Μια αδικία δεν μπορεί να αρθεί με τη δημιουργία μιας άλλης, είναι η σύνοψη των όσων ανέφερε χθες ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος για το θέμα της αναλογικής μείωσης του 12% για όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους. Ο υπουργός επανέλαβε, πάντως, πως το θέμα θα συζητηθεί στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, αν και ενέταξε το ζήτημα στο πλαίσιο και της μεταρρύθμισης γενικότερα του συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που δεν πρέπει να αναμένεται σύντομα. Καθώς, όπως αποκάλυψε, για τη μεταρρύθμιση, που προβλέπεται και στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, θα διεξαχθεί σχετική μελέτη.

Μελέτη για την οποία, όπως είπε χθες ο υπουργός, αναμένεται να υπογράψει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες σχετικό συμβόλαιο με τον διεθνή οργανισμό εργασίας, ο οποίος θα είναι ο μελετητής και συμπαραστάτης του υπουργείου για αυτό το θέμα.

Στις δηλώσεις του που έγιναν μετά το πέρας εγκαινίων νέων χώρων στο Ίδρυμα  Χρίστου Στέλιου Ιωάννου ανέφερε, πάντως, πως η χορήγηση των ίδιων δικαιωμάτων σύνταξης από το 63ο έτος, θα ισοδυναμούσε με μείωση του ορίου αφυπηρέτησης από το 65ο στο 63ο έτος της ηλικίας για το σύνολο του πληθυσμού. Όπως εξήγησε, εφόσον οι πολίτες επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους, σημαίνει ότι παίρνουν συντάξεις για δύο έτη περισσότερα από εκείνους που συνταξιοδοτούνται στο 65ο έτος της ηλικίας τους. Ως εκ τούτου, είπε, θα δημιουργείτο μια αδικία εις βάρος εκείνων που αποφασίζουν να συνταξιοδοτούνται στο 65ο έτος της ηλικίας τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Γνωρίζουμε, είπε ο κ. Κούσιος, ότι υπάρχουν κράτη-μέλη ΕΕ που έχουν θέσει τα χρονικά όρια συνταξιοδότησης πολύ ψηλότερα από εμάς. «Δεν είναι τυχαία που καθορίζεται η ηλικία συνταξιοδότησης και αυτό έχει να κάνει με το προσδόκιμο ζωής και υπάρχουν επιστημονικές μελέτες, που περιέχονται και στη δική μας νομοθεσία», ανέφερε. «Εκείνο το οποίο προσπαθούμε να δούμε είναι πώς μπορούμε να απαβλύνουμε το πρόβλημα, φέρνοντας στην ίδια θέση αυτούς που αφυπηρετούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους, με αυτούς που αφυπηρετούν στο 65ο, και είναι αυτό το οποίο μελετούμε», σημείωσε ο κ. Κούσιος.

Όπως γράψαμε, το θέμα δεν αποκλείεται να συζητηθεί και στην επικείμενη συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ), που ορίστηκε για τις 13 Οκτωβρίου. Δεν αποκλείεται, πάντως, η ημερομηνία αυτή να αλλάξει, όπως συνέβη και με τις χωριστές επαφές που θα έχει ο υπουργός με τις δύο πλευρές πριν το ΕΣΣ.

Στο μεταξύ, με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται στη Βουλή και η συζήτηση για τη ρύθμιση του νέου συνταξιοδοτικού και στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Χθες στην Επιτροπή Οικονομικών άρχισε μεν η κατ’ άρθον συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, όπου όμως διαπιστώθηκε πως, παρά την κατάθεση νέου κειμένου με το οποίο αφαιρείται το άρθρο που απαγόρευε την συνέχιση της ανανέωσης των συμβολαίων των συμβασιούχων υπαξιωματικών της ΕΦ, το θέμα δεν ξεκαθάρισε πλήρως.