Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Θόδωρος Σκυλακάκης, στέλνει αυστηρό μήνυμα προς την κυπριακή Κυβέρνηση, προειδοποιώντας πως αν χαθούν οι προθεσμίες για τα κονδύλια από την Ε.Ε. που αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ με υποθαλάσσιο καλώδιο, τότε «μειώνεται δραματικά η πιθανότητα να διασυνδεθεί η Κύπρος με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο κ. Σκυλακάκης παραχώρησε συνέντευξη στην «Ημερήσια» (imerisia.gr), στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. 

Δεν είναι σαφές κατά πόσο ο κ. Σκυλακάκης είχε, όταν παραχωρούσε τη συνέντευξη, υπόψη του τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου και CEO του ΑΔΜΗΕ Μάνου Μανουσάκη ότι ήδη ο Έλληνας Διαχειριστής Μεταφοράς έδωσε οδηγίες (παρά την αρχική του ενόχληση) για να πραγματοποιηθεί η μελέτη κόστους – οφέλους για τη διασύνδεση, την οποία ζήτησε η κυπριακή Κυβέρνηση, μέσω απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου και επιστολής του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου.

Ο κ. Σκυλακάκης απαντά σε ερωτήσεις της εφημερίδας για το συγκεκριμένο αίτημα της κυπριακής Κυβέρνησης και επιβεβαιώνεται απ’ όσα αναφέρει πως η πλευρά της Ελλάδας ενοχλήθηκε για το αίτημα αυτό, καθώς θεωρεί ότι θα προκαλέσει απώλεια χρόνου και θα επιφέρει δυσκολίες στην ταχεία προώθηση της διασύνδεσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επανέλαβε την Τρίτη πως η Κύπρος στηρίζει πολιτικά το έργο, αλλά οι μελέτες θα πρέπει να γίνουν «για να είμαστε υπεύθυνοι» πριν ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση.

Όπως αναφέρει η «Ημερήσια», «μετά την εκδήλωση από την κυπριακή πλευρά της πρόθεσης να υπάρξει επικαιροποίηση της μελέτης κόστους – οφέλους για το τμήμα Κύπρου – Κρήτης, ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθαρίζει πως «αναλάβαμε με παρότρυνση και της κυπριακής πλευράς μια ευθύνη έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει αξιολογήσει το έργο και έχει δώσει και μεγάλη ενίσχυση. Αν η ενίσχυση χαθεί, η πιθανότητα να συνδεθεί η Κύπρος με την υπόλοιπη Ευρώπη με το καλώδιο μειώνεται δραματικά. Αυτό είναι κάτι που θα το αξιολογήσει προφανώς και η κυβέρνηση της Κύπρου. Για την Ελλάδα, το σημαντικό από τη δική μας οπτική γωνία είναι να προστατευθεί ο Έλληνας καταναλωτής και φορολογούμενος και αυτό και θα κάνουμε».

Στη συνέχεια, ο συντάκτης του δημοσιεύματος (Γιάννης Φώσκολος) επισημαίνει στους αναγνώστες πως, με βάση τη συμφωνία του 2017 (σ.σ. που επικαιροποιήθηκε το 2023) ο καταμερισμός του κόστους βαραίνει σε ποσοστό 63% τους Κύπριους καταναλωτές και 37% τους Έλληνες. 

«Έχουμε δείξει πλεόνασμα καλής θέλησης σε αυτό το θέμα, για να βοηθήσουμε να μην χαθεί το έργο, αλλά σε τελική ανάλυση η ευθύνη μας είναι απέναντι στον Έλληνα καταναλωτή και φορολογούμενο», επαναλαμβάνει ο κ. Σκυλακάκης.

Για την Ελλάδα – παρατηρεί – το έργο αυτό είναι θετικό, διευκολύνει την ισορροπία, αλλά δεν είναι κρίσιμο έργο. «Η Ελλάδα δεν είναι ενεργειακό νησί. Το σημαντικό είναι να προστατευθεί και ο Έλληνας καταναλωτής. Και με αυτά τα δύο κριτήρια θα κινηθούμε. Και αν χαθεί η χρηματοδότηση της Κομισιόν, η πιθανότητα να γίνει αυτό το έργο μειώνεται δραματικά. Και σε αυτή την περίπτωση δεν θα χρειάζεται καμία ανάλυση κόστους – οφέλους».

Όπως έχει γράψει ο «Φ» μερικές φορές και όπως αναφέρθηκε και από πλευράς ΑΔΜΗΕ, η χορηγία των 657 εκατ. από την ΕΕ έχει μεταβιβαστεί στον ΑΔΜΗΕ (και ένα μικρό μέρος της έχει ήδη αντληθεί και δαπανηθεί), μετά τη συμφωνία του με τη EuroAsia Interconnector, τον περασμένο Οκτώβριο, για ανάληψη ρόλου ιδιοκτήτη και φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Προφανώς, η εκταμίευση του συνόλου της χορηγίας (στη βάση χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν) θα προχωρήσει κανονικά, νοουμένου ότι ο ΑΔΜΗΕ θα διασφαλίσει την προώθηση του έργου στη βάση αυτών των χρονοδιαγραμμάτων.