Ανάρπαστα έχουν γίνουν το τελευταίο διάστημα τα συστήματα φωτοβολταϊκών, ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου πληθωρισμού και των εκτιμήσεων που δυστυχώς επαληθεύονται για συνέχιση της ακρίβειας και δη αυτής στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν οι συνεχείς αιτήσεις που κατατίθενται ενώπιον της ΑΗΚ για συμψηφισμούς μετρήσεων μετά από εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αλλά και οι αιτήσεις προς το υπουργείο Ενέργειας για συμμετοχή στο σχέδιο «Ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» που προβλέπει χορηγία και για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Το ενδιαφέρον όσον αφορά στην εξέταση των αιτήσεων ανάγκασαν την ΑΗΚ να εργάζεται υπερωρίες, Σαββατοκύριακα, αλλά και να αποσπά προσωπικό στην υπηρεσία που εξετάζει αιτήσεις και φυσικά επιθεωρεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για σύνδεση με το δίκτυο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 45 οι καταγγελίες για την απάτη με φωτοβολταϊκά

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο εκτελών χρέη εκπροσώπου Τύπου της ΑΗΚ Δημήτρης Ναθαναήλ, το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αυξημένο όπως αποτυπώθηκε και σε σχετική ανάρτηση της Αρχής στα ΜΚΔ με την οποία γνωστοποιούσε τις προσπάθειες που γίνονται για αντιμετώπιση του αυξημένου όγκου αιτήσεων συστημάτων ΑΠΕ. Ενδεικτικά, βάσει στοιχείων από την ΑΗΚ το 2019 οι αιτήσεις ανέρχονταν σε πέριξ των 200 τον μήνα, το 2020 και 2021 αυτές αυξήθηκαν στις 400 τον μήνα, ενώ την τρέχουσα χρονιά και το τελευταίο διάστημα ανέρχονται στις 1.000 τον μήνα. Κι όλα αυτά ενώ εκκρεμεί η υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, που λήφθηκε ακριβώς για αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων στο τέλος Μαΐου για αύξηση από το 90% στο 100% της δυνατότητας κάλυψης  της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού του υποστατικού για ιδίαν κατανάλωση από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκό σύστημα για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις. Για το θέμα ο κ. Ναθαναήλ ανέφερε ερωτηθείς σχετικά, πως αναμένεται η απόφαση από πλευράς του υπουργείου Ενέργειας για να διαπιστωθεί πώς αυτή θα υλοποιηθεί και κατά πόσο θα καλύπτει και όσους έχουν εγκαταστήσει ήδη φωτοβολταϊκά συστήματα ή το πράττουν τώρα.

Όπως αναφέρθηκε, το αυξημένο ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκά ιδιαίτερα από νοικοκυριά που βλέπουν μήνα με τον μήνα τον λογαριασμό του ηλεκτρισμού να φουσκώνει, καταδεικνύει και το ενδιαφέρον που υπάρχει για το σχέδιο χορηγιών του υπουργείου Ενέργειας για ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας σε κατοικίες. Το σχέδιο επιχορηγεί τη θερμομόνωση οροφών, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή συνδυασμό των δύο, ήτοι θερμομόνωση οροφών μαζί με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή προτείνει μικρές καθημερινές εξοικονομήσεις

Το σχέδιο προκηρύχθηκε επίσημα μόλις την 1η Ιουνίου και σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε ο «Φ» μέχρι και την περασμένη εβδομάδα υποβλήθηκαν 2.558 αιτήσεις. Κοντά στις 800 εξ αυτών αφορούσαν ευάλωτες ομάδες που δικαιούνται αυξημένη χορηγία, όπως και οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών. Συγκεκριμένα, βάσει του σχεδίου για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων (Net Metering) ή του εικονικού συμψηφισμού μετρήσεων (Virtual Net Metering) σε υφιστάμενες κατοικίες το ύψος της χορηγίας ανέρχεται στα €375 ανά εγκατεστημένο kW φωτοβολταϊκού συστήματος, με μέγιστο ποσό χορηγίας €1.500. Για τους κατοίκους ορεινών κοινοτήτων τα ποσά αυξάνονται κατά 50%, ενώ το ποσό αυξάνεται στα €1.000 ανά εγκατεστημένο kW φωτοβολταϊκού για τις κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών, με μέγιστο ποσό χορηγίας €5.000.

Το ύψους του τρέχοντος σχεδίου που βοηθά -όπως και η αυξημένη τιμή ρεύματος- σε ταχύτερη απόσβεση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών που για μια οικία αρχίζει από τις 5 χιλ. ευρώ περίπου – έχει προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ και θα παραμένει σε σε ισχύ μέχρι την 20/12/2023 ή μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού, όποιο από τα δύο επισυμβεί πρώτο.