To Διοικητικό Δικαστήριο, με απόφασή του που ανακοινώθηκε στις 15 Νοεμβρίου, ακύρωσε πρόστιμο 250 χιλ. ευρώ που επιβλήθηκε σε τράπεζα για καταχρηστικές ρήτρες από την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών. Το Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση καθότι, μεταξύ άλλων, έκρινε ότι «ο διευθυντής της Υπηρεσίας Καταναλωτών δεν ήταν κατά τον ουσιώδη χρόνο ανεξάρτητος και αμερόληπτος» και ότι «η απόφαση ελήφθη καθ’ υπέρβαση και/ή κατάχρηση εξουσίας, ήταν το αποτέλεσμα έλλειψης της δέουσας έρευνας και της επαρκούς και/ή οποιασδήποτε νόμιμης αιτιολογίας της προσβαλλόμενης πράξης και των προπαρασκευαστικών πράξεων αυτής και ότι οι καθ’ ων η αίτηση ενήργησαν κατά πλάνη περί τον Νόμο και/ή τα πράγματα και ερμήνευσαν λανθασμένα τις σχετικές πρόνοιες και άρθρα του Νόμου, καταλήγοντας σε έκδηλα παράνομη απόφαση». Σε σχέση με την ποινή, υποστηρίχθηκε ότι «η απόφαση ήταν αναιτιολόγητη και παραβιάστηκε η αρχή της αναλογικότητας».
Η συγκεκριμένη απόφαση έχει κριθεί παράνομη και μόνο από νομικής άποψης μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί, κατά πόσο δηλαδή η άλλη πλευρά τη θεωρεί λανθασμένη και θα προσπαθήσει να εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα για να την ανατρέψει, αν και εφόσον προσφέρονται τέτοια μέσα. Το πρόβλημα όμως παραμένει. Καταχρηστικές ρήτρες σε συμβόλαια τραπεζών υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν. Πρόσφατα, για παράδειγμα, μία άλλη τράπεζα έστειλε σε πελάτες της με δάνεια, που είχαν υποθήκη ακίνητα, ασφαλιστήρια που έκανε δική της ασφαλιστική εταιρεία, είτε γιατί οι πελάτες της δεν ανανέωσαν τις ασφάλειες που είχαν με άλλες ασφαλιστικές εταιρείες είτε γιατί δεν ενημέρωσαν την τράπεζα για την ανανέωση αυτών των συμβολαίων. Και μετά τρέχει το αδύνατο μέρος, που είναι ο πελάτης, να βγάλει άκρη.
Επομένως πρόβλημα υπάρχει. Και ανεξάρτητα με την πιο πάνω απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου ή οποιαδήποτε άλλη, πρέπει να βρεθεί τρόπος να λυθεί. Τα συμβόλαια των τραπεζών να διέπονται από μια σχετική ισορροπία στη σχέση που καθορίζουν μεταξύ τράπεζας-δανειολήπτη. Κι αυτό σήμερα δεν ισχύει παρά τις όποιες βελτιώσεις. Το αρμόδιο υπουργείο, η Κεντρική Τράπεζα και οποιαδήποτε άλλη σχετική Αρχή οφείλουν να ενεργήσουν τάχιστα. Ιδιαίτερα τώρα, μετά και την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου.