Το ράλι στις τιμές του κρέατος που άρχισε με το χοιρινό και κοτόπουλο φθάνει μετά τον Δεκαπενταύγουστο στο βοδινό, ενώ στο αρνί παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι αυξήσεις από τους παραγωγούς κρέατος έρχονται σε μια περίοδο όπου η ζήτηση παραμένει μειωμένη με τους καταναλωτές να ξοδεύουν όλο και λιγότερα για τη διατροφή τους με κόκκινο και λευκό κρέας.

Αυξήσεις που περνάνε από την παραγωγή στον καταναλωτή με τις λιανικές τιμές να είναι ακριβότερες ήδη κατά 15% σε χοιρινό και κοτόπουλο, ενώ η αύξηση στο βοδινό κρέας αναμένεται να πλησιάσει το 30%. Με βάση τα επίσημα στοιχεία στην Κύπρο η τιμή του χοιρινού κρέατος αυξήθηκε κατά 16% σε σύγκριση με 29% στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ κατά 16% αυξήθηκε και η τιμή του κοτόπουλου στην Κύπρο, ενώ στην Ευρώπη η αύξηση πλησιάζει το 28%.

Σε ό,τι αφορά την τιμή του αρνιού τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά αφού οι παραγωγοί δεν έχουν πετύχει καμία αύξηση. Αποτέλεσμα, η τιμή να παρουσιάζεται μειωμένη κατά 16%, ενώ στην Ευρώπη παρουσιάζεται ποσοστιαία αύξηση 11%. Σε ό,τι αφορά την τιμή του βοδινού αυτή αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% ακολουθώντας την αύξηση στην χονδρική τιμή του βοδινού κρέατος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα η μέση τιμή στο χοιρινό φιλέτο αυξήθηκε από €4,25 σε €4,90 το κιλό και στο χοιρινό με κόκκαλο από €4,60 σε €5,20 το κιλό. Η μέση τιμή στο κοτόπουλο ολόκληρο από €3,25 έφθασε να πωλείται στα €3,80, ενώ το κοτόπουλο φιλέτο από €7,00 στα €8,00 το κιλό. Σε ότι αφορά την τιμή του βοδινού ψαχνού χωρίς κόκκαλο και λίπος που πωλείται στα €10,00 το κιλό αναμένεται να φθάσει τα €13,00, εκτός και αν οι κρεοπώλες αποφασίσουν να απορροφήσουν μέρος της αύξησης και να μην βγάζουν επιπλέον κέρδος πάνω στην αυξημένη χονδρική τιμή.  

Όσον αφορά την τιμή του αρνιού διαμορφώνονται δύο τιμές στην αγορά. Η μέση τιμή στα κρεοπωλεία των υπεραγορών διαμορφώνεται στα €6,50 το κιλό, ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία στα €9,00 το κιλό. Οι τιμές δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν ούτε την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου, από τη στιγμή που οι αιγοπροβατοτρόφοι δεν έχουν καταφέρει να περάσουν τις αυξήσεις σε ζωοτροφές και ενέργειας στη χονδρική τιμή του κρέατος και κατ’ επέκταση να μετακυλιστεί στον καταναλωτή. 

Οι κρεοπώλες μετράνε ήδη αντίστροφα για τις νέες αυξήσεις στην τιμή του βοδινού. Από τις 16 Αυγούστου όπως ανακοίνωσε ο Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων οι χονδρικές τιμές στο μοσχαρίσιο και βοδινό κρέας αυξάνοντα κατά 30%. Όπως επικαλείται ο Οργανισμός, αυτό κατέστει αναπόφευκτο λόγω των αυξήσεων στα σιτηρά, πετρέλαια, υλικά συσκευασιών, ηλεκτρισμό κ.ά.

Μιλώντας στον «Φ», ο κ. Λειβαδιώτης ανέφερε ότι έχει αυξηθεί το κόστος λειτουργίας των κρεοπωλείων κατά 30%, ενώ αντίστοιχα έχουν μειωθεί οι πωλήσεις στα κρεοπωλεία κατά 30%. Σε ό,τι αφορά το βοδινό κρέας ανέφερε ότι η χονδρική τιμή θα αυξηθεί από €4,10 το κιλό σε €5,35. Επομένως, είπε, με κόκκαλο πωλείται στα €7,00 το κιλό και χωρίς κόκκαλο €10,00. Με τις νέα αυξήσεις η τιμή του βοδινού με κόκκαλο θα ξεπεράσει τα €8,00 και χωρίς κόκκαλο τα €12,00. 

Σε ό,τι αφορά την τιμή του χοιρινού ανέφερε ότι ο συνασπισμός των χοιροτρόφων και οι δύο μεγάλες ομάδες που υπάρχουν στην αγορά έχουν οδηγήσει σε αυξήσεις 20%. Οι τιμές του ζωντανού χοίρου είναι στα €1,80 -€1,90 το κιλό και η τιμή που έρχεται στο κρεοπωλείο φθάνει τα €3,60 – €3,80 το κιλό. Οι κρεοπώλες, είπε, πωλούν €5,00- €6,00 το κιλό. 

Χαρακτήρισε άθλια την κατάσταση των αιγοπροβατοτρόφων που πωλούν τα ζώα τους €2,50-€3,00 το κιλό και σφαγμένα φθάνουν στα €6,00 το κιλό. Σημείωσε ότι οι υπεραγορές πωλούν €6,50 – €7,00 και τα κρεοπωλεία €9,00- €10,00. 

Η σφαγή μοσχαριών στοιχίζει λιγότερα σε συνθήκες μονοπωλίου

Ο Σύνδεσμος Κρεοπωλών επισημαίνει την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού από το Κράτος για στήριξη της εγχώριας παραγωγής κρεάτων, της προστασίας της αγοράς από ολιγοπώλιο και μονοπώλιο στο ζήτημα σφαγής των ζώων, και τη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών. «Οι αρμόδιες Αρχές πρέπει να προχωρήσουν σε συστηματικούς ελέγχους σε ολόκληρη την αλυσίδα της παραγωγής, της σφαγής και της ποιότητας των κρεάτων στην αγορά. Οι κρεοπώλες θα εφαρμόσουν όπως πάντοτε μια ισορροπημένη, απόλυτα αιτιολογημένη τιμολογιακή πολιτική που να στηρίζει τον κλάδο και παράλληλα τους καταναλωτές», αναφέρει ο κ. Λειβαδιώτης.

Σε σχέση με το μονοπώλιο στις τιμές σφαγής των μοσχαριών, το σφαγείο Cypra σημειώνει ότι το Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου το 2005 για κάθε μοσχάρι χρέωνε 34,25 λίρες Κύπρου. Αυτή η χρέωση του 2005 μεταφράζεται σε €58,57. Πάνω σε αυτή τη χρέωση προστέθηκαν τα Κτηνιατρικά Τέλη για ενήλικο μοσχάρι €5 το ένα. Αργότερα, προστέθηκαν τα Τέλη Καταστροφής ακόμα €0,94 το ένα. Τα σημερινά τέλη σφαγής (Αύγουστος του 2022) είναι €60 το μοσχάρι σε σύγκριση με το αντίστοιχο τέλος του 2005 των €64,51. Επομένως, σημειώνει 17 χρόνια μετά τα τέλη σφαγής μοσχαριών είναι κατά €4,51 πιο χαμηλά.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Τρώμε ότι κρέατα να’ ναι

Η χαμηλή τιμή του κρέατος αμνοεριφίων, η αύξηση της τιμής των ζωοτροφών και η μείωση της ζήτησης, λόγω της ακρίβειας που εξανεμίζει τους μισθούς των καταναλωτών, καθιστούν τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας μη βιώσιμο, παρά τα όσα έχουν γίνει με τις αυξήσεις στην τιμή του γάλακτος για την παρασκευή χαλλουμιού. Αυτό που απαιτείται από την κυβέρνηση είναι να βρει τους μηχανισμούς ώστε ο καταναλωτής να ξέρεις τι κρέας φτάνει στο πιάτο του. Απαιτείται όπως τα κρέατα να πωλούνται με τη χώρα προέλευσής τους και ο καταναλωτής να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει. Στην αγορά κυκλοφορούν κρέατα από διάφορες χώρες, τα οποία αγοράζει ο καταναλωτής χωρίς να γνωρίζει από πού προέρχονται και μάλιστα, στην τιμή του κυπριακού. Ας βρεθεί ο τρόπος πιστοποίησης των κυπριακών προϊόντων.