Με αισθητά ταχύτερο ρυθμό έχουν αυξηθεί οι τιμές των ενοικίων σε σχέση με τις αντίστοιχες αυξήσεις των μισθολογικών απολαβών στην Kύπρο τα τελευταία χρόνια, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι από πόλη σε πόλη το κόστος ζωής, το ύψος των μισθών αλλά και των ενοικίων διαφέρει.

Τα στοιχεία της διεθνής πλατφόρμας numbeo για το κόστος ζωής αναδεικνύουν σημαντικά στοιχεία. Πρώτον, η Λεμεσός έχει πιο ψηλούς μισθούς αλλά και ενοίκια σε σχέση με τις μεγάλες πόλεις του νησιού, η Πάφος έχει πιο ψηλό μέσο μισθό και ενοίκια σε σύγκριση με την Λευκωσία, η Λάρνακα έχει ψηλότερα ενοίκια από την  Λευκωσία και ο μέσος μισθός υπολογίζεται πιο κάτω σε σχέση με την πρωτεύουσα. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι τα ενοίκια στην Λεμεσό, Λευκωσία και Λάρνακα είναι ακριβότερα σε σχέση με την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

•Στη Λεμεσό, μια τετραμελής οικογένεια υπολογίζεται ότι έχει μηνιαίο κόστος €3.145,7  χωρίς ενοίκιο (χρησιμοποιώντας τον εκτιμητή της πλατφόρμας). Η Λεμεσός είναι 9,1% πιο ακριβή από τη Λευκωσία (χωρίς ενοίκιο) και το ενοίκιο στη Λεμεσό είναι, κατά μέσο όρο, 126,2% υψηλότερο από ό,τι στη Λευκωσία. Ο μέσος μηνιαίος μισθός καθαρός μισθός (μετά από φόρους) υπολογίζεται €1.801,79  ενώ οι τιμές των ενοικίων τρομάζουν. Το ενοίκιο για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στο κέντρο της πόλης μπορεί να φθάσει και τα €1.500 και των τριών υπνοδωματίων ανάλογα την κατασκευή του και τα €2.500. Ενδιαφέρον έχει αν γίνει σύγκριση δεδομένων με την Αθήνα. Θα χρειαστείτε μια οικογένεια περίπου €4.792  στη Λεμεσό για να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο ζωής που μπορείτε να έχει με €3.500   στην Αθήνα (υποθέτοντας ότι νοικιάζει και στις δύο πόλεις). Οι τιμές ενοικίων στη Λεμεσό είναι 202,5% υψηλότερες από ό,τι στη Θεσσαλονίκη.          

•Μια  τετραμελής  οικογένεια στη Λευκωσία, εκτιμάται ότι έχει μηνιαίο κόστος €2.904,5 χωρίς ενοίκιο (χρησιμοποιώντας στοιχεία της πλατφόρμας). Η Λευκωσία είναι 8,3% φθηνότερη από τη Λεμεσό (χωρίς ενοίκιο) και το ενοίκιο στη Λευκωσία είναι, κατά μέσο όρο, 55,8% χαμηλότερο από ό,τι στη Λεμεσό.

Ο μέσος μηνιαίος μισθός (μετά από φόρους) υπολογίζεται €1.410 και για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου η τιμή μπορεί να φθάσει και τα €630 και για τριών υπνοδωματίων τα €1.180 ανάλογα με την περιοχή και τον τύπο κατασκευής. Θα χρειαστεί μια οικογένεια περίπου €3.514,4  στη Λευκωσία για να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο ζωής που μπορεί να έχετε με € 3.500 στην Αθήνα (υποθέτοντας ότι νοικιάζει και στις δύο πόλεις). Οι τιμές ενοικίων στη Λευκωσία είναι 7,8% υψηλότερες από ό,τι στην Αθήνα και 33,7% υψηλότερες σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Θα χρειαστεί  περίπου €3.549,1 στη Λευκωσία για να διατηρήσετε το ίδιο επίπεδο ζωής που μπορείτε να έχει με €3.400  στη Θεσσαλονίκη (υποθέτοντας ότι νοικιάζει και στις δύο πόλεις).

Στη Λάρνακα το εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος για μια τετραμελή οικογένεια είναι €3.112  χωρίς ενοίκιο. Η Λάρνακα είναι 9,5% πιο ακριβή από τη Λευκωσία (χωρίς ενοίκιο) και το ενοίκιο στη Λάρνακα είναι, κατά μέσο όρο, 35,8% υψηλότερο από ό,τι στη Λευκωσία. Ο μέσος μηνιαίος καθαρός μισθός (μετά από φόρους) υπολογίζεται €1.377,78 ενώ για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου το ενοίκιο μπορεί να φθάσει και τα €950 και για τρία υπνοδωμάτια στα €1.240. Θα χρειαστεί μια οικογένεια περίπου €4.064,5 στη Λάρνακα για να διατηρήσετε το ίδιο επίπεδο ζωής που μπορεί  να έχει με €3.500  στην Αθήνα (υποθέτοντας ότι νοικιάζει και στις δύο πόλεις). Οι τιμές ενοικίων στη Λάρνακα είναι 46,4% υψηλότερες από ό,τι στην Αθήνα.

Στην Πάφο εκτιμάται ότι μια τετραμελής οικογένεια έχει μηνιαίο κόστος €2.938,2  χωρίς ενοίκιο (χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της πλατφόρμας). Η Πάφος είναι 2,1% πιο ακριβή από τη Λευκωσία (χωρίς ενοίκιο)  και το ενοίκιο στην Πάφο είναι, κατά μέσο όρο, 33,7% υψηλότερο από ό,τι στη Λευκωσία. Ο μέσος μηνιαίος καθαρός μισθός (μετά από φόρους) είναι €1.878,50. Η μέση τιμή ενοικίου για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου υπολογίζεται €850 και για τρία υπνοδωμάτια μπορεί να φθάσει €1.600.

Στο Παραλίμνι ο μέσος μηνιαίος μισθός υπολογίζεται €1.200 και για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στο κέντρο της πόλης το ενοίκιο εκτιμάται στα €400 και για διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων στα €800.           

Τι χρειάζεται να γίνει και ποιος ο λόγος που οι τιμές είναι ψηλά

Την ίδια ώρα που ο τομέας των ακινήτων παρουσιάζει σημαντική ανάκαμψη, παρά την αβεβαιότητα που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση, η αγορά παραμένει ένα δύσβατο πεδίο για τους Κύπριους, αναφέρει ο Κυριάκος Κοιλιάρης Chief Marketing Officer της Danos International PropertyConsultants and Valuers. «Η αγορά προσπαθεί να συμβιβαστεί με 30% συν αύξηση του κόστους κατασκευής, που τροφοδοτείται από τις συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή και την αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων». Σημασία έχει γιατί αυξάνονται οι τιμές και τι είναι αυτό που συντηρεί τα ενοίκια σε ψηλά επίπεδα.  Ο κ. Κοιλιάρης εξηγεί ότι «ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και Fintech που μετακομίζουν στην Κύπρο, παρά την αδιαμφισβήτητή συνεισφορά στην οικονομία, έχει δυσκολέψει τα πράγματα για τους ντόπιους που αναζητούν διαμέρισμα προς ενοικίαση. Αυτές οι εταιρείες φέρνουν μαζί τους υπαλλήλους τους, οι οποίοι έχουν υψηλότερους μισθούς και μπορούν να αντέξουν οικονομικά υψηλότερα ενοίκια. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις εταιρείες προτιμούν συνήθως νεότερα ακίνητα, βγάζοντάς τα από την αγορά για Κύπριους με χαμηλότερο εισόδημα. Ειδικά στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, η τάση είναι κάθε νέο οικιστικό έργο να πωλείται κατά την περίοδο κατασκευής, ενώ τα διαμερίσματα προς ενοικίαση σε τιμή που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν Κύπριους είναι λιγοστά».

Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή της στεγαστικής στρατηγικής της, με στόχο την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης στέγασης, σημειώνει ο κ. Κοιλιάρης.  Νωρίτερα σημειώνει μέσα στη χρονιά, το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως στα νέα κατασκευαστικά κίνητρα που πρότεινε το υπουργείο Εσωτερικών. Στόχος είναι προσθέτει «να διατεθούν στην αγορά περίπου 800 οικιστικές μονάδες σε προσιτή τιμή τόσο για αγορά όσο και για ενοικίαση εντός της επόμενης τριετίας. Η κυβέρνηση έχει εισαγάγει μια πρωτοποριακή στεγαστική πολιτική. Ιδιοκτήτες γης με οικοδομικό τετράγωνο άνω των 1.000 τ.μ. και συντελεστής δόμησης άνω του 100% έχουν πλέον πρόσβαση σε έναν επικερδή πρόσθετο συντελεστή δόμησης 45%. Αντίθετα, οικόπεδα κάτω των 1.000 τ.μ. θα σημειώσει αύξηση 25% στην αξιοποίηση ακινήτων. Από την αύξηση του συντελεστή κατά 45%, το 25% προορίζεται για προσιτές κατασκευές κατοικιών, ενώ το υπόλοιπο 20% αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του κατασκευαστή».

Ωστόσο, η κυβέρνηση επισημαίνει ο κ. Κοιλιάρης «θα πρέπει να λάβει υπόψη τις ανησυχίες τόσο των κατασκευαστών όσο και των κτηματομεσιτών, καθώς το τρέχον σχέδιο θέτει προκλήσεις ρευστότητας. Οι κατασκευαστές θα πρέπει να βρουν επενδυτές με μετρητά και πρόθυμους να περιμένουν κάποια χρόνια πριν δουν οποιαδήποτε απόδοση της επένδυσής τους από τις πρόσθετες κατοικίες. Ακόμη, δεν είναι βοηθητικό το γεγονός ότι οι τράπεζες παραμένουν διστακτικές στην παροχή δανείων σε κατασκευαστές, οι οποίοι με τη σειρά τους πρέπει να βασίζονται στην αυτοχρηματοδότηση ή να βρουν επενδυτές. Τα περισσότερα έργα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα, καθώς οι κατασκευαστές απευθύνονται σε επενδυτές για χρηματοδότηση, καθιστώντας την υλοποίηση του σχεδίου πρόκληση από μόνη της».