Σε 28 μειώνονται οι άδειες ασθενείας στο Δημόσιο, από 42, όπως ανέφερε σήμερα μετά το Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός. Παράλληλα, όπως είπε, μειώνονται στις 6, από 8, οι άδειες ασθενείας χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι προωθείται και αλλαγή ώστε οι περίοδοι παρατάσεων άδειας ασθενείας να γίνουν τρεις αντί δύο που είναι σήμερα.

Όσον αφορά τους χρόνιους ασθενείς, η μια περίοδος παράτασης θα είναι με πλήρεις απολαβές, η δεύτερη με απολαβές στο 60% και η τρίτη στο 50%.

Για την ίδια κατηγορία ασθενών, διαγράφεται η απαίτηση για έγκριση των παρατάσεων της άδειας ασθενείας από το ιατροσυμβούλιο, ώστε η έγκριση να παραχωρείται με την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού και με έγκριση του οικείου προϊσταμένου.

Σε ερώτηση αν έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις κατάχρησης του δικαιώματος αυτού και γι’ αυτό προχωρούν σε αλλαγές, ο κ. Κεραυνός είπε ότι είχαν εντοπιστεί και καταχρήσεις αλλά και ότι έχει εντοπιστεί ότι δεν αξιοποιείται αυτό το πλεονέκτημα των 42 ημερών άδειας ασθενείας, οπόταν θα έπρεπε να υπάρξει μια διαφοροποίηση και εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας που διέπει αυτά τα θέματα.