Με τη διαφωνία των δύο από τις πέντε συνδικαλιστικές οργανώσεις της κρατικής μηχανής τίθενται τη Δευτέρα προς συζήτηση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών οι κανονισμοί με τους οποίους μειώνονται οι άδειες ασθενείας που μπορούν να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Επίσης, μειώνεται και ο αριθμός των αδειών ανάπαυσης που θα μπορούν να μεταφέρουν κατ’ έτος οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και ο μέγιστος συνολικός αριθμός συσσωρευμένης άδειας από προηγούμενα χρόνια.

Με επιστολές τους προς τη Βουλή, η συντεχνία Ισότητα και η Παγκύπρια Συντεχνία Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΠΑΣΕΕΚ) μεταφέρουν τις επιφυλάξεις τους. Μάλιστα, η Ισότητα ζητά να αναβληθεί η συζήτηση των νομοθετικών ρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, καθώς, όπως υποστηρίζει, η συντεχνία δεν κλήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών σε διαβούλευση, επισημαίνοντας πως οι αλλαγές συμφωνήθηκαν και συζητήθηκαν μόνο με την ΠΑΣΥΔΥ. Η Ισότητα επικαλείται δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η άρνηση της Κυβέρνησης να διαπραγματευθεί με τις συντεχνίες πέραν της ΠΑΣΥΔΥ συνιστά παραβίαση της συνδικαλιστικής ελευθερίας.

Επιπρόσθετα, υποδεικνύει πως η έλλειψη διαβούλευσης πριν την υποβολή του Σχεδίου Κανονισμών στη Βουλή παραβιάζει επίσης τις γενικές αρχές της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της δημοκρατικής συμμετοχής, που οφείλουν να διέπουν τη λειτουργία των δημόσιων αρχών και συνιστά περιφρόνηση του θεσμικού ρόλου των συντεχνιών ως κοινωνικών εταίρων. Τονίζει πως όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καλούνται να συνεισφέρουν τις απόψεις τους πριν την υιοθέτηση ρυθμίσεων που τους επηρεάζουν άμεσα. Προειδοποιεί επίσης πως θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, εάν δεν αναβληθεί η συζήτηση των κανονισμών και να επανεξεταστούν από το αρμόδιο υπουργείο.

Όπως υποστηρίζουν, θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων, που απορρέουν από το κυπριακό και το ενωσιακό δίκαιο, καθώς και από διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα αιτήματα των ελεγκτών

Από την πλευρά της, η Παγκύπρια Συντεχνία Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΠΑΣΕΕΚ υποστηρίζει πως θα υπάρξουν επιπτώσεις για τα μέλη τους αν εγκριθούν οι κυβερνητικές προτάσεις. Η συντεχνία ζητά να εισαχθούν ειδικές πρόνοιες για τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και τους επιθεωρητές εναέριας κυκλοφορίας που εργάζονται σε βάρδιες και υποχρεώνονται να κατέχουν έγκυρη άδεια ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Μεταξύ άλλων, ζητούν όπως η ετήσια άδεια ασθενείας παραμείνει στις 42 ημέρες και η ετήσια άδεια ασθενείας χωρίς την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού να αυξηθεί από τις 8 στις 10 ημέρες, αντί να μειωθεί στις έξι ημέρες, για διευκόλυνση της εφαρμογής του νόμου περί ψυχοτρόπων ουσιών.

Τέλος, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απαιτούν να εξαιρεθούν από την πρόνοια με την οποία η ετήσια άδεια ασθενείας, χωρίς την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού, δεν προηγείται ή έπεται Κυριακής ή δημόσιας ή θρησκευτικής αργίας και να προβλεφθεί ότι θα επιτρέπεται να λαμβάνεται οποιαδήποτε ημέρα του έτους.

Τι ζητά να αλλάξει στις άδειες η Κυβέρνηση

Μεταξύ άλλων, με τους νέους κανονισμούς που κατέθεσε η Κυβέρνηση διαγράφεταιτο ετήσιο όριο συσσώρευσης άδειας ανάπαυσης των 13 ημερών, για την περίπτωση πενθήμερης εβδομάδας εργασίας και των 16 ημερών ανά έτος για την περίπτωση εξαήμερης εβδομάδας εργασίας.

Επίσης, μειώνεται το συνολικό όριο των συσσωρευμένων ημερών(από προηγούμενα χρόνια) από 70 και 84 ημέρες (πενθήμερη και εξαήμερη εργασία), σε 58 και 72, αντίστοιχα. Μειώνονται οι ημέρες της ετήσιας άδειας ασθένειας από 42 σε 28 και προωθείται αντίστοιχη μείωση των αδειών ασθένειας χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό από 8 ημέρες σε 6 ημέρες, οι οποίες περιλαμβάνονται στις 28 ετήσιες άδειες ασθένειας. Επίσης υπάλληλος που θα νοσήσει κατά την περίοδο που είναι με άδεια ανάπαυσης θα μπορεί να διακόπτει την άδεια, με την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού. Προωθούνται, τέλος, τρεις περίοδοι εξάμηνων παρατάσεων άδειας ασθένειας, αντί για δύοπου ισχύ σήμερα.