Προτροπή στις διοικήσεις των τραπεζών να διαχειριστούν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται τα δάνεια πελατών, που είναι στα όρια του κόκκινου, λόγω του νέου επιτοκιακού περιβάλλοντος και των πληθωριστικών πιέσεων, με βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, απηύθυνε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Στη χθεσινή προγραμματισμένη συνάντηση με τις ανώτατες εκτελεστικές διευθύνσεις των τραπεζών ο κεντρικός τραπεζίτης έθεσε επί τάπητος δυο μεγάλα θέματα που αφορούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και έχουν να κάνουν κυρίως με τις σχέσεις πελάτη και τράπεζας.

Αναπόφευκτα, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της ακρίβειας που υπάρχει στην αγορά, υπάρχουν πελάτες που ζορίζονται στην καταβολή της δόσης κάθε μήνα και ο Διοικητής, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ήταν πολύ συγκεκριμένος στις συστάσεις του προς τις τραπεζικές διοικήσεις.

Σε γενικές γραμμές έστειλε το μήνυμα «καλύτερα να κάνετε έγκαιρα αναδιαρθρώσεις στους φερέγγυους πελάτες, αλλά να είναι βιώσιμες, παρά να αφήσετε δάνεια από «πράσινα» να γίνουν «κόκκινα», κάτι που θα επιβαρύνει τους τραπεζικούς ισολογισμούς και την οικονομία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ηροδότου: Τι είπε στις τράπεζες για επιτόκια, αναδιαρθρώσεις

Τα καταθετικά επιτόκια

Από τις προτροπές του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ένα ακόμη μεγάλο θέμα, η αύξηση των καταθετικών επιτοκίων. Σε μια περίοδο που τα δανειστικά επιτόκια αυξάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά αυτά των καταθέσεων μένουν στάσιμα, με αποτέλεσμα η ψαλίδα όλο και περισσότερο να ανοίγει, ο κεντρικός τραπεζίτης ήταν ιδιαίτερα σαφής προς τις τράπεζες. Συνέστησε να γίνουν εσωτερικές αναλύσεις σε ποιο σημείο μπορεί να φθάσει όχι μόνο το ύψος των δανειστικών επιτοκίων αλλά και των καταθετικών. Ο κ. Ηροδότου, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», προέτρεψε τις ανώτατες εκτελεστικές διευθύνσεις να μελετήσουν τα παραδείγματα άλλων τραπεζικών συστημάτων της Ευρωζώνης και τις αυξήσεις στα καταθετικά προϊόντα που δίνονται, για να αρχίσει η άνοδος και στην Κύπρο.

Ο Διοικητής αναφέρθηκε και στην ανάγκη για διάφανες χρεώσεις στις υπηρεσίες που προσφέρουν οι τράπεζες, ένα θέμα που συχνά επανέρχεται στο επίκεντρο κριτικής από πολιτικά κόμματα και οργανωμένα σύνολα καταναλωτών.

Ο Διοικητής είχε επίσης την ευκαιρία να εξηγήσει δυο μεγάλα project που τρέχει η Κεντρική Τράπεζα. Οι τράπεζες ενημερώθηκαν για τα έργα πρωτοβουλίας της ΚΤΚ σε σχέση με τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ), ένα έργο που άρχισε να τρέχει σε συνεργασία με τους οίκους που συνεργάζονται με την Κεντρική και το digital onboarding για το τραπεζικό σύστημα.

Αναλύθηκαν από τον κεντρικό τραπεζίτη και τα ζητήματα από το μεταβαλλόμενο διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, καθώς και τυχόν περαιτέρω προληπτικές δράσεις για τη συνέχιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του εγχώριου τραπεζικού κλάδου και της κυπριακής οικονομίας.

Η έναρξη της συζήτησης είχε ως αντικείμενο τις πρόσφατες εξελίξεις με την ελβετική τράπεζα Credit Suisse, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε περιφερειακά συστήματα της Αμερικής και τον τρόπο που αξιολόγησε η Φρανκφούρτη τα νέα δεδομένα σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.

Όχι ΜΕΔ προς το παρόν

Ο κ. Ηροδότου ρωτήθηκε χθες αν υπάρχουν ανησυχίες για ένα νέο κύκλο Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, μετά την αύξηση των επιτοκίων. Είπε πως μέχρι στιγμής τόσο από τις αναλύσεις που έχει κάνει η Κεντρική, όσο και από τις πληροφορίες που κατέχει, δεν φαίνεται κίνδυνος για κάτι τέτοιο. Φυσικά, πρόσθεσε, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να είμαστε εφησυχασμένοι, καθώς σίγουρα ο κόσμος επηρεάζεται και από την αύξηση των τιμών και από την αύξηση των επιτοκίων. «Δεν εφησυχαζόμαστε, το συζητήσαμε και σήμερα αυτό το θέμα, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για νέο κύμα ΜΕΔ», είπε.