Πραξικόπημα στο ΓεΣΥ, στο μεγαλύτερο επίτευγμα του που ίσως να είναι και το μόνο για το οποίο θα μνημονεύεται η δεκαετής θητεία του στην προεδρία της ΚΔ, έκαμε την Τετάρτη ο Νίκος Αναστασιάδης. Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε τον μέγα πολέμιο του ΓεΣΥ, πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Πέτρο Αγαθαγγέλου, στο ΔΣ του ΟΑΥ κι έγινε ο χαμός. Βλέποντας τον αναβρασμό που προκλήθηκε ο ΠτΔ εξέδωσε ανακοίνωση που έκανε τα πράγματα χειρότερα, αφού εξήγησε στους ιθαγενείς ότι το ΔΣ του Ο.Α.Υ. αποτελείται από 13 μέλη και είναι τουλάχιστον ατυχές, κάποιοι να ισχυρίζονται ότι ο διορισμός ενός μέλους, που εξέφρασε στο παρελθόν αντίθετες απόψεις, θα οδηγήσει δήθεν το ΓΕΣΥ σε κατάρρευση.  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο μιας μόνιμης ως φαίνεται αλλαγής κατάστασης διαθέσεων, λησμόνησε ότι τον περασμένο Απρίλιο που ο υπουργός Υγείας είχε εκδηλώσει πρόθεση να διορίσει τον κ. Αγαθαγγέλου στον ΟΑΥ είχε διακηρύξει (11.04.22) ότι δεν θα επιτρέψει να «γίνει οποιαδήποτε αλλαγή ή παρέμβαση (στο δ.σ. του ΟΑΥ) από όσους είτε είναι εναντίον ή ήταν εναντίον ή όσους πιθανόν να δημιουργούν συνθήκες παιδοκτονίας!». Τι μεσολάβησε μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου; Σταμάτησε να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων του Προέδρου του ΠΙΣ με τον ΟΑΥ; Ή μήπως νίκησαν τα συμφέροντα; 

Πάντως ήταν πολύ έξυπνη η ερώτηση του Ανδρέα Κημήτρη στο ΡΙΚ στη συνέντευξη με τον υποψήφιο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη: «Θα δίνατε το υπουργείο Υγείας στην ΕΔΕΚ;». Αντιλαμβάνεται κανείς ότι αν το υπουργείο Υγείας περάσει στα χέρια του Μαρίνου Σιζόπουλου, πως θα ταρακουνηθούν τα θεμέλια του ΓεΣΥ αφού ο Μαρίνος δεν δίστασε να ξεκινήσει ανοικτό πόλεμο στο ΓεΣΥ. Τελευταία του νάρκη ήταν αυτή με τη συνταγογράφηση φαρμάκων στο ΓεΣΥ από γιατρούς εκτός ΓεΣΥ.  Ο Νίκος Χριστοδουλίδης για να είμαστε δίκαιοι ξεκαθάρισε ότι στηρίζει πλήρως το ΓεΣΥ και μίλησε για τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στο Σύστημα Υγείας. 

Για υπόγειο πόλεμο κατά του ΓεΣΥ μίλησε στο Τρίτο του ΡΙΚ ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος  Κουλούμας. Φορώντας όλη την πανοπλία του και σαν έτοιμος από καιρό βγήκε στο Πρωινό Δρομολόγιο και είπε στην Ελένη Βρετού ότι ο διορισμός Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ επιβεβαίωσε τους φόβους των οργανωμένων ασθενών ότι υπάρχει σχέδιο για να εκτροχιαστεί η μεταρρύθμιση στην Υγεία. Ο κ. Κουλούμας δεν έκρυψε λόγια, μίλησε για σχέσεις πολιτικών με μεγαλογιατρούς, για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, για παλινδρομήσεις, αδράνεια, και μη τυχαίες παραλείψεις. Γενικότερα ο εκπρόσωπος του Κινήματος των ασθενών κατάγγειλε ότι υπάρχει μείζον ζήτημα διαπλοκής και σύγκρουσης συμφερόντων.   

Στην αναπομπή των νόμων που αφορούν τη μη επιβολή ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022 επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο βαρύνονται τα πετρελαιοειδή και την επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022 στην αναπροσαρμογή της τιμής των καυσίμων, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως είπε στο Τρίτο, ο Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος. Η κυβέρνηση είπε θα ζητήσει γνωμάτευση από τον Γ. Εισαγγελέα για τις αποφάσεις της Βουλής είπε και φυσικά θα πάρει μια απόφαση στα μέτρα της, λέμε. Ο κ. Πελεκάνος είπε ότι η Βουλή αποστερεί από το κράτος έσοδα πέραν των 150 εκατ. Απέκρυψε όμως ότι με τις αυξήσεις στα καύσιμα η κυβέρνηση μπορεί να βγάλει από τις τσέπες των καταναλωτών μέχρι και 900 εκατ. όπως ελέχθη στη Βουλή. 

Ελεύθερα, 17.7.2022.