Σχετικά εύκολη υπόθεση θα είναι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023 για την Κυβέρνηση, καθώς αναμένεται να εγκριθεί με τις  ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ και πιθανόν του ΕΛΑΜ και της ΕΔΕΚ, ενώ οι τροπολογίες που φαίνεται να αποκτούν πλειοψηφία δεν θα επηρεάσουν ιδιαίτερα ούτε το τελευταίο δίμηνο της παρούσας διακυβέρνησης, ούτε την επόμενη. Κάτι που είναι το ζητούμενο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς ευελπιστούν πως ο δικός τους υποψήφιος θα αναλάβει το πηδάλιο της χώρας από τον Μάρτιο.

Από τις 110 τροπολογίες που κατατέθηκαν από τα κόμματα φαίνεται μέχρι στιγμής να αποκτούν πλειοψηφία μόνο οι 23. Οι προεδρικές εκλογές προκάλεσαν ρήγμα στις συμμαχίες που έκαναν τα τελευταία δέκα χρόνια τα αντιπολιτευόμενα κόμματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Μάλιστα, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ επηρεασμένοι, όπως δείχνουν, από τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη να προηγείται, κατέθεσαν τροπολογίες οι οποίες επηρεάζουν στο ελάχιστο τα κονδύλια για την επόμενη χρόνια. Όπως φαίνεται δεν επιθυμούν κουτσουρεμένες τις δαπάνες σε περίπτωση που αναλάβουν τη διακυβέρνηση του τόπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρατικός προϋπολογισμός: Πολλές οι τροπολογίες, χωρίς ουσία

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι το ΔΗΚΟ δεν είναι από τους εισηγητές της αποκοπής των κονδυλίων που αφορούν τις λειτουργικές δαπάνες και την εκπαίδευση προσωπικού. Την ίδια στάση τηρεί και για το θέμα των συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, των υπουργών και των υφυπουργών, αφήνοντας ουσιαστικά μόνο του το ΑΚΕΛ σε αυτή την προσπάθεια. Αξίζει να αναφερθεί πως σε κάποιες τροπολογίες διαπιστώνεται συνεργασία ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι οποίες αποκτούν την απαιτούμενη πλειοψηφία, καθώς σε αυτές προστίθεται το ΑΚΕΛ, καθώς επίσης το ΕΛΑΜ και οι Οικολόγοι.  Από την άλλη, πιο συνεπής με τις θέσεις του φαίνεται να παρουσιάζεται το ΑΚΕΛ, το οποίο παρόλο που διεκδικεί την προεδρία με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα η στάση του από τις προηγούμενες χρονιές. Έχοντας ως μοναδικό σύμμαχο τη ΔΗΠΑ σε κάποιες περιπτώσεις, θα επιδιώξει να βάλει ψαλίδι στις λειτουργικές δαπάνες, ενώ σε σχέση με τους συνεργάτες του Προέδρου το μόνο κόμμα που υποστηρίζει την τροπολογία του είναι οι Οικολόγοι. Συνεπώς, δύο από τις βασικές τροπολογίες των προηγούμενων χρόνων, οι οποίες εγκρίνονταν εν μέρει και από το ΔΗΣΥ (λειτουργικές δαπάνες), εάν δεν βρει άλλους υποστηριχτές δεν φαίνεται πως θα περάσουν. Σε σχέση με τον ΔΗΣΥ, δεν θα καταθέσει καμία τροπολογία. Τα προηγούμενα χρόνια συναινούσε στη μείωση των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες, τα συνέδρια και την αγορά υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προστίθεται κι άλλο χρήμα στον προϋπολογισμό του ‘23

Επιλέγουν την ένθετη σημείωση

Τα πολλά σταυρώματα κονδυλίων των προηγούμενων ετών (με τα οποία υποχρεωνόταν η κυβέρνηση να ζητήσει την έγκριση της Επ. Οικονομικών για την αποδέσμευση κονδυλίων), φέτος αντικαθίστανται με ένθετη σημείωση επί του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή με υποχρέωση της εκτελεστικής εξουσίας μόνο να ενημερώνει τη Βουλή για τον τρόπο που θα δαπανηθούν οι πιστώσεις. Απτό παράδειγμα αποτελούν τα κονδύλια για το Σχέδιο Εστία αλλά και για το Ταμείο Αλληλεγγύης, γνωστού ως ταμείου των κουρεμένων, για το οποίο τα προηγούμενα χρόνια γινόταν δέσμευση των πιστώσεων. Επιπρόσθετα, μειώνεται και ο αριθμός των πιστώσεων για τις οποίες μπαίνει ψαλίδι. Από τις 23 τροπολογίες που αποκτούν μέχρι στιγμής πλειοψηφία, 11 από αυτές αφορούν ενημέρωση, επτά σταυρώματα και πέντε αποκοπές.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Στο ελάχιστο επηρεάζουν οι τροπολογίες

Οι κομματικές τροπολογίες δεν θα επηρεάσουν, όπως φαίνεται, ιδιαίτερα τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023. Αυτή τη φορά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης όχι μόνο δεν θα επιδιώξουν να κρατήσουν ως όμηρό τους την Κυβέρνηση, αλλά μέσω των τροπολογιών που θα εγκριθούν θα φροντίσουν να μην επηρεαστεί η νέα διακυβέρνηση.