Συρρίκνωση της ανάπτυξης της δραστηριότητας στις κατασκευές, την ώρα που το κόστος στον τομέα ακολουθεί ανοδική πορεία, καταδεικνύουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στοπ στην άνοδο της προστιθέμενη αξία των κατασκευών το 20’

Ειδικότερα, Δείκτης Παραγωγής στις Κατασκευές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 ανήλθε στις 175,4 μονάδες (με βάση 2015=100,0), σημειώνοντας μείωση 6,6% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2021. Πρόκειται για το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο όπου καταγράφεται μείωση στον Δείκτη σε ετήσια βάση.

Κατά τύπο έργου, σημειώθηκε μείωση της τάξης του 7,1% στα κτίρια και μείωση 3,4% στα έργα πολιτικού μηχανικού κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Ο Δείκτης Παραγωγής είναι δείκτης όγκου που προσεγγίζει τις μεταβολές της προστιθέμενης αξίας σε σταθερές τιμές και μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη του ρυθμού ανάπτυξης του τομέα των Κατασκευών σε σχέση με μια συγκεκριμένη χρονιά αναφοράς, το έτος βάσης.

Ανοδικά κινείται ο πληθωρισμός στον τομέα

Παράλληλα, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού το ίδιο τρίμηνο παρουσίασε μεγάλη αύξηση, την μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, φτάνοντας στις 124,90 μονάδες, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 10,1%. Πρόκειται για το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο καταγράφεται ετήσια αύξηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Cystat.

Σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (δ’ τρίμηνο 2021) ο Δείκτης κατέγραψε άνοδο 3%.

Κατά τύπο έργου, σημειώθηκε άνοδος κατά 11,7% στα κτίρια και κατά 4,8% στα έργα πολιτικού μηχανικού κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Ο δείκτης αυτός καταγράφει τη μεταβολή στις μεταβολές στις τιμές μονάδας που χρεώνονται σε πελάτες κατασκευαστικών έργων και μπορεί  να θεωρηθεί ως ένδειξη του ύψους του πληθωρισμού στις Κατασκευές σε σχέση με μία συγκεκριμένη χρονιά αναφοράς, το έτος βάσης.