Οι επιφυλάξεις που εξέφρασαν εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και η μη διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των ενδιαφερόμενων μερών, οδηγούν σε νέο γύρο διαβουλεύσεων για τους κανονισμούς που σχετίζονται με τις άδειες ασθενείας.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι δικαιολογημένες άδειες ασθενείας μειώνονται από τις 42 ημέρες που είναι σήμερα στις 28 και οι αδικαιολόγητες μειώνονται στις 6, από 8 σήμερα.

Επίσης, μειώνονται οι άδειες ασθενείας χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό από 8 ημέρες σε 6 ημέρες, οι οποίες περιλαμβάνονται στις 28 ετήσιες άδειες ασθένειας.

Προωθούνται τρεις περίοδοι εξάμηνων παρατάσεων άδειας ασθένειας, αντί για δύο. Η μία περίοδος θα είναι με πλήρεις απολαβές, η άλλη με το 60% των απολαβών του υπαλλήλου και η τρίτη περίπτωση θα προβλέπει το 50% των απολαβών του.

Το δικαίωμα σε τρεις εξάμηνες περιόδους παράτασης άδειας ασθένειας ισχύει για μία φορά εντός περιόδου τριών συνεχόμενων ετών και αρχίζει μετά τη λήξη των 28 ετήσιων ημερών άδειας ασθένειας. 

Οι θέσεις των συντεχνιών 

Εκ μέρους της ΠΑΣΥΔΥ, ο Ανδρέας Λουκά δήλωσε πως συμφωνεί με πολλές από τις αλλαγές που γίνονται με τους νέους κανονισμούς, ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις για δύο σημεία. Το πρώτο αφορά το δικαίωμα παράτασης άδειας ασθενείας έξι μηνών με πλήρεις απολαβές και με περαιτέρω παράταση με το ήμισυ των απολαβών, για μια φορά για περίοδο τριών χρόνων. Ο κ. Λουκά εξέφρασε την ανησυχία του ότι η συγκεκριμένη αλλαγή θα θέσει σε δυσμενή θέση οικονομικά και ανθρωπιστικά τους δημόσιους υπάλληλους που υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες ή τυγχάνουν αποθεραπείας και χειρουργικών επεμβάσεων. Είπε, επίσης, πως με τους κανονισμούς οι εργαζόμενοι που θα λαμβάνουν άδεια ασθενείας θα καλύπτονται για ενάμιση χρόνο, ενώ για τον υπόλοιπο ενάμιση χρόνο οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν επίδομα ασθενείας από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σημείωσε πως για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρχαν αντιδράσεις και από την ΣΕΚ και την ΠΕΟ. 

Φωνές για απουσία διαβούλευσης 

Εκ μέρους της ΑΣΔΥΚ, λέχθηκε πως δεν κλήθηκαν στη δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της συντεχνίας, θα πρέπει να εξεταστεί ευρύτερα το θέμα της κατάχρησης των αδειών και να αναζητηθούν οι λόγοι που οδηγούν αριθμό εργαζομένων στη λήψη καταχρηστικής άδειας ασθενείας. Διαφώνησε με τη μείωση των αδειών ασθενείας σε 42 ημέρες και την αντίστοιχη μείωση των αδειών ασθενείας χωρίς πιστοποιητικό από 8 σε 6 ημέρες.

Από πλευράς της Ισότητας εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια για τη μη συμμετοχή σε κοινωνικό διάλογο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της συντεχνίας, η μείωση των αδειών ασθενείας και των ημερών ασθενείας χωρίς πιστοποιητικό συνιστά υποβάθμιση κεκτημένου δικαιώματος.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και η ΠΑΣΥΚΙ, η οποία υποστήριξε πως ο λόγος που συσσωρεύονται τόσες πολλές άδειες ανάπαυσης οφείλεται στο γεγονός ότι τα νοσηλευτήρια είναι υποστελεχωμένα.

Εκ μέρους της ΠΑΣΥΝΟ λέχθηκε πως λόγω της έλλειψης προσωπικού ο ΟΚΥπΙ δεν τους παραχωρεί άδεια ανάπαυσης το καλοκαίρι.

Εκπρόσωπος της συντεχνίας ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας τόνισε την ανάγκη εξαίρεσή τους από τους κανονισμούς, λόγω της φύσης της εργασίας τους. Ζήτησε να παραμείνει η άδεια ασθενείας στις 42 ημέρες και να αυξηθούν στις 10 ημέρες οι άδειες ασθενείας χωρίς πιστοποιητικό. Για να ενισχυθεί η θέση των ελεγκτών, εκπρόσωπος του γραφείου αεροπορικών κινήσεων υποστήριξε πως το επάγγελμα ρυθμίζεται από αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οι οποίοι απαγορεύουν να κάνουν χρήση φαρμάκων εν ώρα εργασίας.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως αρκετά ζητήματα που θέτουν οι συντεχνίες οφείλονται στο ότι δεν έγιναν κατανοητοί οι κανονισμοί.