Οι καταχρήσεις από κάποιους δημόσιους υπάλληλους αλλά και η μη αξιοποίηση -από κάποιους άλλους- των 42 ημερών ασθενείας που έχουν μέχρι τώρα δικαίωμα να λαμβάνουν κάθε χρόνο, οδήγησαν το Υπουργείο Οικονομικών να μειώσει κατά 14 ημέρες τις δικαιολογημένες άδειες ασθενείας και κατά δύο τις αδικαιολόγητες, δηλαδή αυτές για τις οποίες δεν προσκομίζεται πιστοποιητικό γιατρού.

Επιπλέον, μειώνεται και ο αριθμός των αδειών ανάπαυσης που θα μπορούν να μεταφέρουν κατ’ έτος οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και ο μέγιστος συνολικός αριθμός συσσωρευμένης άδειας από προηγούμενα χρόνια.

Και οι δύο προαναφερθείσες αλλαγές (άδειες ασθενείας και άδειες ανάπαυσης) περιλαμβάνονται στην τροποποίηση των κανονισμών της Δημόσιας Υπηρεσίας που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι άδειες ασθενείας

Με τα νέα δεδομένα, οι δικαιολογημένες άδειας ασθενείας από τις 42 ημέρες που είναι σήμερα μειώνονται στις 28 και οι αδικαιολόγητες μειώνονται στις 6 από 8 που ήταν τόσα χρόνια. Δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες δεν μπορούν να ξεπερνούν από την ψήφιση των κανονισμών τις 28 μέρες. Η ΠΑΣΥΔΥ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, έχει συναινέσει στις αλλαγές που σχετίζονται με τις άδειες ασθενείας.

Σύμφωνα με το κείμενο των κανονισμών, που κατέχει ο «Φ», και το οποίο σύντομα θα κατατεθεί προς έγκριση στη Βουλή, προβλέπονται οι εξής τροποποιήσεις :

  • Μείωση των ημερών ετήσιας άδειας ασθένειας από 42 σε 28 και αντίστοιχη μείωση των αδειών ασθένειας χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό από 8 ημέρες σε 6 ημέρες, οι οποίες περιλαμβάνονται στις 28 ετήσιες άδειες ασθένειας.
  • Προωθούνται τρεις περίοδοι εξάμηνων παρατάσεων άδειας ασθένειας, αντί για δύο που προέβλεπαν οι υφιστάμενοι κανονισμοί. Η μία περίοδος θα είναι με πλήρεις απολαβές, η άλλη με το 60% των απολαβών του υπαλλήλου και η τρίτη περίπτωση θα προβλέπει το 50% των απολαβών του. Το δικαίωμα σε τρεις εξάμηνες περιόδους παράτασης άδειας ασθένειας ισχύει για μία φορά εντός περιόδου τριών συνεχόμενων ετών και αρχίζει μετά τη λήξη των 28 ετήσιων ημερών άδειας ασθένειας. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά τους χρόνιους ασθενείς.
  • Διαγράφεται η απαίτηση για έγκριση των παρατάσεων της άδειας ασθένειας από το ιατροσυμβούλιο και θα παραχωρείται με την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού, με έγκριση του οικείου προϊστάμενου. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργείται με την υπερφόρτωση των ιατροσυμβουλίων, τα οποία, λόγω του μεγάλου όγκου εργασίας δίνουν τυπικές εγκρίσεις με καθυστέρηση μηνών από την ημερομηνία παραπομπής των ασθενών σε αυτά. Βάσει των κανονισμών, διατηρείται το δικαίωμα του προϊστάμενου να αμφισβητήσει το ιατρικό πιστοποιητικό και την παραπομπή του στο Ιατροσυμβούλιο.
  • Ο συγκεκριμένος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ, όταν εγκριθεί, από την 1η Ιανουαρίου του 2024, έτσι ώστε να καλύψει όλο το έτος αλλά και για να υπάρξει ομαλή μετάβαση στη νέα πολιτική.
  • Περιλήφθηκε πρόνοια σύμφωνα με την οποία η παρουσία στο ιατροσυμβούλιο για υπάλληλο που θα κληθεί είναι υποχρεωτική, διαφορετικά η απουσία του θα αποκοπεί από την άδεια ανάπαυσης που έχει σε πίστη του.

Οι άδειες ανάπαυσης

Σύμφωνα με την τροποποίηση των κανονισμών, διαγράφεται επίσης το ετήσιο όριο συσσώρευσης των 13 ημερών ανά έτος, για την περίπτωση πενθήμερης εβδομάδας εργασίας και των 16 ημερών ανά έτος για την περίπτωση εξαήμερης εβδομάδας εργασίας.

Επίσης, μειώνεται το συνολικό όριο των συσσωρευμένων ημερών (από προηγούμενα χρόνια) από 70 και 84 ημέρες (πενθήμερη και εξαήμερη εργασία), σε 58 και 72, αντίστοιχα.

Παράλληλα, στους νέους κανονισμούς έχουν περιληφθεί πρόνοιες ώστε πρόσωπα που υπηρετούσαν είτε ως εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου, είτε κατείχαν μόνιμη θέση σε άλλη κρατική υπηρεσία, δηλαδή στις Δυνάμεις Ασφαλείας, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στη Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία ή σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και διορίζονται σε δημόσια θέση, να δικαιούνται τον αριθμό ημερών άδειας ανάπαυσης που δικαιούνταν με το προηγούμενο καθεστώς απασχόλησής τους. Επίσης, τα χρόνια υπηρεσίας τους στην προηγούμενη θέση θα λαμβάνονται υπόψη για σκοπούς κλιμάκωσης των αδειών ανάπαυσής τους.

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν  αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2018, καθώς τότε είχε εγκριθεί η εξομοίωση των αδειών ανάπαυσης και αδειών ασθένειας των εργοδοτούμενων αορίστου χρόνου με αυτές των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων.

Επιπρόσθετα, έχει προστεθεί πρόνοια η οποία προβλέπει ότι οι υπάλληλοι που απουσιάζουν με άδεια ανάπαυσης δεν επιτρέπεται να προσέρχονται στην εργασία τους και να εκτελούν τα καθήκοντά τους, παρά μόνο αν αρμοδίως τους επιτραπεί να τη διακόψουν με έγγραφη δήλωσή τους. Τέλος, στην περίπτωση που υπάλληλος νοσήσει κατά την περίοδο που τελεί με άδεια ανάπαυσης, θα μπορεί να διακόπτει την άδεια ανάπαυσης με την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού.