Σχεδόν προδιαγεγραμμένη είναι η σημερινή εξέλιξη της έκτακτης συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής για τις αναπομπές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δύο νόμων, για μείωση των επιπτώσεων της ακρίβειας στους καταναλωτές καυσίμων και ηλεκτρισμού και ενός νόμου για πάγωμα των εκποιήσεων μέχρι τέλος Οκτωβρίου:

Η Βουλή με πλειοψηφία των βουλευτών της αντιπολίτευσης, θα απορρίψει τις αναπομπές και στη συνέχεια ο Πρόεδρος εκτός απροόπτου θα αναφέρει τους νόμους για να κριθούν από το Ανώτατο.

Μέχρι να αποφασίσει το Ανώτατο, οι ημερομηνίες εφαρμογής των τριών νόμων θα έχουν παρέλθει, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καύσιμα και ηλεκτρισμός: Στο ζύγι οι νόμοι για ακρίβεια

Tα κόμματα της αντιπολίτευσης, στην έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας, το μεσημέρι, αναμένεται να απορρίψουν τις τρεις αναπομπές των νόμων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», κατά των τριών αναπομπών είναι δεδομένο πως θα ταχθούν οι 30 βουλευτές του ΑΚΕΛ (15 βουλευτές), του ΔΗΚΟ (9), του ΕΛΑΜ (3), της ΕΔΕΚ (4), της ΔΗΠΑ (4), των Οικολόγων (3) και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους.

Τις αναπομπές αναμένεται να αποδεχθούν μόνο οι 17 βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι οποίοι στις 14 Ιουλίου είχαν καταψηφίσει και τις σχετικές προτάσεις νόμου.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι βέβαιο πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προχωρήσει σε αναφορά των νόμων στο Ανώτατο Δικαστήριο και μέχρι αυτό να εκδώσει την τελική του ετυμηγορία θα παρέλθει η προθεσμία για κατάργηση του ΦΠΑ (τέλος του χρόνου) από τον φόρο κατανάλωσης καυσίμων και στη ρήτρα αναπροσαρμογής των καυσίμων της ΑΗΚ, καθώς και το χρονοδιάγραμμα αναστολής του νόμου για τις εκποιήσεις μέχρι την 31η Οκτωβρίου. Ουσιαστικά, ακόμα και αν η Βουλή δικαιωθεί από το Ανώτατο, η δικαίωση θα είναι άνευ ουσίας. Με τις αναπομπές και τις αναφορές, η Κυβέρνηση εξασφαλίζει τη μη εφαρμογή των νόμων που ψήφισε η πλειοψηφία της Βουλής, ώστε να εφαρμοστούν ως έχουν οι πρόσφατες αποφάσεις της για επιδότηση της αύξησης στην τιμή του ηλεκτρισμού και για να συνεχίσει να εφαρμόζεται η νομοθεσία για τις εκποιήσεις.

Η θέση του ΠτΔ

Η πρώτη νομοθεσία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ήταν προϊόν πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ, με την οποία επιδιωκόταν η μη επιβολή ΦΠΑ επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή, μέχρι το τέλος του 2022. Όπως αναφέρεται στην αναπομπή, η πρόταση θα επιφέρει μεγάλο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά (μείον €30 εκατ.). Η δεύτερη νομοθεσία αφορά πρόταση του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ, με την οποία καταργείται ο ΦΠΑ στη ρήτρα αναπροσαρμογής των καυσίμων της ΑΗΚ μέχρι και Δεκέμβριο. Σύμφωνα με την αναπομπή, η απώλεια εισπράξεων υπολογίστηκε στα €75 εκατ. Και για τις δυο αναπομπές, ο Πρόεδρος αναφέρεται σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό από την εφαρμογή των νόμων, παραθέτοντας τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

O Mπαμπινιώτης και ο κίνδυνος προστίμου

Επιχειρηματολογώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θεωρεί πως οι δύο νομοθεσίες κατά της ακρίβειας είναι ασύμβατες με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, τονίζοντας πώς ο καθορισμός εσόδων αποτελεί μέρος του δημοσιονομικού σχεδιασμού που καθορίζεται από τον υπουργό Οικονομικών. Κάνει λόγο για επηρεασμό της μακροοικονομικής σταθερότητας και επιστρατεύει το λεξικό του Μπαμπινιώτη για την ερμηνεία της λέξης προϋπολογισμός. Τονίζει πως με τις νομοθεσίες θα επέλθει μείωση των κρατικών εσόδων, περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού και νάγκη πρόσθετης στήριξης ευάλωτων ομάδων. Ο Πρόεδρος αναφέρεται και σε παραβίαση του «χρυσού κανόνα» του Δημοσιονομικού Συμφώνου, που προβλέπει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τονίζοντας πως σε περίπτωση που μια χώρα τίθεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, ενεργοποιείται αυτόματα ο διορθωτικός μηχανισμός της ΕΕ και η επιβολή κυρώσεων εναντίον της. Επισημαίνει ακόμα πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Δημοκρατίας με τις υποδείξεις της ΕΕ υπάρχει ενδεχόμενο επιβολής προστίμου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΑΠΟΨΗ

Οι καβγάδες μάς έλειπαν

Άλλος ένας γύρος αντιπαράθεσης αναμένεται να σημειωθεί σήμερα στη Βουλή. Με το που έγινε αναπομπή των νομοθεσιών, ΑΚΕΛ και υπουργός Οικονομικών διασταύρωσαν τα ξίφη τους. Το μεν ΑΚΕΛ υποστήριξε πως οι αναπομπές αποτελούν πρόκληση για την κοινωνία και τους εργαζόμενους. Ο δε υπουργός σημείωσε πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αλλεργία στον λαϊκισμό και στην ανικανότητα του ΑΚΕΛ. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα πρέπει να κατανοήσουν πως με τους καβγάδες δεν θα πείσουν τους πολίτες, που κάθε μήνα βλέπουν την ακρίβεια να ροκανίζει τα εισοδήματα τους. Τόσο οι συγκεκριμένες προτάσεις, όσο και οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς το πρόβλημα.