Ένας από τους τομείς της κυπριακής οικονομίας ο οποίος συνέχισε να αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας κι εξακολουθεί να το πράττει και υπό τις σημερινές εξίσου πρωτόγνωρες συνθήκες, είναι αυτός των διεθνών εταιρειών τεχνολογίας.

Το αναθεωρημένο πλαίσιο εργοδότησης εξειδικευμένου προσωπικού από τρίτες χώρες, λειτουργεί ιδιαίτερα θετικά στην όλη προσπάθεια και από την στιγμή που άλλαξε το σχετικό πλαίσιο, θεσμοί όπως ο Invest Cyprus (Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων) άρχισαν εκστρατεία σε αγορές του εξωτερικού για να ενημερώσουν για τις αλλαγές που έχει προωθήσει η Κύπρος. Στην προσπάθεια που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια ο Invest Cyprus ανταποκρίθηκαν εταιρείες από χώρες όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ουκρανία, ο Καναδάς, η Ρωσία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Μάλιστα, υπάρχουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές ενδείξεις και ήδη αριθμός εταιρειών από τις ΗΠΑ, που διερευνούν ευρωπαϊκούς προορισμούς, έχουν συμπεριλάβει την Κύπρο στις επιλογές τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο «Φ», από τις αρχές του έτους 31 εταιρείες από το εξωτερικό έχουν δηλώσει εγγράφως την πρόθεσή τους στον Invest Cyprus να εγκαταστήσουν την έδρα τους στην Κύπρο. «Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους και ήδη 11 από αυτές έχουν κάνει πράξη την πρόθεσή τους, βρίσκονται στη χώρα, δραστηριοποιούνται και εργοδοτούν κόσμο», σημειώνεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κόκκινος: Η Κύπρος μπορεί να γίνει διεθνές τεχνολογικό κέντρο

Δεν είναι τυχαίο που τόσο οι ίδιες οι εταιρείες όσο και ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) γνωστοποιούν διαρκώς είτε την έναρξη των εργασιών τους στην Κύπρο, είτε την επέκταση των υφιστάμενων εργασιών τους. Οι εξελίξεις από μόνες τους δείχνουν πως η προσπάθεια προσέλκυσης διεθνών εταιρειών τεχνολογίας, για δημιουργία βάσης και λειτουργικών τμημάτων στην Κύπρο, στέφεται με επιτυχία. Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας, οι οποίες καλύφθηκαν τόσο από Κύπριους όσο και από ξένους, από χώρες μέλη της ΕΕ και μη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Invest Cyprus, χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις εταιρειών όπως η Murex, η Brain Rocket και η Sword, οι οποίες κατά το 2021 προχώρησαν στη δημιουργία βάσης στην Κύπρο, με τη μεταφορά περίπου 500 εργαζομένων στη χώρα μας και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού από την εγχώρια αγορά εργασίας. Κατά την τρέχουσα χρονιά, χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν οι εταιρείες Wrike, DataArt, TangoMe, IponWeb και Jetbrains, οι οποίες επίσης προχώρησαν στη δημιουργία βάσης στην Κύπρο, με τη μεταφορά 800 εργαζομένων. Επιπρόσθετα, διαχρονική παρουσία στην Κύπρο έχουν μεγάλες διεθνείς εταιρείες όπως η NCR, η Amdocs, η Wargaming, η Exness, η 3CX, η Nexters, η EasyBrain, η Soul Publishing, η eToro, η Palta, η ASBIS, η TSYS και πιο πρόσφατα η MUFG ISFT.

Η νέα στρατηγική

Καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω ελκυστικότητα της Κύπρου διαδραματίζει η νέα στρατηγική που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, η οποία περιλαμβάνει ανάμεσα σ’ άλλα σημαντικά φορολογικά κίνητρα και μηχανισμό ταχείας αδειοδότησης εργαζομένων σε συγκεκριμένους τομείς και ειδικότητες, οι οποίοι προέρχονται από τρίτες χώρες.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών έχουν δημιουργήσει σημαντικό πολλαπλασιαστικό όφελος για την κυπριακή οικονομία. Τα οφέλη από την κάθοδο αυτών των εταιρειών επιβεβαιώνονται από μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Invest Cyprus. Το 2021 ο αντίκτυπος του τομέα στην οικονομία διαμορφώθηκε στο 1,8 δισ. ευρώ, σε σχέση με 1,5 δισ. ευρώ το 2020 και αναμένεται πως κατά το τρέχον έτος θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2021 περίπου 20.000 άτομα εργοδοτούνταν στον τομέα του ICT στην Κύπρο. H σημασία αυτού του αριθμού προσδιορίζεται από το γεγονός πως για κάθε 500 εργαζόμενους του τομέα, δημιουργούνται επιπρόσθετες 900 θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς. Μόλις πρόσφατα, το Υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποίησε ότι μόνο για τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 αυξήθηκαν οι αιτήσεις εταιρειών τεχνολογίας για μεταφορά στην Κύπρο εξειδικευμένων υπαλλήλων κατά εννέα χιλιάδες!

Σε πρόσφατη ανάλυσή του, το FDI Intelligence καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση των επενδύσεων σε λογισμικό (software) και πληροφορική (IT) στην Κύπρο, η οποία αγγίζει το 600% το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με το 2019. Γενικότερα, η Κύπρος συγκαταλέγεται στις 10 κορυφαίες χώρες (3η θέση) που ξεχωρίζουν για την ανάκαμψη των επενδύσεων μετά την πανδημία, καθώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις καταγράφουν αύξηση 150% το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019. H συνεχής ενίσχυση της Κύπρου ως προορισμού για διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας, έχει τεράστια οφέλη. Πέραν των καθαρά οικονομικών, συμβάλλει στη διαφοροποίηση του οικονομικού μοντέλου της χώρας, μετατρέπει την Κύπρο σε έναν κόμβο εξαγωγής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και τεχνολογίας και συντείνει στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος.

Εξειδίκευση προσωπικού

Τα μεγέθη του τομέα σηματοδοτούν την προσέλκυση στην Κύπρο εκατοντάδων, καλά αμειβόμενων, εξειδικευμένων εργαζομένων (οι οποίοι έχουν προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες διαβίωσης) αλλά και την εργοδότηση πολλών Κυπρίων, οι οποίοι επέλεξαν να ακολουθήσουν τον τομέα της τεχνολογίας και μέχρι πρόσφατα οι εργασιακές τους επιλογές ήταν κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό. Γενικότερα, υπάρχουν πολλοί κλάδοι της οικονομίας που επωφελούνται από το λεγόμενο Tech Headquartering. Οι επαγγελματικές υπηρεσίες, οι εμπορικές και οικιστικές αναπτύξεις ακινήτων, η ιδιωτική εκπαίδευση, η υγεία, η ψυχαγωγία, οι μεταφορές και ούτω καθ’ εξής.

Σύμφωνα με τον Invest Cyprus «το μεγάλο στοίχημα είναι να δημιουργηθεί και να αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό το οικοσύστημα τεχνολογίας στην Κύπρο, που να διαχέει γνώσεις και εμπειρίες, να διασυνδεθεί με τις κυπριακές εταιρείες τεχνολογίας, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και να εξελιχθεί σε ένα αυτοσυντηρούμενο οικοσύστημα, που θα αναπτύσσει δικές του πρωτοποριακές λύσεις και προϊόντα, θα δημιουργεί νέες, υψηλής εξειδίκευσης, θέσεις εργασίας και θα προάγει την έρευνα και την καινοτομία διασυνδέοντας το επιχειρείν με την ανώτερη εκπαίδευση».  

Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας

«Στον Invest Cyprus είμαστε αισιόδοξοι ότι η κάθοδος εταιρειών τεχνολογίας θα συνεχίσει τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας την εξειδίκευση, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και διαφοροποιώντας το εκπαιδευτικό και εργασιακό μείγμα, αλλά και ενισχύοντας τις επενδύσεις σε νέα αναπτυξιακά έργα», ανέφερε στον «Φ» ο Ευγένιος Ευγενίου, πρόεδρος του Invest Cyprus. «Η ανάπτυξη αυτού του νέου τομέα είναι καθοριστικής σημασίας στην ευρύτερη προσπάθεια για να επιτύχουμε και το “Όραμα 2035” για την κυπριακή οικονομία και κοινωνία, το οποίο εμπερικλείεται σε μία απλή αλλά ιδιαιτέρως ουσιαστική πρόταση: Να κάνουμε την Κύπρο το καλύτερο μέρος για τον οποιοδήποτε για να ζει, να εργάζεται και να επιχειρεί», σημείωσε.