Την ανιούσα έχουν πάρει εκ νέου τις τελευταίες ημέρες οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο, αμέσως μόλις η τιμή του πετρελαίου μπρεντ διεθνώς ξεπέρασε τα 90 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές των καυσίμων κίνησης έχουν αυξηθεί κατά τρία σεντ το λίτρο μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι τιμές θα κινηθούν ακόμα πιο ανοδικά το επόμενο διάστημα.  

Πλέον, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διατίθεται στα €1,473 το λίτρο (17/10/2022) από €1,445 την περασμένη εβδομάδα (10/10/2022). Ανοδική τάση παρουσιάζει και η τιμή του πετρελαίου κίνησης που πωλείται στα €1,804 το λίτρο, σε σύγκριση με €1,781. Χωρίς μεταβολή η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που πωλείται στα €1,391 το λίτρο. Η μέση τιμή των κυριότερων καυσίμων πριν από ένα μήνα (12/9/2022), ήταν €1,524 η βενζίνη, €1,836 το πετρέλαιο κίνησης και €1,416 το πετρέλαιο θέρμανσης. Την 1/1/2022 η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν €1,316 το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης €1,418 και του πετρελαίου θέρμανσης €0,936. Τον Ιανουάριο του 2021 οι τιμές ήταν: βενζίνη €1,07, πετρέλαιο κίνησης €1,10 και πετρέλαιο θέρμανσης €0,655 το λίτρο. Από σήμερα ανοίγει ο χορός των νέων αυξήσεων: Το πετρέλαιο κίνησης αυξάνεται κατά 9,5 σεντ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης 7 σεντ.

Η τιμή των καυσίμων θα ήταν ακόμα ακριβότερη εάν η κυβέρνηση δεν προχωρούσε σε μείωση της τιμής του φόρου κατανάλωσης τους τελευταίους μήνες. Οι μειωμένοι συντελεστές έχουν ισχύ μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2023 και αφορούν μείωση 7 σεντ το λίτρο στην τιμή της βενζίνης, 8,3 σεντ στην τιμή του πετρελαίου κίνησης και 6,4 σεντ στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αχόρταγο το τέρας της ακρίβειας – Αυξήσεις σε έναν μήνα

Επιπλέον, λόγω της κατάστασης που παρατηρείται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει μειώσει μεν την παραγωγή φυσικού αερίου, αλλά ταυτόχρονα έχει αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου. Αποτέλεσμα λόγω της μεγάλης ζήτησης που παρατηρείται στο ντίζελ, στην Κύπρο η τιμή του πετρελαίου κίνησης έχει ξεπεράσει κατά πολύ την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης. Συγκεκριμένα, η διαφορά στην τιμή των δύο ειδών καυσίμων από 10 σεντ το λίτρο ακριβότερο το πετρέλαιο κίνησης τον περασμένο Ιανουάριο, έφθασε να είναι σήμερα ακριβότερο από την τιμή της αμόλυβδης κατά 33 σεντ το λίτρο.

Με τη νέα αύξηση που έπεται, η διαφορά θα φτάσει στα 43 σεντ το λίτρο. Η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για ντίζελ έχει να κάνει με την αλλαγή στη χρήση καυσίμου από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που έχουν αντικαταστήσει το φυσικό αέριο με το ντίζελ με αποτέλεσμα την εκτίναξη της ζήτησης για πετρέλαιο στα ύψη. 

Σημαντικό πρόβλημα θα έχουν αυτή τη χρονιά όσοι για την θέρμανση του σπιτιού τους κάνουν χρήση πετρελαίου θέρμανσης. Πρόκειται πλέον για μια από τις ακριβότερες λύσεις λόγω της μεγάλης αύξησης στην τιμή του πετρελαίου. Η τιμή είναι απαγορευτική αν ληφθεί υπόψη ότι η αγοραστική μείωση των καταναλωτών σε σχέση με τους μισθούς έχει επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό λόγω της συνεχιζόμενης σύρραξης στην Ουκρανία. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν €0,936 το λίτρο τον Ιανουάριο του 2022, ενώ χθες ήταν €1,391, δηλαδή υπάρχει μία αύξηση μέσα σε 10 μήνες κατά 50%.

Επομένως, για να γεμίσει το ντεπόζιτο μιας οικίας με 1.000 λίτρα πετρέλαιο, χρειάζεται σήμερα €455 περισσότερα. Με τη νέα τιμή θα χρειάζεται €525. Αν χρειαστεί μέσα στο χειμώνα να γεμίσει δύο φορές το ντεπόζιτο με την τιμή να μη διαφοροποιείται, θα πληρώσει €1.050 περισσότερα σε σύγκριση με πέρυσι μόνο για να κρατήσει ζεστό το σπίτι τις κρύες ημέρες της χειμερινής περιόδου. Τα πιο πάνω ισχύουν με την προϋπόθεση ότι η τιμή θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα. Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τον Ιανουάριο του 2021 ήταν €0,655 το λίτρο. 

Στην άνοδο της διεθνής τιμής του πετρελαίου μπρεντ συνέτεινε και η απόφαση των κρατών του ΟΠΕΚ να προχωρήσουν σε μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου κατά 1-2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον προσεχή Νοέμβριο. Συνέπεια απόφασης της μείωσης της παραγωγής, οι αγορές επηρεάστηκαν και ήδη η τιμή του πετρελαίου είναι ψηλότερη. Χώρες του ΟΠΕΚ υποστηρίζουν ότι οι αυξανόμενες ανησυχίες για την οικονομία και η αναμενόμενη επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας οδήγησε σε περισσότερη διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης πετρελαίου.

Με κλιματιστικά θα τη βγάλουν οι πολίτες τον χειμώνα

Δύσκολος ο φετινός χειμώνας για τη θέρμανση των νοικοκυριών εκτιμά ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καταναλωτών, με βάση τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης που αυξήθηκαν κατά 50% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ αύξηση 50% παρατηρείται και στις τιμές των καυσόξυλων που παραδίδονται στα σπίτια για τις ξυλόσομπες, όπως επίσης και στα ξύλα πέλλετ που χρησιμοποιούνται στα ενεργειακά τζάκια.

Μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης, ανέφερε πως όσοι χρησιμοποιούν ξυλόσομπες για τη θέρμανση τους, αν δεν διαθέτουν δική τους ξυλεία, θα πληρώσουν πολύ περισσότερα από πέρυσι για να αποκτήσουν καυσόξυλα. Σημείωσε ότι για το φετινό χειμώνα εκτιμά ότι τα νοικοκυριά θα προμηθευτούν λιγότερες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια λόγω της τιμής του. Για κάθε γέμισμα, σημείωσε, χρειάζεται να πληρώσει ο καταναλωτής €500 περισσότερα με βάση τις σημερινές τιμές. Εξήγησε ότι ανάβοντας την ξυλόσομπα θερμαίνεις μεν ένα δωμάτιο, αλλά είναι πολύ πιο οικονομικό. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα ανάψεις τη θέρμανση που θερμαίνει όλα τα δωμάτια του σπιτιού ταυτόχρονα, αλλά κοστίζει πολύ περισσότερα. Με την ίδια λογική ο κ. Δρουσιώτης εκτιμά ότι πολλοί καταναλωτές θα καταφύγουν στο άναμμα των κλιματιστικών για τη θέρμανσή τους. Με τα κλιματιστικά κάνεις ακόμα περισσότερη οικονομία, από τη στιγμή που θα θερμαίνεις ένα -δύο δωμάτια που έχεις ανάγκη, παρά ολόκληρο το σπίτι που θα σου κοστίσει περισσότερο ανάβοντας κεντρική θέρμανση.

Στην αγορά πάντως υπάρχουν πολλές επιλογές για αγορά καυσόξυλων που μπορεί να τα παραλάβει ο καταναλωτής από το κατάστημα, φτάνει όμως να διαθέτει το κατάλληλο όχημα, ή να του παραδοθούν στο σπίτι με διπλοκάμπινο που κοστίζει 20% περισσότερα. Καυσόξυλα διαθέτει και το Τμήμα Δασών με παραλαβή όμως από τα κέντρα πώλησης καυσόξυλων που διαθέτει το Τμήμα (Σταυρός Ψώκας, Γιαλιά, Παναγιά, Γεροσκήπου, Πολεμίδια, Πλατάνια, Αθαλάσσα, Λάρνακα, Δεκέλεια). Οι τιμές που διαθέτει το Τμήμα Δασών τα καυσόξυλα είναι στα €80 όλα τα δασικά είδη εκτός λατζιάς και ακακίας, τα χλωρά ή ξηρά τεμαχισμένα για τζάκια. Τα ξύλα λατζιάς διατίθενται στους χώρους πώλησης του Τμήματος Δασών στα €110 και τα ξύλα ακακίας στα €60 το χωρικό κυβικό μέτρο (ένα διπλοκάμπινο).

Σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες αδειούχους πωλητές ξύλων διαθέτουν τα ξύλα με δύο τιμές. Όσοι διαθέτουν καταστήματα και θα τα παραλάβει ο πελάτης από κοντά τους τα προμηθεύονται περίπου €20 λιγότερα από το να τα παραδώσει το διπλοκάμπινο στο σπίτι τους. Αυτό είναι και το σημαντικότερο πλεονέκτημα των ιδιωτών εμπόρων σε σύγκριση με τα ξύλα που διαθέτει το Τμήμα Δασών, από τη στιγμή που με ένα μικρό κόστος τα μεταφέρουν στο σπίτι του πελάτη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η παράδοση στο σπίτι για καυσόξυλα πεύκου ή ευκαλύπτου κοστίζει περίπου €120 το διπλοκάμπινο, τα ξύλα λεμονιάς €160, της ελιάς €170 και της οξιάς και δρυς στα €300. Τα καυσόξυλα από πεύκο κοστίζουν μεν λιγότερα, αλλά καίγονται πιο εύκολα, σε σύγκριση με τα άλλα είδη καυσόξυλων που διαρκεί περισσότερο η καύση τους.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Δεν φτάνει η μείωση του φόρου κατανάλωσης

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που απαιτείται παρέμβαση από την κυβέρνηση με ενίσχυση των νοικοκυριών και κυρίως των ευάλωτων ομάδων, από τη στιγμή που ιδιαίτερα φέτος τα πράγματα θα είναι πολύ πολύ χειρότερα από τις προηγούμενες χρονιές. Η τιμή έχει πολλαπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι και για κάθε 1.000 λίτρα το νοικοκυριό πληρώνει €500 περισσότερα, με βάση τη σημερινή τιμή. Απαιτείται λοιπόν δραστική παρέμβαση για ανακούφιση των νοικοκυριών από την ενεργειακή κρίση. Η οριζόντια μείωση που ισχύει για όλους τους καταναλωτές με τη μείωση του φόρου κατανάλωσης δεν είναι αρκετή, ιδιαίτερα για τους κατοίκους ορεινών περιοχών, που θα τους έρθει ακόμα πιο βαρύς ο φετινός χειμώνας εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.