Η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων ζητά από την κυβέρνηση να επαναφέρει τα κριτήρια, που ίσχυαν μέχρι το 2012, για το πασχαλινό επίδομα, αφού όπως αναφέρει η «συνεχιζόμενη επιμονή» της Κυβέρνησης να μην τα επαναφέρει έχει ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων να «αποκλείεται από το πασχαλινό επίδομα».

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τη συνάντηση που είχε με την Υφυπουργό Πρόνοιας, στις 24 Απριλίου και για την οποία αναφέρει πως ολοκληρώθηκε «χωρίς θετικό αποτέλεσμα», η ΕΚΥΣΥ αναφέρει πως θεωρεί «πρόκληση και απαξίωση για τους συνταξιούχους να χαρίζονται 40-45 εκατομμύρια ευρώ στις εταιρείες από την ισοπεδωτική κατάργηση του τέλους των εταιρειών και την ίδια ώρα να παραγνωρίζεται ένα δίκαιο αίτημα των συνταξιούχων».  

Η ΕΚΥΣΥ ζητά «να επανέλθει το δικαίωμα για δωρεάν μεταφορά για όλους τους συνταξιούχους, καθώς και το επίδομα μάνας», ενώ λέει ότι οι αιτήσεις των χαμηλοσυνταξιούχων εξετάζονται με πολύ «μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση» και να υπάρχει εβδομαδιαία δημόσια ενημέρωση προς τους ενδιαφερόμενους.

Τέλος, η αντιπροσωπεία της ΕΚΥΣΥ έθεσε εκ νέου στη συνάντηση την εισήγησή της, για σημαντική αύξηση του επιδόματος φροντίδας, που παραχωρείται για ηλικιωμένα άτομα, που διαμένουν σε στέγες ευγηρίας.

Η ΕΚΥΣΥ αναφέρει τέλος πως η Υφυπουργός Πρόνοιας σε ό,τι αφορά το Πασχαλινό επίδομα και το Επίδομα Μάνας παρέπεμψε σε αναλογιστικές μελέτες που γίνονται για όλα τα επιδόματα από πλευράς του Υφυπουργείου της, ενώ σημειώνει πως τους υποσχέθηκε ότι σύντομα θα υποβάλει πρόταση για επιδότηση της διαμονής ηλικιωμένων ατόμων στις στέγες ευγηρίας.