφορες χρεώσεις προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να παίρνουν τις αποφάσεις τους με γνώμονα τις φθηνότερες προτάσεις, ο «Φ» αναζήτησε εημέρωση κατά πόσο είναι πιθανό να αξιοποιηθεί κάποια στιγμή και στην Κύπρο η συγκεκριμένη τεχνολογική δυνατότητα, παρόλο που για την ώρα δεν έχει λειτουργήσει ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.

Παρότι το εργαλείο σύγκρισης τιμών των βασικών ενεργειακών προϊόντων προϋποθέτει ανταγωνιστική αγορά και μεγάλο αριθμό προμηθευτών, ώστε να υποχρεούνται να μπουν σε κάποιου είδους πόλεμο τιμών, η πληροφόρηση που λάβαμε είναι πως, έστω και χωρίς ανταγωνιστική αγορά, είναι σε εξέλιξη και στην Κύπρο οι διαδικασίες να στηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα συγκέντρωσης των τιμών από τους αδειούχους προμηθευτές, ώστε να προσφερθεί και στους Κύπριους καταναλωτές η δυνατότητα σύγκρισης τιμών.

Τις διαδικασίες για την εφαρμογή σύγκρισης τιμών έχει κινήσει ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, η οποία ζήτησε διάφορα στοιχεία από τους οκτώ αδειούχους προμηθευτές που συμμετέχουν στη Μεταβατική Ρύθμιση Ηλεκτρισμού, για τη λειτουργία των εταιρειών τους και τις υπηρεσίες που προσφέρουν και παράλληλα προετοιμάζεται να ζητήσει από ιδιώτη σύμβουλο την ετοιμασία όρων για την εξασφάλιση της αναγκαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Συνάγεται πως η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα πάρει αρκετό χρόνο. Επιπλέον, μέχρι την έναρξη λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, που προβλέπεται να γίνει περί τα μέσα του 2025, το εργαλείο για σύγκριση τιμών θα μπορούν να χρησιμοποιούν, εφόσον προσφερθεί έως τότε, μόνο οι πελάτες των αδειούχων προμηθευτών στη Μεταβατική Ρύθμιση. Δηλαδή, μόνο το 8-10% των καταναλωτών, που στο σύνολό τους είναι μεγάλοι εμπορικοί-βιομηχανικοί πελάτες. Για την ώρα, οι ιδιώτες προμηθευτές δεν απευθύνονται σε οικιακούς πελάτες, παρότι είναι σε εξέλιξη διαδικασία άρσης τω σχετικών νομικών κωλυμάτων, καθώς δεν έχουν επάρκεια πράσινης ενέργειας να διαθέσουν σε νοικοκυριά ή μικρούς εμπορικούς πελάτες.

Ωστόσο, η εφαρμογή για τη σύγκριση τιμών θα είναι χρήσιμη και για τους οικιακούς καταναλωτές όταν ξεκινήσει η ανταγωνιστική αγορά.

Πώς και τι θα συγκρίνουν

Όπως ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Ελλάδας, στην πλατφόρμα του νέου Εργαλείου Σύγκρισης τιμών που λειτουργεί από την Πέμπτη, οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να συγκρίνουν όλα τα τιμολόγια Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου που είναι εμπορικά διαθέσιμα στην ελληνική αγορά.

Στα βασικά χαρακτηριστικά του νέου Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών της ΡΑΑΕΥ περιλαμβάνονται:
– Η δυνατότητα κατάταξης των τιμολογίων με βάση την αναγωγή όλων των χρεώσεων σε μία, μοναδική, τελική τιμή χρέωσης που αποτυπώνεται σε ευρώ ανά κιλοβατώρα (KWh).
– Η παροχή πληροφοριών σχετικά με τις πρόσθετες εκπτώσεις, παροχές, τρόπους χρέωσης και όρους συμβάσεων για κάθε συγκρινόμενο τιμολόγιο.
– Η δυνατότητα σύγκρισης είτε μεμονωμένων τιμολογίων Ηλεκτρισμού ή Φυσικού Αερίου ή και συνδυαστικών προϊόντων που περιέχουν και τις δύο παροχές σε μια προσφορά.
– Δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στους καταναλωτές να βρουν το τιμολόγιο τους με σάρωση του QR CODE, ο οποίος βρίσκεται στον λογαριασμό τους, ώστε να μην χρειάζεται να καταχωρούν ένα-ένα τα χαρακτηριστικά του τιμολογίου τους.
– Με την ίδια ευκολία οι καταναλωτές μπορούν να βρουν το υφιστάμενο τιμολόγιο τους επιλέγοντας το όνομα του τιμολογίου τους από τη σχετική λίστα.
– Η σύγκριση των τιμολογίων μπορεί να εξειδικευτεί σημαντικά μέσω των λεπτομερών φίλτρων που διαθέτει η εφαρμογή.