Φορολογικά κίνητρα σε νομικά και φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στο τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης παρέχει το νομοσχέδιο που τροποποιεί το νόμο περί φορολογίας του εισοδήματος, το οποίο κατατέθηκε την Πέμπτη από το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.

Με το  νομοσχέδιο παραχωρείται για 3 έτη (αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος 2022) αυξημένη έκπτωση κατά 20% της πραγματικής δαπάνης σε επιστημονική έρευνα, καθώς και έρευνα και ανάπτυξη, για ενθάρρυνση των επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που ασκούν επιχείρηση να επενδύσουν στην έρευνα και ανάπτυξη. Το νομοσχέδιο προωθείται στα πλαίσια της στρατηγικής προσέλκυσης εταιρειών για δραστηριοποίηση ή και επέκταση των δραστηριοτήτων τους στη Δημοκρατία, έτσι όπως το πλαίσιο είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο. Αξίζει να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο εντάσσεται στα πλαίσια υλοποίησης της πολιτικής για επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη που προβλέπει το Σχέδιο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου η Κύπρος μέχρι το 2026 θα εκταμιεύσει ποσό €1.2 δισ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπορεί η κυπριακή επιχείρηση να προλάβει το τραίνο του ψηφιακού μετασχηματισμού;

Φοροαπαλλαγές

Στο μεταξύ, στη Βουλή κατατέθηκαν και οι κανονισμοί σε σχέση με τις ειδικές απαλλαγές από τον ΦΠΑ, τις οποίες παρέχει η ευρωπαϊκή οδηγία. Τον περασμένο Ιανουάριο, η χώρα έλαβε σαν «ραβασάκι» προειδοποιητική επιστολή από την Κομισιόν, λόγω της εκπρόθεσμης εναρμόνισης με την οδηγία σχετικά με προσωρινές απαλλαγές εισαγωγών και ορισμένων παραδόσεων αγαθών και παροχών υπηρεσιών, με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, με την οδηγία διασφαλίζεται η θέσπιση μέτρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ετοιμότητα για την ανάληψη δράσης κατά την αντιμετώπιση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, με την απαλλαγή από τον ΦΠΑ για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών από την Επιτροπή ή από οργανισμό ή φορέα που έχει συσταθεί βάσει του δικαίου της ΕΕ κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Με τους κανονισμούς διασφαλίζεται ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο των διάφορων πρωτοβουλιών της ΕΕ δεν παρεμποδίζονται από ποσά ΦΠΑ που δεν μπορούν να ανακτηθούν από τα θεσμικά όργανα της Ένωσης, ούτε από το βάρος της συμμόρφωσης που απορρέει από τις υποχρεώσεις εγγραφής στα μητρώα ΦΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι απαλλαγές που προβλέπει η σχετική οδηγία θα πρέπει να εφαρμοστούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Ελευθερία Παϊζάνου