Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο 14ο Economic Congress της Λευκωσίας, αναφέρθηκε σε περιφερειακά έργα συνεργασίας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, «Great Sea Interconnector».

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, είπε συγκεκριμένα ότι η διασύνδεση είναι έργο για το οποίο πολιτικά έχουμε εκδηλώσει στήριξη, αναμένοντας και κάποιες άλλες μελέτες, για να είμαστε υπεύθυνοι πριν μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα.

Πρόσθεσε ότι για το Great Sea Interconnector «έχουν επιδείξει ενδιαφέρον επενδυτικά ταμεία της περιοχής, και όχι μόνο, και από τις ΗΠΑ, και έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια, όχι μόνο των χωρών που συμμετέχουν, αλλά και της ΕΕ».

Ωστόσο, η αναφορά του Προέδρου στην ανάγκη να προηγηθούν μελέτες πριν την τελική επενδυτική απόφαση της Κύπρου για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταρείας ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ υποδηλώνει πως οι πιέσεις που ασκούνται από ελλαδικής πλευράς για επίσπευση της απόφασης, με αποφυγή της πραγματοποίησης νέας μελέτης κόστους-οφέλους, δεν απέδωσαν.