Από το ένα χωριό στο άλλο πηγαίνουν πολλοί κάτοικοι σε ορεινές ή απομακρυσμένες κοινότητες της Κύπρου για να βρουν αυτόματες ταμειακές μηχανές (ΑΤΜ) και να κάνουν ανάληψη χρημάτων.

Μετά το κλείσιμο του Συνεργατισμού και τη μείωση του αριθμού των τραπεζικών καταστημάτων έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ΑΤΜ (αυτόματες ταμειακές μηχανές), με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ιδιαίτερα οι κάτοικοι των κοινοτήτων. Έχει τερματιστεί επιπλέον και η λειτουργία κινητών μονάδων που αξιοποίησαν κάποιες τράπεζες, καθώς δεν αξιοποιούνταν από τους κατοίκους.

Από την άλλη, οι τράπεζες καλούν τους πολίτες να χρησιμοποιούν την υπηρεσία cash back, μέσω της οποίας μπορούν να κάνουν ανάληψη χρημάτων μέχρι €100 από διάφορες επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι την υπηρεσία cash back εφαρμόζουν περίπου 300 επιχειρήσεις, κυρίως υπεραγορές και βενζινάδικα.  Το θέμα συζητήθηκε την Τρίτη στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, με τους βουλευτές να καλούν τις τράπεζες να τοποθετήσουν περισσότερες ΑΤΜ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομηλίδης, σημείωσε πως οι κινητές μονάδες λειτουργήσαν για δύο μήνες, τονίζοντας πως οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα λόγω της μείωσης του αριθμού των ΑΤΜ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, δήλωσε πως οι ηλικιωμένοι αναγκάζονται να πηγαίνουν από τη μια κοινότητα στην άλλη για να πάρουν τη σύνταξη τους.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο και εγκληματικό ολόκληρη η ύπαιθρος της Λεμεσού να έχει μόνο μια ΑΤΜ.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης ανάφερε πως θα πρέπει να στηριχθούν οι κάτοικοι της υπαίθρου, τονίζοντας πως εκεί που η κάθε γειτονιά είχε ένα υποκατάστημα τράπεζας, τώρα δεν υπάρχει ούτε ένα.

Οι θέσεις των τραπεζών

Εκ μέρους της τράπεζας Κύπρου, ο Θεοδόσης Θεοδοσίου ανέφερε πως είναι ικανοποιητικό το δίκτυο ΑΤΜ και καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών. Όπως είπε, η χρήση των μετρητών που προσφέρουν τα ΑΤΜ μειώνεται ραγδαία, επισημαίνοντας πως το 94% των συναλλαγών γίνεται ηλεκτρονικά.

«Υπάρχει άλλη μια υπηρεσία, το cash back, και πολλά καταστήματα είναι αποδέκτες κάρτας και παρέχουν μετρητά» σημείωσε. Είπε ακόμα πως η συγκεκριμένη υπηρεσία βοηθά τους εμπόρους καθώς και τους συνταξιούχους, οι οποίοι μπορεί να πάνε για ψώνια και να κάνουν και ανάληψη μετρητών. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσίου, είναι δυσβάστακτο το κόστος τοποθέτησης και λειτουργίας της ΑΤΜ.

Εκ μέρους της Ελληνικής Τράπεζας, ο Ανδρέας Ασσιώτης σημείωσε πως το cash back είναι το μέλλον και η χρήση του είναι πολύ πιο εύκολη από την ΑΤΜ.

Όπως εξήγησε, όποια επιχείρηση αποδέχεται κάρτες μπορεί να δίνει και μετρητά μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Εκπρόσωπος της Alpha Bank σημείωσε πως το κράτος θα πρέπει να ενισχύσει τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Απαραίτητα τα μετρητά

Από πλευράς της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) λέχθηκε πως υπάρχουν δύο κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα εφαρμοστούν στις 8 Φεβρουαρίου του 2025. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΚΤ, με τους κανονισμούς οι τράπεζες θα προσφέρουν εμβάσματα και άμεσες πληρωμές ενώ θα μεταφέρουν και χρήματα από κάρτα σε κάρτα. «Μέρος του κανονισμού προνοεί να υπάρχουν μετρητά παντού και θα μπουν κριτήρια και παραμέτροι για κάθε γεωγραφική περιοχή, για να διατίθενται μετρητά». Είπε επίσης πως η μείωση των ΑΤΜ και των τραπεζικών καταστημάτων είναι παγκόσμιο φαινόμενο, επισημαίνοντας πως από το 2015 μέχρι σήμερα τα ΑΤΜ μειώθηκαν κατά 20%. Σύμφωνα με την ΚΤ, στην Κύπρο υπάρχουν 400 ΑΤΜ, ενώ σε σχέση με την υπηρεσία cash back τόνισε πως δεν είναι υποχρεωτικό για τους επιχειρηματίες να την παρέχουν.