Πιο αυστηρές γίνονται οι διαδικασίες για αδειοδότηση και εποπτεία των διαχειριστών πιστώσεων (δανείων), οι οποίοι θα μπορούν να παρέχουν διασυνοριακές υπηρεσίες στο πλαίσιο του μηχανισμού διαβατηρίου, σύμφωνα με δέσμη νομοσχεδίων που κατατέθηκαν στη Βουλή.

Πρόκειται για επτά νομοθετήματα, τα οποία θα αποτελέσουν το νέο πλαίσιο για την πώληση και διαχείριση πιστωτικών διευκολύνσεων, εξυπηρετούμενων και μη, και θα εναρμονίσουν το εθνικό δίκαιο με ευρωπαϊκή οδηγία.

Συγκεκριμένα, θεσπίζεται κοινό πλαίσιο απαιτήσεων για τους αγοραστές και τους διαχειριστές πιστώσεων, οι οποίοι ενεργούν για λογαριασμό αγοραστή αναφορικά με τα δικαιώματα τα οποία απορρέουν από μη εξυπηρετούμενο δάνειο το οποίο λήφθηκε από τραπεζικό ίδρυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπρόσθετα, μπαίνουν και περιορισμοί και δεν θα είναι επιτρεπτή η πώληση δικαιωμάτων πιστωτή εξυπηρετούμενης σύμβασης σε αγοραστή πιστώσεων από τρίτη χώρα. Αναλυτικά, οι διαχειριστές πιστώσεων θα αδειοδοτούνται από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής τους πριν από την έναρξη των δραστηριοτήτων τους, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, όπως είναι ισχυρές απαιτήσεις διακυβέρνησης και συστήματος ελέγχου, απαιτήσεις καταλληλόλητας ανώτερων διοικητικών στελεχών, καθώς και εφαρμογή κανόνων για την προστασία, δίκαιη και επιμελή μεταχείριση των δανειοληπτών.

Σε αντίθεση με τους διαχειριστές πιστώσεων, οι αγοραστές δεν θα αδειοδοτούνται, με εξαίρεση αυτούς που επιλέγουν να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα χαρτοφυλάκια τους. Την ίδια ώρα, περιλαμβάνονται και πρόνοιες με τις οποίες διατηρούνται τα δικαιώματα των δανειοληπτών όταν ένα κόκκινο δάνειο μεταβιβαστεί, σύμφωνα με τις οποίες θα επιβάλλεται ο διορισμός διαχειριστή.

Πρόστιμα μέχρι €250 χιλ.

Οι αγοραστές πιστώσεων, παρόλο που αδειοδοτούνται από την Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ), θα εποπτεύονται για τις υποχρεώσεις τους προς τους δανειολήπτες. Επίσης, σε περίπτωση παραβίασης του νόμου θα τους επιβάλλονται κυρώσεις που θα κυμαίνονται από €1000 μέχρι €250 χιλ., ενώ θα είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα.

Η ΚΤ θα διαθέτει όλες τις εξουσίες χορήγησης και ανάκλησης αδειών διαχείρισης πιστώσεων, να εποπτεύει, να διεξάγει έρευνες και να επιβάλει ποινές. Οι διαχειριστές θα υπόκεινται ακόμη και σε ποινικές κυρώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα εξαγοράς πιστώσεων, πριν την αλλαγή του πλαισίου, θα αναγνωρίζονται αυτόματα ως αδειοδοτημένοι διαχειριστές πιστώσεων. Εξάλλου, όσα δάνεια έχουν μεταφερθεί σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και είναι εκτός τραπεζικού συστήματος, πριν την εφαρμογή του νέου νόμου, μένουν εκτός ευρωπαϊκής Οδηγίας και θα διέπονται από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Προστασία των δανειοληπτών

Την ίδια ώρα, με τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν παρέχεται προστασία στους καταναλωτές, έτσι ώστε να διασφαλισθεί ότι θα λαμβάνουν έγκαιρα περιεκτικό κατάλογο με τις αλλαγές της σύμβασης πίστωσης, το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους, τις απαραίτητες λεπτομέρειες, καθώς το όνομα και τη διεύθυνση της αρμόδιας αρχής στην οποία μπορούν να υποβάλλουν καταγγελία.

Θα απαιτείται από τους πιστωτές να διαθέτουν κατάλληλες πολιτικές και διαδικασίες, ώστε να καταβάλλουν προσπάθειες να επιδεικνύουν, όπου απαιτείται, εύλογη ανοχή πριν από την έναρξη μέτρων. Τα νομοσχέδια περιλαμβάνουν και πρόνοια σύμφωνα με την οποία στην περίπτωση που μεταβιβαστεί πίστωση, ο δανειολήπτης έχει το δικαίωμα να αντιτάξει κατά του αγοραστή δανείων κάθε μέσο άμυνας που είχε κατά του αρχικού πιστωτή και να ενημερωθεί σχετικά με την εκχώρηση. Παράλληλα παρέχεται προστασίας στους οφειλέτες και στους εγγυητές τους, για τον υπολογισμό των επιτοκίων με διαφάνεια.