Στα Δικαστήρια οδηγήθηκε η διαφορά που προέκυψε μεταξύ της συνδικαλιστικής οργάνωσης «Ισότητα» και της πολιτείας.

Η εν λόγω συντεχνιακή ένωση επιδιώκει στην ουσία την αναγνώριση κλαδικών σωμάτων της, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν σε επίσημες συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης, σε σχέση με εργασιακά ζητήματα.

Η «Ισότητα» έχει ως μέλη εργαζόμενους στην Αστυνομία, στην Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας (αγροπυροσβέστες), καθώς και στο Τμήμα Φυλακών (δεσμοφύλακες). Γι΄ αυτές ακριβώς τις επαγγελματικές ομάδες, η «Ισότητα» προσπάθησε να εξασφαλίσει επίσημη εκπροσώπησή τους σε συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς.

Με επιστολή της προς τον Έφορο Συντεχνιών (Υπουργείο Εργασίας), Άντη Αποστόλου, λοιπόν, αιτήθηκε την έκδοση διαταγμάτων αναγνώρισης για τους συγκεκριμένους κλάδους μελών της, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε επίσημες συναντήσεις και να προωθούν τις θέσεις τους σε εργασιακά ζητήματα. Ωστόσο, ο Έφορος Συντεχνιών απάντησε αρνητικά στο σχετικό αίτημα, επικαλούμενος πρόνοιες της νομοθεσίας.

Η «Ισότητα» κατόπιν τούτου προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο, επιχειρώντας την ανατροπή της πιο πάνω απόφασης και δη την ακύρωσή της. Μάλιστα, στις 7 Αυγούστου μέσω του δικηγορικού γραφείου «A. & Α. Κ. Αιμιλιανίδης, Κ. Κατσαρός και Συνεργάτες Δ.Ε.Π.E.», καταχώρησε σχετική προσφυγή. Η υπόθεση έχει οριστεί για έκδοση οδηγιών για τις 15 Σεπτεμβρίου.

Στην πιο πάνω αίτηση που καταχώρησε η «Ισότητα» στο δικαστήριο καταγράφονται τα γεγονότα που περιβάλλουν την υπόθεση. Διαφαίνονται, επίσης, και τα νομικά σημεία πάνω στα οποία βασίζεται για να επιτύχει την ακύρωση της απορριπτικής απόφασης του Εφόρου Συντεχνιών.

Πάντως, όπως προκύπτει, σημείο τριβής μεταξύ των δυο πλευρών είναι άρθρο της κείμενης νομοθεσίας, το οποίο τυγχάνει διαφορετικής ερμηνείας από τις δυο πλευρές. Η μεν «Ισότητα» φαίνεται να υποστηρίζει ότι έχει το 25% των εργαζομένων στους εν λόγω κλάδους και άρα θα πρέπει να εκδοθούν διατάγματα αναγνώρισής τους. Από την άλλη ο Έφορος Συντεχνιών, Άντης Αποστόλου, φέρεται να υποστηρίζει ότι θα πρέπει η «Ισότητα» να έχει το 25% όλων των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Αποστόλου, στην επιστολή του (10/3/2023) με την οποία απορρίπτει το αίτημα της «Ισότητας» για αναγνώριση των προαναφερθέντων κλάδων, επικαλείται τον Νόμο «περί της Αναγνώρισης της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης και του Δικαιώματος Παροχής Συνδικαλιστικών Διευκολύνσεων για σκοπούς Οργάνωσης». Και προσθέτει, ανάμεσα σ΄ άλλα, ότι δεν «φαίνεται να πληρείται η πρόνοια του άρθρου 7(γ) βάσει του οποίου η αιτούσα συντεχνία οφείλει να έχει ως μέλη της τουλάχιστον το 25% των εργαζομένων κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης».

Σύμφωνα, όμως, με την ερμηνεία της «Ισότητας» με βάση το Νόμο έχει κάθε δικαίωμα αναγνώρισης των κλάδων της. Μια από τις θέσεις είναι ότι όταν υπέβαλε σχετική αίτηση για τους αστυνομικούς, τους αγροπυροσβέστες και τους δεσμοφύλακες, είχε εγγεγραμμένα ως μέλη το 25% των εργαζομένων σε έκαστο κλάδο και κατά συνέπεια πληροί τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας.