Βάζοντας μπροστά τις δεσμεύσεις που έδωσε η Δημοκρατία στην Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου θα εισπράξει μέχρι €1.2 δισ., ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επιδιώκει να πείσει τη Βουλή να αποδεχθεί την αναπομπή του πρόσφατου νόμου που προβλέπει πάγωμα των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Μάλιστα, ο Πρόεδρος δεν κάνει καμία αναφορά σε παραβίαση του Συντάγματος, κάτι το οποίο δεν είναι τυχαίο, λόγω της πρόσφατης απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε τον περσινό -πανομοιότυπο νόμο- ως συνταγματικό.

Όπως αναφέρεται στην αναπομπή, σε περίπτωση περαιτέρω αναστολής των εκποιήσεων δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το πλαίσιο για τις εταιρείες διαχείρισης δανείων, το οποίο περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος προειδοποίει πως σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες αξιολογήσουν ως μη επιτεύξιμο το πλαίσιο δεν μπορεί να δοθεί οποιαδήποτε διαβεβαίωση για τις επιπτώσεις που θα έχει στην εκταμίευση της δόσης των €85 εκατ. αλλά και της χρηματοδότησης γενικότερα από το ευρωπαϊκό ταμείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νοκ άουτ οι νόμοι για την ακρίβεια

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει λόγο για κίνδυνο αύξησης των προβλέψεων και των ζημιών στα δάνεια της πρώην Συνεργατικής που έχουν μεταφερθεί στην Ελληνική Τράπεζα, με ενδεχόμενη αύξηση των απαιτήσεων της τράπεζας. Κάτι τέτοιο, τονίζει, θα μειώσει την αποπληρωμής της κρατικής ενίσχυσης από την ΚΕΔΙΠΕΣ και την ενεργοποίηση της εγγύησης της ΚΔ.

Σημειώνει ακόμα πως υπάρχει κίνδυνος διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς – διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε εξωτερική ανάθεση της διαχείρισης των ΜΕΔ σε διαχειριστές πιστώσεων). Όπως, τονίζει, η αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις θα επηρεάσει το ενδιαφέρον νέων διαχειριστών για αδειόδοτηση, ενώ εγκυμονεί τον κίνδυνο οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων να ζητήσουν αποζημιώσεις από τη Δημοκρατία. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, επηρεάζεται αρνητικά και η δυνατότητα του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης να ανακτήσει τον δανεισμό που έχει παραχωρήσει, καθώς σχεδόν το 100% των ΜΕΔ του επηρεάζεται από τη νομοθεσία. Επιπρόσθετα, σημειώνει πως η αναστολή του νόμου μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα αποδυναμώσει το εργαλείο των εκποιήσεων και θα επιφέρει πρόσθετους κινδύνους στους ενυπόθηκους δανειστές.

Σε κάποια σημεία της αναπομπής, ο Πρόεδρος χρησιμοποιεί την ίδια επιχειρηματολογία με πέρσι, όταν ανέπεμψε πανομοιότυπο νόμο για ολιγόμηνη αναστολή εκποιήσεων, χωρίς όμως να πείσει το Ανώτατο Δικαστήριο. Υποστηρίζει, πως το μέτρο της αναστολής έπαψε να χαρακτηρίζεται από προσωρινότητα, με τις συνεχείς αναστολές που ψηφίζει η Βουλή.