Για τα μάτια του κόσμου και ειδικότερα των φιλόζωων εγκρίθηκαν το 2019 οι κανονισμοί που αφορούν τα ξενοδοχεία, καταφύγια και άλλα υποστατικά προσωρινής φύλαξης ζώων, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι ενώ οι επηρεαζόμενοι δεν συμμορφώθηκαν, επιβραβεύονται με παράταση της λειτουργίας των υποστατικών τους για άλλα τέσσερα χρόνια.

Σε σχετικό κείμενο που κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή, αναφέρεται πως κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου που δόθηκε για συμμόρφωση στους κανονισμούς και η οποία έληξε, έχει διαπιστωθεί πως τα πλείστα επηρεαζόμενα υποστατικά παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις, οι οποίες αφορούν σε κατασκευαστικά και κυρίως σε πολεοδομικά θέματα. 

Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, αρκετά από τα υποστατικά προσωρινής φύλαξης σκύλων, εκτροφεία σκύλων και ξενοδοχεία σκύλων/γάτων που υπάρχουν σήμερα παγκύπρια, δεν διαθέτουν πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στο κείμενο προστίθεται, πως λαμβάνοντας υπόψιν τα πιο πάνω, ετοιμάστηκε το προτεινόμενο Σχέδιο Κανονισμών το οποίο αποσκοπεί στην επέκταση της μεταβατικής διάταξης των Κανονισμών (Κ.Δ.Π. 359/2019) ώστε τα υφιστάμενα υποστατικά να μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέχρι 48 μήνες από την έναρξη ισχύος των βασικών Κανονισμών (μέχρι 15/11/2023).  Η προτεινόμενη πρόσθετη παράταση, θα ισχύει μόνο για την περίπτωση όπου η μόνη έλλειψη που παρουσιάζουν τα υποστατικά αυτά, είναι η εξασφάλιση της πολεοδομικής άδειας και της άδειας οικοδομής.

Μετά την ημερομηνία αυτή ουδένα τέτοιο υποστατικό δύναται να λειτουργεί εκτός εάν συμμορφώνεται πλήρως με τις διατάξεις των βασικών κανονισμών.

Υπενθυμίζεται, πως οι περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων (Προστασία Σκύλων και Γάτων σε Εκτροφεία, Ξενοδοχεία, Καταφύγια και Υποστατικά Προσωρινής Φύλαξης) Κανονισμοί Κ.Δ.Π. 359/2019, τέθηκαν σε ισχύ με τη δημοσίευση τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 15/11/2019.

Σύμφωνα με τους Κανονισμούς αυτούς, όλα τα επηρεαζόμενα υποστατικά (Εκτροφεία, Ξενοδοχεία, Καταφύγια και Υποστατικά Προσωρινής Φύλαξης Αδέσποτων Ζώων) μπορούσαν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέχρι 18 μήνες από την έναρξη ισχύος των Κανονισμών. Δηλαδή, μετά τις 15/05/2021, ουδένα τέτοιο υποστατικό επιτρεπόταν να λειτουργεί, εκτός εάν συμμορφωνόταν με τις διατάξεις των Κανονισμών και νοουμένου ότι είχε εξασφαλίσει άδεια από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.