Διπλάσια σε σχέση με πέρσι ήταν τον φετινό Ιούλιο τα ταξίδια των κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, επιστρέφοντας σχεδόν στο καλό παρελθόν του 2019.

Η δυναμική του εξερχόμενου τουρισμού συνεχίστηκε και τον Αύγουστο ενώ μείωση της ζήτησης αλλά συνέχιση της ετήσιας αύξησης των ταξιδιών αναμένεται από τον Αύγουστο καθώς το άνοιγμα των σχολείων θα σηματοδοτήσει και το τέλος των διακοπών για την πλειοψηφία του ντόπιου πληθυσμού. Η εποχικότητα της κυπριακής αγοράς και γενικά του εξερχόμενου τουρισμού είναι ιδιαίτερα έντονη, δηλώνει στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) Χάρης Παπαχαραλάμπους. Σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία για τα ταξίδια των Κυπρίων στο εξωτερικό είπε πως ο Ιούλιος επιβεβαιώνει την ανάκαμψη του κλάδου και των ταξιδιών.

Ιδιαίτερα από τον Μάιο και μετά, ανέφερε ο κ. Παπαχαραλάμπους καλύφθηκε αρκετό από το χαμένο έδαφος όσον αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό τα οποία βρίσκονται στο 80% αυτών του 2019. Το τελευταίο επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Στατιστική Υπηρεσία βάσει των οποίων τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό τον Ιούλιο 2022 ανήλθαν στις 134.198 σε σύγκριση με 62.961 τον Ιούλιο 2021, σημειώνοντας αύξηση 113,1%. Σε σχέση με το 2019 όταν τα ταξίδια των κατοίκων Κύπρου τον Ιούλιο είχαν ανέλθει στις 166.175 καταγράφεται μείωση 19,24%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με άλλα λόγια, τα ταξίδια τον φετινό Ιούλιο ανήλθαν στο 80,76% αυτών του 2019. Τους πρώτους επτά μήνες του χρόνου τα ταξίδια των κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό ανήλθαν στις 621.766 σε σχέση με 896.606 την ίδια περίοδο του 2019 καταγράφοντας μείωση 30%. Σημειώνουμε, εντούτοις τους περιορισμούς που υπήρχαν στα αεροδρόμια τους πρώτους μήνες του χρόνου. Ερωτηθείς εάν η ακρίβεια και οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια επηρέασαν τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και τα ταξίδια γενικότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ACTA απάντησε, πάντως, αρνητικά.  

Όπως εξήγησε, κατά μέσο όρο οι τιμές των εισιτηρίων για ίδια περίοδο και ίδιο προορισμό δεν έχουν μεγάλη απόκλιση σε σχέση με αυτές του 2019. Ο Κ. Παπαχαραλάμπους ανέφερε πως η ζήτηση για τα ταξίδια μετά την άρση των περιορισμών που προηγήθηκαν φαίνεται και από τα στοιχεία για τις αφίξεις τουριστών που επίσης, όπως σημείωσε, για τον Ιούλιο βρίσκονται κοντά στο 80% των επιδόσεων του 2019.  Εκτίμησε δε πως η ζήτηση αυτή θα συνεχιστεί παρά την αύξηση του πληθωρισμού καθώς τα ταξίδια αλλά και η αναψυχή είναι για πολλούς ανάγκη. Κατάληξε, όμως, πως υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το πώς θα κινηθεί ο εισερχόμενος τουρισμός τον νέο χρόνο.