Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν πεθαίνουμε; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα έρχεται να δώσει ο ειδικός σε θέματα θανάτου Δρ Τζέιμς Χάλλενμπεκ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Σύμφωνα με το βιβλίο του «Palliative Care Perspectives» όταν πρόκειται να πεθάνουμε το σώμα… «κλείνει» με συγκεκριμένη σειρά σε ό,τι αφορά στις αισθήσεις μας.

Γεννιόμαστε με αυτές και μας συνοδεύουν στην υπόλοιπη ζωή μας. Οι 5 αισθήσεις είναι πάντα εκεί, έτοιμες να μας βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστούμε. Δείτε με ποια σειρά «φεύγουν» όταν πλησιάζει το τέλος.

Πρώτα μας «εγκαταλείπει» η όρεξη

Αρχικά, ο ειδικός αποκαλύπτει ότι το πρώτο πράγμα που χάνεται είναι η όρεξη. Καθώς το σώμα κλείνει, απαιτεί λιγότερα θρεπτικά συστατικά από ό,τι πριν, οπότε μπορεί να παρατηρηθεί απώλεια όρεξης και έλλειψη δίψας.

Δεύτερη «φεύγει» η ομιλία

Η ομιλία είναι η επόμενη λειτουργία που χάνεται καθώς το σώμα επιβραδύνει και η φωνή βγαίνει πολύ δύσκολα.

Ύστερα η όραση

Μετά την ομιλία, έχει παρατηρηθεί η απώλεια της όρασης, αν και πάλι ο καθηγητής δήλωσε ότι μερικές φορές οι άνθρωποι που δεν μπορούσαν να δουν πολλά από όσα υπήρχαν γύρω τους, μπορούσαν αντ’ αυτού να δουν αγαπημένα πρόσωπα που είχαν ήδη πεθάνει.

Ακοή και αφή μέχρι το τέλος

Οι τελευταίες αισθήσεις που φεύγουν, σύμφωνα με τον Dr. Hallenbeck, είναι η «ακοή και η αφή», καθώς ακόμη και στις τελευταίες στιγμές ενός ατόμου που φαίνεται να μην ανταποκρίνεται, μπορεί ακόμη να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του με κάποιο τρόπο.

Μόλις χαθεί η αφή, η ακοή είναι η τελευταία αίσθηση που χάνεται, και σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 ορισμένοι άνθρωποι είναι σε θέση να ακούνε πράγματα μέχρι τις τελευταίες τους στιγμές.

Vita.gr