Φάγαμε, ήπιαμε, χωνέψαμε και µπήκαµε στη βδοµάδα που θα παιχτεί το πρώτο εκλογικό στοίχηµα ενόψει προεδρικών του 2023. Αύριο, Δευτέρα θα φανεί ποιος άλλος πλην Αβέρωφ θα αποταθεί στην Πινδάρου για το χρίσµα του υποψηφίου του ΔΗΣΥ. Όσοι δεν είναι αφελείς ήδη γνωρίζουν ότι ο Νίκος ο µικρός και ο Νίκαρος έχουν αποφασίσει να παρατείνουν την αγωνία του προέδρου του κόµµατος µέχρι την Άνοιξη. Ουδείς των δύο ενδιαφέρεται για το πως θα λειτουργεί η κυβέρνηση άµα ο ΥΠΕΞ είναι εν δυνάµει υποψήφιος πρόεδρος, όµως οι υπόλοιποι υπουργοί από αύριο και µετά θα πιέζουν για έξοδο του Χριστοδουλίδη από την κυβέρνηση, διότι εκτός των άλλων δεν µπορούν να περιφρονούν τον Αβέρωφ. 

Γνωρίζουν πολύ καλά όλοι τους ότι ο Πάφιος είναι καταλύτης για το πολιτικό µέλλον όλων ενόσω είναι αρχηγός του κυβερνώντος κόµµατος. Πόσω δε µάλλον αν γίνει πρόεδρος της Δηµοκρατίας και να γνωρίζει ότι την κρίσιµη για κείνον ώρα, έστρεψαν αλλού το βλέµµα ή απλά «επαίξαν πελλόν».  Ναι, η στήλη θα αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στο προεκλογικό σκηνικό του ΔΗΣΥ καθώς οι άλλοι δεν ξέρουν που πατούν και πού πηγαίνουν. Αν και το ΑΚΕΛ θα έπρεπε να ήταν έτοιµο από καιρό, αφού εκτός των άλλων το Κυπριακό είναι υποθηκευµένο στη διχοτόµηση τεσσεράµισι χρόνια τώρα, ποιες άλλες έγνοιες είχαν στην Εζεκία Παπαϊωάννου και δεν είναι έτοιµοι για όλα; 

Στην Πινδάρου όμως εξετάζονται όλα! Ανησυχεί ο φίλτατος Φούλης όχι για τον Χριστοδουλίδη αλλά για τον Νίκαρο, διότι ο ίδιος ο Πρόεδρος αφήνει να διαρρέει ότι προσπαθεί να πείσει τον ΥΠΕΞ να κινηθεί εντός του Κόµµατος για να µην προκύψει διάσπαση, αλλά ο Χριστοδουλίδης δεν ξεκαθαρίζει πλήρως τις προθέσεις του. Παρά ταύτα ο Πρόεδρος δεν ανασχηµατίζει τον ΥΠΕΞ του που δεν τον υπακούει και παρά τον κίνδυνο διάσπασης του Κόµµατος. Από τούτο και µόνο φαίνεται πως ο «µακρόθυµος» πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως θέλει να δείχνει πως είναι, έχει γραµµένο και τον ΔΗΣΥ και τον Αβέρωφ Νεοφύτου, στα παλαιότερα των υποδηµάτων του. 

Για όσους γνωρίζουν το παρασκήνιο, αλλά και δεν έχουν µνήµη χρυσόψαρου, το ξεπούληµα του Αβέρωφ από τον Νίκαρο, δεικνύει ένα πρόεδρο αγνώµονα έναντι του αρχηγού του κόµµατος του, ο οποίος στις δύσκολες στιγµές µετά το Κούρεµα κράτησε το Προεδρικό ανοικτό ενώ ο Πρόεδρος ήταν απελπισµένος και κρυβόταν. Έναντι ενός Αβέρωφ ο οποίος µε παρασκηνιακές αλλά και κοινοβουλευτικές κινήσεις έβγαλε την κυβέρνηση από κρίσεις και ξελάσπωσε τον Αναστασιάδη ουκ ολίγες φορές. Τώρα ήρθε η ώρα του Αβέρωφ, να νιώσει στο λαιµό του την κρύα λάµα του στιλέτου του Αναστασιάδη, την οποία ένοιωσαν πολλοί των συνεργατών του. 

Όταν ο Νίκαρος βάλει κάτι στο µυαλό του που να θεωρεί ότι προστατεύει τα συµφέροντα του, κανείς µπροστά του δεν µετράει, ούτε και η Κύπρος. Όπως όταν ο Χρήστος Στυλιανίδης θα αναβαθµιζόταν στην Κοµισιόν και ο Νίκαρος τον εξαπέστειλε, έτσι και τώρα εξαποστέλλει από το Ελεγκτικό Συνέδριο τον Λάζαρο Λαζάρου, ο οποίος είναι πιθανόν να γίνει πρόεδρος αν κρατηθεί για τρίτη θητεία. Όµως χάριν του ισχυρού κύκλου της εοκαβίτικης λεµεσιανής παρέας, ο Λευτέρης Χριστοφόρου πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έξι χρόνια και στην ευρωβουλή πάει η Ελένη Σταύρου Σύρου…σε µια κίνηση που επιφέρει αλυσιδωτές πληρώσεις θέσεων για την κυβερνητική παράταξη σε σηµείο, που όπως είπε αστεϊζόµενος βουλευτής ΔΗΣΥ, «όπως πάει θα αρχίσουν να διορίζουν και από την ΜΑΚΙ».

Ελεύθερα, 9.1.2022.