Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη ζητούν πέντε συνδικαλιστικές οργανώσεις, για τη διεύρυνση του κοινωνικού διαλόγου στη Δημόσια Υπηρεσία και στην Αστυνομία.

Οι συντεχνίες ΙΣΟΤΗΤΑ, ΠΑΣΥΝΟ, ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΕΕΚ και ΑΣΔΥΚ, οι οποίες εκπροσωπούν πάνω από 8,000 κρατικούς υπαλλήλους, έχουν προωθήσει επιστολή στο Προέδρο Χριστοδουλίδη, ζητώντας την συμμετοχή τους στις Μικτές Επιτροπές Προσωπικού (ΜΕΠ) και της αστυνομίας (ΜΕΠΑ), για να θέτουν τις εισηγήσεις τους και να μπορούν να διαπραγματευτούν ουσιαστικά για τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Αξίζει να σημειωθεί στη ΜΕΠ συμμετέχει μόνο η ΠΑΣΥΔΥ καθώς και εκπρόσωποι της κυβερνητικής πλευράς.

Οι πέντε συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν την Προεδρία και την Κυβέρνηση να προβούν σε όλες τις ενέργειες για άμεση και ισότιμη συμμετοχή στις υφιστάμενες ΜΕΠ και ΜΕΠΑ, με διευρυμένη συμμετοχή, ώστε να εκπροσωπούνται όλες οι συντεχνίες και να διενεργείται ενιαίος και συνολικός διάλογος, διαβούλευση και διαπραγμάτευση. Μάλιστα, αναφέρουν, εάν δεν γίνει αποδεκτή η συγκεκριμένη πρόταση προτείνουν εναλλακτικά να συσταθούν παράλληλες και ισότιμες ΜΕΠ και ΜΕΠΑ με τη συμμετοχή των πέντε συντεχνιών  χωρίς την ΠΑΣΥΔΥ.

«Αυτό θα μας επιτρέψει τουλάχιστον να ασκήσουμε ουσιαστικά και απρόσκοπτα τα δικαιώματά μας στη διαβούλευση και συλλογική διαπραγμάτευση» τονίζουν.

Υπενθυμίζει πως την περασμένη εβδομάδα όταν συζητούνταν στη Βουλή οι κανονισμοί οι οποίοι αλλάζουν τις άδειες ασθενείας των κυβερνητικών υπαλλήλων, οι εκπρόσωποι των συγκεκριμένων συντεχνιών είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκεια τους για τον αποκλεισμό τους από το κοινωνικό διάλογο. Λόγω των αντιδράσεων, τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών κάλεσαν το Υπουργείο Οικονομικών να παρακαθήσει στο τραπέζι του διαλόγου με όλες τις συντεχνίες.

Αντισυνταγματική και παράνομη κατάσταση

Σε ανακοίνωση τους οι πέντε συντεχνίες αλλά και στην επιστολή που προώθησαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποστηρίζουν πως τα μέλη τους στερούνται της όποιας συνδικαλιστικής εκπροσώπησης, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να εντάσσονται σε άλλες συντεχνίες, παρά τη θέλησή τους, για να εκπροσωπούνται.

Κάνουν λόγο για αντισυνταγματική και παράνομη κατάσταση, η οποία καταστρατηγεί το διεθνές, ευρωπαϊκό και εσωτερικό δίκαιο. «Η συνδικαλιστική ελευθερία και ο πλουραλισμός, το δικαίωμα ίδρυσης συντεχνιών και συμμετοχής στις διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου, κατοχυρώνονται στο ακέραιο σε μια σειρά ισχυρότατων νομικών κειμένων, όπως το Σύνταγμα, οι Συμβάσεις της ΔΟΕ και το ενωσιακό δίκαιο.

Είναι άλλωστε πάγια η νομολογία των του Ανωτάτου Δικαστηρίου που καταδικάζει κάθε πρακτική που εξαναγκάζει έμμεσα τους εργαζόμενους να εντάσσονται σε μία συγκεκριμένη συντεχνία, στερώντας τους το δικαίωμα να ιδρύσουν και να συμμετέχουν στην οργάνωση της επιλογής τους» τονίζουν.

Βολές κατά της πολιτείας

Υποδεικνύουν ότι η Πολιτεία αγνοεί επιδεικτικά τις νομικές και θεσμικές υποχρεώσεις της, υπονομεύοντας στην πράξη τις συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών της. Παράλληλα, την κατηγορούν ότι αντί να προωθεί τον ουσιαστικό και χωρίς αποκλεισμούς διάλογο με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, επιμένει στη διαιώνιση ενός αδιαφανούς, αναχρονιστικού και ανελεύθερου συστήματος που υποβαθμίζει τον ρόλο των συντεχνιών και περιθωριοποιεί σημαντικές μερίδες εργαζομένων.