Στην Κύπρο μπορεί όλοι να κάνουν τα στραβά μάτια σε σχέση με τα τυριά που φέρουν την ονομασία χαλλούμι και κυκλοφορούν σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, κατά παράβαση των κανονισμών που διέπουν τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μάλιστα, οι γερμανικές Αρχές μόλις πρόσφατα γνωστοποίησαν στο δίκτυο για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των τροφίμων, τον εντοπισμό τυριού στην αγορά με τη ονομασία χαλλούμι χωρίς να αναφέρεται στη σήμανσή του το λογότυπο ΠΟΠ, μετά την καταχώριση της εν λόγω ονομασίας από την 1η Οκτωβρίου 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η Γερμανία κοινοποίησε μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής iRASFF στις 5 Ιουλίου, σχετικά με τη δέσμευση ποσότητας προϊόντος που φέρει την ονομασία χαλλούμι ενός από τα γνωστότερα τυροκομεία της Κύπρου. Μετά την κοινοποίηση αυτή αναμένεται η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Και όλα αυτά στη σκιά της χθεσινής συνάντησης των αρμοδίων υπουργών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην παραγωγή και εμπορία χαλλουμιού, όπου τέθηκε υπό τη μορφή take it or leave it η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη. Παρ’ όλον ότι αναμενόταν να δοθεί η απάντηση χθες –σε διαφορετική περίπτωση θα εφαρμοζόταν άμεσα από σήμερα η νομοθεσία, σύμφωνα με τη σχετική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας– τα εμπλεκόμενα μέρη ζήτησαν πίστωση χρόνου, η οποία δόθηκε τελικά από τον υπουργό και η οποία εκπνέει την ερχόμενη Παρασκευή. Μέχρι τότε τυροκόμοι, αιγοπροβατοτρόφοι και αγελαδοτρόφοι θα πρέπει να τα βρουν, σε διαφορετική περίπτωση η Κυβέρνηση όπως τονίστηκε για άλλη μια φορά θα εφαρμόσει πιστά τη νομοθεσία και τον κανονισμό που κατοχύρωνε το χαλλούμι ως προϊόν ΠΟΠ.

Στη χθεσινή συζήτηση που έγινε στην παρουσία των υπουργών Γεωργίας και Εμπορίου, καθώς και της Νομικής Υπηρεσίας, υπήρχε ένταση από το ξεκίνημά της όπου αμφισβητήθηκε ο ρόλος των αγροτικών οργανώσεων από εμπλεκόμενα μέρη, κάτι που οδήγησε σε αποχώρηση εκπροσώπου της αγροτικής οργάνωσης ΕΚΑ, ενώ και άλλες οργανώσεις διαφώνησαν με την πρόταση της κυβέρνησης όπως αυτή τέθηκε και στη μορφή που τέθηκε. 

Οι αρμόδιοι υπουργοί εξήγησαν στους παρευρισκόμενους ότι η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη δεν είναι υπό διαπραγμάτευση και μπορούν να απαντούν μόνο διευκρινιστικές ερωτήσεις των εμπλεκόμενων μερών. Επίμαχο σημείο αποτέλεσε το σημείο της πρότασης για έναρξη διαδικασιών τροποποίησης της ποσόστωσης γάλακτος παρασκευής του προϊόντος που θα ισχύει μετά τον Ιούλιο του 2024. Η πρόταση όπως τέθηκε δεν βρήκε σύμφωνους τους αιγοπροβατοτρόφους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η πρόταση, που τέθηκε ως πακέτο, περιλαμβάνει:

● Πιστή εφαρμογή του κανονισμού ΠΟΠ για όλα τα προϊόντα που φέρουν την ονομασία χαλλούμι, με βάση τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας ημερ. 27/5/2022

● Άμεση εγγραφή τυροκομείων στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης ΠΟΠ.

● Απόσυρση όλων των αγωγών εναντίον της ΠΟΠ.

● Χρονικό περιθώριο δύο μηνών για να διατεθούν όλα τα προϊόντα που φέρουν την ονομασία χαλλούμι και δεν πέρασαν από τις διαδικασίες ΠΟΠ (έχει περάσει ήδη ένας μήνας από την συνάντηση “6/6/2022” Προέδρου Αναστασιάδη με τυροκόμους ● Αυξήσεις στις τιμές του αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος (θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης των τυροκόμων με τους επηρεαζόμενους κλάδους). 

● Ενέργειες για τροποποίηση της ποσόστωσης γάλακτος που θα ισχύει μετά τον Ιούλιο του 2024. Με βάση την πρόταση 12 μήνες μετά την ημέρα παραχώρησης της απαιτούμενης αύξησης στην τιμή γάλακτος από τους τυροκόμους, να αυξηθεί η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος κατά 30 εκατ. λίτρα και εντός 24 μηνών κατά 77 εκατ. Τέθηκαν συγκεκριμένα ποσοστά, τα οποία θα αλλάξουν εάν δοθεί παράταση μέχρι και το 2029 στη μεταβατική περίοδο ώστε το αιγοπρόβειο γάλα να υπερέχει του αγελαδινού.

● Το υπουργείο Εμπορίου να ενισχύσει την προσπάθεια προώθησης του κυπριακού τυριού σχάρας, που θα παράγεται από κυπριακό γάλα, χωρίς να πληρούνται οι προδιαγραφές ΠΟΠ.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Μας πήραν πρέφα και οι Γερμανοί

Αλήθεια πόση ανοχή! Από την 1η Οκτωβρίου 2021 δεν επιτρέπεται η διάθεση προϊόντος με την ονομασία χαλλούμι εάν αυτό δεν είναι ΠΟΠ. Λίγα τυροκομεία το εφάρμοσαν, με την πλειοψηφία να συνεχίζουν να παρανομούν, με τη σιωπηρή ανοχή της κυβέρνησης. Ανοχή που επιδεικνύεται μέχρι και σήμερα παρόλο που στις 27 Μαΐου 2022 η Νομική Υπηρεσία γνωμάτευσε για πλήρη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές ΠΟΠ για όλα τα προϊόντα που φέρουν την ονομασία χαλλούμι. Η Γερμανία ενημέρωσε τις αρμόδιες Αρχές της Κομισιόν για απάτη στα τρόφιμα σχετικά με το χαλλούμι μαϊμού. Στην Κύπρο για πόσο θα εξακολουθούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια;