Δεν προλαβαίνουν να απαντούν στα τηλεφωνήματα του εναλλάξιμου προσωπικού οι λειτουργοί του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ), μέσω των οποίων ζητείται ενημέρωση για μετακίνηση ή μετάθεση τους.

Ειδικότερα, μέλη του εναλλάξιμου προσωπικού καλούν σε τακτά χρονικά διαστήματα -και σε πολλές περιπτώσεις διαφορετικούς λειτουργούς του ΤΔΔΠ– σχετικά με τα αιτήματα για μετακίνηση ή μετάθεση τους από μια υπηρεσία στην άλλη. Η συγκεκριμένη πρακτική, σύμφωνα με το ΤΔΔΠ, δημιουργεί αναστάτωση, κωλυσιεργία και διοικητικό κόστος. Η διευθύντρια του ΤΔΔΠ Έλενα Οικονομίδου – Αζίνα, με εγκύκλιο της καλεί τα μέλη του εναλλάξιμου προσωπικού όπως αποστέλλουν γραπτώς τα οποιαδήποτε αιτήματα τους στο Τμήμα, για να τυγχάνουν σχετικής ενημέρωσης από τον αρμόδιο λειτουργό, αναλόγως της πορείας εξέτασης και αξιολόγησης τους.

«Σύμφωνα με τις Γενικές Διατάξεις, η αλληλογραφία δημοσίων υπαλλήλων και εργοδοτουμένων αορίστου και ορισμένου χρόνου προς τις άλλες υπηρεσίες γίνεται μέσω του οικείου προϊστάμενου τμήματος και του οικείου Γενικού Διευθυντή Υπουργείου, στο οποίο αυτοί υπηρετούν. Συνεπώς, επιστολές για τις οποίες δεν ακολουθείται η ενδεδειγμένη διαδικασία δεν λαμβάνονται υπόψη» προσθέτει η κ. Αζίνα.

Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η αλληλογραφία προς το ΤΔΔΠ από υπουργεία, υφυπουργεία, τμήματα, υπηρεσίες και επαρχιακά γραφεία της δημόσιας υπηρεσίας, τα οποία υποβάλλουν, μεμονωμένα και αποσπασματικά, τα διάφορα αιτήματα για ενίσχυση της στελέχωσης ή και αντικατάστασης του εναλλάξιμου προσωπικού που υπηρετεί σε και έχει αφυπηρετήσει, μετακινηθεί ή παραιτηθεί.

Σύμφωνα με την διευθύντρια του ΤΔΔΠ, τα διάφορα αιτήματα για εναλλάξιμο προσωπικό θα πρέπει να αποστέλλονται συνολικά στο τμήμα, μέσω των αρμόδιων υπουργείων και υφυπουργείων, πλήρως αξιολογημένα και εμπεριστατωμένα για τις πραγματικές υπηρεσιακές ανάγκες, στη βάση προτεραιοποίησης και αφού αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία που έχουν παραχωρηθεί στους Γενικούς Διευθυντές των υπουργείων/ υφυπουργείων, για την ορθολογική κατανομή και αξιοποίηση του προσωπικού. Δηλαδή, με τη διενέργεια ενδοϋπουργικών μετακινήσεων εναλλάξιμου προσωπικού, το οποίο είναι τοποθετημένο στο υπουργείο ή στις υπηρεσίες που υπάγονται. «Παρακαλούνται οι Γενικές Διευθύνσεις Υπουργείων / Υφυπουργείων, όπως, αποστέλλουν το σύνολο των αιτημάτων όλων των Τμημάτων / Υπηρεσιών και  Επαρχιακών Γραφείων που υπάγονται σε αυτά, επικαιροποιημένα, πλήρως τεκμηριωμένα και με σειρά υπηρεσιακής προτεραιότητας που τα αξιολογούν, το μέγιστο δύο φορές μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος (εντός Ιουνίου ή/και εντός Δεκεμβρίου), ώστε να καθίσταται πιο αποτελεσματική και πιο γρήγορη η εξέτασή τους. Σημειώνεται ότι, μεμονωμένα αιτήματα από Τμήματα / Υπηρεσίες και Επαρχιακά Γραφεία δεν θα λαμβάνονται υπόψη» τονίζει.

Καταλήγοντας, η κ. Αζίνα διαβεβαιώνει πως το τμήμα  καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για ικανοποίηση των διαφόρων αιτημάτων που υποβάλλονται, τόσο για την στελέχωση διαφόρων τμημάτων όσο και για τις μετακινήσεις και τις μεταθέσεις υπαλλήλων σε συνάρτηση με τις δυνατότητες που του παρέχονται τη δεδομένη στιγμή, εξαιτίας και του περιορισμένου αριθμού μελών του Γενικού Διοικητικού και Γενικού Γραμματειακού Προσωπικού, στη βάση προτεραιοποίησης, πρωτίστως, των υπηρεσιακών αναγκών.