Τρία είναι τα αγκάθια στους νέους κανονισμούς που σχετίζονται με τις άδειες ασθενείας των δημοσίων υπαλλήλων: Η τρίχρονη περίοδος κατά την οποία εξαντλούνται τα πιστοποιητικά υγείας, η μείωση των αδειών ασθενείας από 8 σε 6 χωρίς την προσκόμιση πιστοποιητικού και η μείωση των αδειών ασθενείας από 42 ημέρες σε 28.

Λόγω των επιφυλάξεων που εκφράζονται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά λόγω της μη διεξαγωγής διάλογου με όλες τις συντεχνίες, οι επηρεαζόμενοι θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβερνητική πλευρά, πριν κληθεί η Βουλή να αποφασίσει επί των κανονισμών.
Χθες συζητήθηκαν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών οι νέοι κανονισμοί για εκσυγχρονισμό των διαδικασιών για τις άδειες ασθενείας. Ο διευθυντής Οργανωτικών της ΠΑΣΥΔΥ, Ανδρέας Λουκά, δήλωσε πως συμφωνεί με πολλές από τις αλλαγές που προτείνονται, ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις για δύο σημεία: Το δικαίωμα παράτασης άδειας ασθενείας έξι μηνών με πλήρεις απολαβές και με περαιτέρω παράταση με το ήμισυ των απολαβών, για μία φορά για περίοδο τριών χρόνων.

Ο κ. Λουκά εξέφρασε την ανησυχία του ότι η συγκεκριμένη αλλαγή θα θέσει σε δυσμενή θέση οικονομικά και ανθρωπιστικά τους δημόσιους υπάλληλους που υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες ή τυγχάνουν αποθεραπείας και χειρουργικών επεμβάσεων. Είπε, επίσης, πως με τους κανονισμούς οι εργαζόμενοι που θα λαμβάνουν άδεια ασθενείας θα καλύπτονται για ενάμιση χρόνο, ενώ για τον υπόλοιπο ενάμιση χρόνο οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν επίδομα ασθενείας από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Εκ μέρους της ΑΣΔΥΚ λέχθηκε πως θα πρέπει να εξεταστεί ευρύτερα το θέμα της κατάχρησης των αδειών και να αναζητηθούν οι λόγοι που οδηγούν αριθμό εργαζομένων στη λήψη καταχρηστικής άδειας ασθενείας. Διαφώνησε με τη μείωση των αδειών ασθενείας σε 42 ημέρες και την αντίστοιχη μείωση των αδειών ασθενείας χωρίς πιστοποιητικό από 8 σε 6 ημέρες.

Από πλευράς της Ισότητας εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια για τη μη πρόσκλησή της για συμμετοχή σε κοινωνικό διάλογο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της συντεχνίας, η μείωση των αδειών ασθενείας και των ημερών ασθενείας χωρίς πιστοποιητικό συνιστά υποβάθμιση κεκτημένου δικαιώματος.

Εξάλλου, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ ανέφεραν πως ο λόγος που συσσωρεύονται τόσες πολλές άδειες ανάπαυσης είναι η υποστελέχωση των νοσηλευτηρίων. Εκπρόσωπος της συντεχνίας ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας τόνισε την ανάγκη εξαίρεσή τους από τους κανονισμούς, λόγω της φύσης της εργασίας τους. Ζήτησε να παραμείνει η άδεια ασθενείας στις 42 ημέρες και να αυξηθούν στις 10 ημέρες οι άδειες ασθενείας χωρίς πιστοποιητικό.