Δεν είναι τόσο ευχάριστα τα νέα για όσους πήραν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια μέσω των σχεδίων επιδότησης επιτοκίων και αποτελούσαν μέρος του έκτακτου πακέτου μέτρων του Μαΐου 2020 για στήριξη της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία.

Στόχος ήταν η στήριξη των νοικοκυριών για σύναψη δανείων για σκοπούς ιδιοκατοίκησης και η βελτίωση των προοπτικών παροχής ρευστότητας σε επιχειρήσεις περιλαμβανομένων και αυτοτελώς εργαζομένων που αντιμετωπίζουν αιφνίδια έλλειψη ρευστότητας, μέσα στις ιδιαίτερα δύσκολες και έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του COVID -19.

Μπορεί τα δάνεια στην εποχή της πανδημίας να ήταν ελκυστικά και να αύξησαν την ζήτηση από νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά τώρα με την άνοδο των επιτοκίων από την ΕΚΤ και ειδικά αυτά που είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο και συνδέονται ευθέως με το euribor, δυσκολεύουν τους δανειολήπτες. Την Παρασκευή, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία αναφέρει ρητά ότι «η οποιαδήποτε διαφοροποίηση του βασικού επιτοκίου θέτει αυτόματα το δάνειο εκτός σχεδίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στην εγκύκλιο σημειώνεται «το Υπουργείο Οικονομικών λαμβάνοντας υπόψη την σημαντική αύξηση που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες στο Euribor το οποίο χρησιμοποιείται ως βασικό επιτόκιο για τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια βάσει των σχεδίου επιδότησης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση στα συνολικά επιτόκια των δανείων αυτών και κατ’ επέκταση των μηνιαίων δόσεων που πρέπει να καταβάλλουν οι πελάτες καθώς και την πληροφόρηση που λήφθηκε από τις τράπεζες που συμμετέχουν στα δύο σχέδια ότι μεγάλος αριθμός πελατών, τόσο ιδιώτες όσο και εταιρείες, έχουν προσεγγίσει τις τράπεζες αιτούμενοι αλλαγή στο επιτόκιο των δανείων τους».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο δεν δίνεται καμιά επιλογή στους δανειολήπτες για αναδιάρθρωση του δανείου τους και μεταφορά τους σε πρόγραμμα με σταθερό επιτόκιο που προσφέρουν οι τράπεζες. Αντίθετα, αναφέρεται ότι «η οποιαδήποτε διαφοροποίηση του βασικού επιτοκίου ( Euribor) θέτει αυτόματα το δάνειο εκτός σχεδίου», δηλαδή κόβεται αυτόματα η κρατική επιδότηση.

Με βάση τα στοιχεία που είχαν δοθεί στην Βουλή τέλος του 2022, ποσό που φθάνει σχεδόν τα €11 εκατ. κατέβαλε το κράτος από το 2020 μέχρι και το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022, στο πλαίσιο της εφαρμογής των σχεδίων επιδότησης επιτοκίων για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια. Η πλειοψηφία των δανείων που επιδοτεί το κράτος αφορούν στεγαστικά. Πιο συγκεκριμένα, 8.960 δάνεια για ποσό €1,36 δισ. περίπου αφορούν νέα στεγαστικά δάνεια και 1.090 δάνεια για ποσό €295 εκατ. αφορούν νέα επιχειρηματικά δάνεια. Για τα στεγαστικά δάνεια η επιδότηση ξεπέρασε τα €6 εκατ. και για τα επιχειρηματικά δάνεια η επιδότηση ήταν γύρω στα €4,5 εκατ. Η διάρκεια επιδότησης του στεγαστικού επιτοκίου είναι τέσσερα χρόνια, από την ημερομηνία της πρώτης εκταμίευσης του δανείου και το ύψος επιδότησης του επιτοκίου μέχρι 1,5 ποσοστιαία μονάδα.

Στον ΚΦΙΚΒ τα δάνεια εάν πληρούν τα κριτήρια

Το μόνο παράθυρο ελπίδας είναι η μεταφορά του δανείου στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για όσους πληρούν τα κριτήρια και μπορούν να εξασφαλίσουν έγκριση από τον Φορέα, αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση προνοείται τερματισμός της επιδότησης από το κράτος και αντικατάστασή της με την επιδότηση του Φορέα, η οποία ενδεχομένως να είναι χαμηλότερη, αφού το μέγιστο ποσό που μπορεί να δοθεί ως επιδότηση του επιτοκίου με βάση τα κριτήρια του Φορέα είναι 130 χιλ. ευρώ. Το Υπουργείο διευκρινίζει τις προϋποθέσεις: Όσοι δανειολήπτες έχουν ενταχθεί στα δύο σχέδια επιδότησης επιτοκίων αλλά δεν έχει εκταμιευθεί οποιοδήποτε ποσό μπορεί να γίνει άμεσα η μεταφορά τους. ‘Οσοι έχουν ενταχθεί στα δύο σχέδια επιδότησης επιτοκίων και έχει γίνει η εκταμίευση μέρους ή/και του συνόλου των δανείων και για καθαρά τεχνικούς λόγους η μεταφορά θα γίνεται την 1η εργάσιμη ημέρα μετά την κεφαλαιοποίηση των τόκων ή την 1η εργάσιμη ημέρα μετά την λήξη κάθε τριμήνου. Το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει σε όλους τους δανειολήπτες ότι η επιδότηση από το κράτος θα διακόπτεται άμεσα ανεξαρτήτως του ποσού του δανείου που εγκρίθηκε για επιδότηση από τον ΚΦΙΚΒ (π.χ. ένα υφιστάμενο δάνειο €400.000 που είναι ενταγμένο στα σχέδια με την επιδότηση να καλύπτει το 100% του δανείου με την μεταφορά τους κάτω από την επιδότηση του ΚΦΙΚΒ αυτή θα καλύπτει το ποσό του δανείου για το οποίο έχει ήδη εγκριθεί για επιδότηση από τον ΚΦΙΚΒ ενώ το υπόλοιπο του δανείου δεν θα επιδοτείται).

Υπό προϋποθέσεις η επιδότηση επιτοκίου

Διευκρινίζεται ακόμη  από το Υπουργείο Οικονομικών στην βάση και της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 22 Αυγούστου 2022, ότι η επιδότηση των δανείων θα συνεχίζει να καταβάλλεται νοουμένου ότι ισχύουν τα ακόλουθα:  δεν παραχωρήθηκε νέο ποσό δανειοδότησης μέσω της αναδιάρθρωσης, δεν αυξήθηκε το ύψος του επιτοκίου του αναδιαρθρωμένου δανείου, δεν έχουν τύχει νέας, δεύτερης αναδιάρθρωσης εντός της περιόδου των τεσσάρων ετών επιδότησης του επιτοκίου τους, η περίοδος επιδότησης του επιτοκίου δεν υπερβαίνει τα τέσσερα έτη από την ημερομηνία της 1ης εκταμίευσης του αρχικού δανείου.