Με σαφή τρόπο ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας υπέδειξε χθες ότι για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων σε κάποιες πληθυσμιακές ομάδες από τις διαδοχικές αυξήσεις στα δανειστικά επιτόκια -οι οποίες γίνονται επαχθέστερες λόγω του συνεχιζόμενου πληθωρισμού- η λύση που προσφέρεται στο κράτος είναι μόνο πολιτική: Δηλαδή, η προώθηση από την Κυβέρνηση κοινωνικών μέτρων στήριξης προς ευάλωτες ομάδες, εννοώντας ίσως και την επιδότηση επιτοκίου. Η λύση για τις τράπεζες, ώστε να μην αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια, είναι οι έγκαιρες αναδιαρθρώσεις, επανέλαβε ο κ. Ηροδότου.

Δηλώσεις για τα επιτόκια και τις δανειοδοτήσεις έκανε ο Κωνσταντίνος Ηροδότου μετά από συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι και ο Στέφανος Στεφάνου, μιλώντας μετά τη συνάντηση, φάνηκε να υιοθετεί τη θέση πως δεν μπορεί να γίνει κάτι για τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων, καθώς η πολιτική των αυξήσεων επιβάλλεται από το ευρωσύστημα.

Ωστόσο, άλλες πολιτικές ή κοινωνικές δυνάμεις, ιδιαιτέρως η ΕΔΕΚ, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τρόποι οι τράπεζες -πέραν των μέτρων που θα λάβει το κράτος- να απορροφήσουν μέρος της πρόσθετης επιβάρυνσης των δανειοληπτών από τα ψηλά δανειστικά επιτόκια, περιορίζοντας τη σημερινή κερδοφορία τους και ανακουφίζοντας εν μέρει τους πελάτες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν μειώνονται τα επιτόκια στα δάνεια με κρατική επιδότηση

Ειδικότερα, ο Κεντρικός Τραπεζίτης είπε ότι όλοι θα θέλαμε να έχουμε λιγότερο κόστος στα δάνεια, αλλά αυτό αφορά «το τι μας επιτρέπουν οι ευρωπαϊκές νομοθεσίες και το ευρωσύστημα». Για αυτό, όπως είπε, «ενδεχομένως να είναι πιο εφικτό να παρθούν κάποια κοινωνικά μέτρα υποστήριξης για τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας». Ο Διοικητής πρόσθεσε ότι στις ομιλίες του ανέφερε πολλές φορές ότι «στοχευμένα μέτρα για τους ευάλωτους και για διατήρηση της κοινωνικής συνοχής είναι κάτι που το κάθε κράτος πρέπει να κοιτάξει».

Είπε ακόμα ότι κάλεσε τις τράπεζες, από την περίοδο της πανδημίας, να προβούν σε «γρήγορες και άμεσες αναδιαρθρώσεις και τα στοιχεία και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτό το τήρησαν» και πρόσθεσε πως «είχαμε σημαντική αύξηση των αναδιαρθρώσεων». «Τώρα, δυστυχώς, η κοινωνία μας και οι δανειολήπτες πιέζονται και από τον πληθωρισμό και από την αύξηση των επιτοκίων -το οποίο είναι το αναγκαίο φάρμακο για να μειωθεί ο πληθωρισμός- και είναι προς το συμφέρον των τραπεζών να γίνουν αυτές οι αναδιαρθρώσεις. Δεν συμφέρει σε καμιά τράπεζα ένα δάνειο να καταλήξει μη εξυπηρετούμενο».

Ο Διοικητής εκτίμησε ότι «θα δούμε κάποιες κινήσεις» από μέρους των τραπεζών σε ό,τι αφορά το ύψος των καταθετικών επιτοκίων, όπως έγραψε πρόσφατα ο «Φ».

ΑΚΕΛ

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ κάλεσε ξανά χθες την Κυβέρνηση να καταθέσει προτάσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος των εκποιήσεων, για να μην δημιουργούνται, όπως είπε, άστεγοι και ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο επιτείνεται με την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων. Ανέφερε ότι εξαντλούνται και τα χρονικά περιθώρια που έθεσε η ίδια η Κυβέρνηση και «ακόμη δεν έχουμε δει οτιδήποτε». Διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ θα ασκήσει πίεση και εντός και εκτός Βουλής «γιατί οι εκποιήσεις συνεχίζονται και είναι πολλές». Επισήμανε δε, ότι «με την ΚΤΚ συζητούμε εδώ και καιρό για Μηχανισμό που να υπολογίζει το υπόλοιπο του κάθε δανειολήπτη, για να μην είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία των τραπεζών να αποφασίζουν για το υπόλοιπο του κάθε δανείου».

Αναφορικά με την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων, είπε ότι αυτό το θέμα έρχεται από το ευρωσύστημα, για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. «Μπορεί να έχουμε απόψεις αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», είπε. Ανέφερε, ωστόσο, ότι «δεν βλέπουμε τα καταθετικά επιτόκια να ακολουθούν την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων».

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ

Συστηματική παράβαση του Κώδικα

Αίσθηση προκάλεσε η κριτική στάση του κ. Ηροδότου προς τις τράπεζες, αναφορικά με την παράβαση του Κώδικα Συμπεριφοράς της Κεντρικής Τράπεζας, για τη διαχείριση δανειοληπτών. Τις άφησε εκτεθειμένες, λέγοντας, μετά από ερώτηση, ότι «αυτό (σ.σ. παράβαση του Κώδικα) το διαπιστώνουμε όπου κάνουμε έλεγχο, δυστυχώς»!

Επισήμανε πως «για αυτό κάνουμε τους ελέγχους και για αυτό, ανάλογα με το πόσο σημαντικές είναι κάποιες παραβάσεις, τόσο πιο ψηλές είναι οι ποινές που επιβάλλουμε». Ο Κώδικας για τη διαχείριση των δανειοληπτών δεσμεύει, εκτός από τις τράπεζες, και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.